Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pērn mājsaimniecību patēriņa izdevumi samazinājās par 8,8%

Ekonomiskā krīze, kas visspilgtāk izpaudās 2009. gadā, kad patēriņa izdevumi saruka vidēji par 16%, joprojām negatīvi ietekmēja iekšzemes patēriņu arī 2010. gadā, kā rezultātā patēriņa izdevumi saruka vidēji vēl par 8,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mājsaimniecības patēriņa izdevumi pērn, rēķinot vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, bija 178 latu, kas ir par 17 latiem mazāk nekā 2009. gadā. Patēriņa izdevumu samazinājums 2010.gadā pret 2009.gadu salīdzināmajās cenās bija nedaudz mazāks – par 7,8%, jo patēriņa cenas samazinājās par 1,1%.

Joprojām lielāki patēriņa izdevumi bija pilsētās dzīvojošām mājsaimniecībām, kurās tie veidoja 197 lati vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī un Rīgā – 231 latu. Savukārt visvairāk samazinājušies patēriņa izdevumi laukos – 2010. gadā tie bija par 20 latiem mazāki nekā iepriekšējā gadā.

Ekonomiskās krīzes apstākļos mājsaimniecības savus līdzekļus tērēja primāro vajadzību apmierināšanai, samazinot visus pārējos izdevumus. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinājušies arī mājsaimniecību izdevumi pārtikai – no 52 uz 50 latiem vidēji uz mājsaimniecības locekli mēnesī.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2010. gadā mājsaimniecības ir būtiski samazinājušas savus izdevumus mājokļa iekārtai, mājturības piederumiem un mājas uzkopšanai – par 24%, atpūtai un kultūrai – par 21%, kā arī tēriņus restorāniem, kafejnīcām un viesnīcām – par 19%. Tāpat mājsaimniecības ir samazinājušas izdevumus transportam – par 16% un alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai – par 12%.

2010. gadā ievērojami ir pieaudzis to mājsaimniecību īpatsvars, kurām sagādā nopietnas grūtības nomaksāt ar mājokli saistītos izdevumus. Saskaņā ar Eiropas Savienības ienākumu un dzīves apstākļu apsekojuma (EU-SILC) datiem mājsaimniecību īpatsvars Latvijā, kurām šādi maksājumi ir ļoti apgrūtinoši, ir palielinājies no 35% 2009. gadā līdz 41% pērn.

Savukārt izdevumi apģērbiem un apaviem, veselībai praktiski ir saglabājušies 2009. gada līmenī, uzrādot pavisam niecīgu pieaugumu.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina – jo vairāk bērnu ir mājsaimniecībā, jo mazāk tā var atļauties tērēt. Visgrūtāk klājās mājsaimniecībām ar 3 un vairāk bērniem, kurās patēriņa izdevumi bija 101 lats un veidoja vien 57% no vidējā patēriņa izdevumu līmeņa valstī, rēķinot vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas