Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pēc studijām uz militārām apmācībām

No nākamā gada militāras apmācības studentiem - tāds ir aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) plāns. Sākumā brīvprātīgas, bet, kad sistēma būs iedarbināta, iespējams, tiks runāts jau par obligātām apmācībām. Šobrīd gan neskaidrību vēl ir daudz - nav zināms ne iespējamais iesaistīto studentu skaits, ne tas, kā apmācības tiks organizētas, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Atbalsts idejai tomēr ir - gan no augstskolu, gan studentu puses. Tiesa gan, tikai tad, ja runa ir par brīvprātīgām mācībām, netraucējot studiju darbu.

Lai nākamgad varētu notikt pirmās militārās nometnes, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) dots uzdevums izstrādāt sistēmu, kā studentiem dot iespēju pabeigt intensīvo kursu, pēc kura, kārtojot eksāmenu, varētu iegūt rezerves jaunākā virsnieka pakāpi. 

Nākamgad gan plānots veikt sava veida pilotprojektu, lai redzētu, cik liela ir studentu interese, kādas ir reālās apmācību izmaksas un kā pati sistēma strādā. Pagaidām uzdevums NBS dots izstrādāt mehānismu esošā aizsardzības budžeta ietvaros.

Arī NBS pārstāvji Dienai uzsvēra, ka plašāka informācija būs vien tad, kad tiks izstrādāts aptuvenais projekts. Ideja gan nav nekas jauns - vēl pirms krīzes studentiem militārās apmācības tika piedāvātas, taču finansējuma trūkuma dēļ projekts pārtraukts. Informāciju par to var atrast arī internetā. Kā vēsta kāds no bukletiem, apmācības notikušas piecās Latvijas pilsētās - Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē un Daugavpilī - un iesaistīti bija audzēkņi no 14 Latvijas augstskolām. Studentu apmācību veica NBS Instruktoru skolas instruktori un virsnieki sadarbībā ar citām NBS vienībām.

Par šāda projekta nepieciešamību nešaubās Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors Egils Leščinskis. Viņš Dienai, paužot savu personisko viedokli, norādīja, ka konstitūcija paredz pilsoņiem tiesības aizstāvēt savu valsti, bet tajā pašā laikā cilvēkiem nebūs iespējas šīs tiesības izmantot bez speciālas apmācības, izņemot profesionālo militāro dienestu.

Būtisku iebildumu nav arī no augstskolām un studentiem, ja vien tiek izpildīti vairāki priekšnosacījumi. Pirmkārt, apmācībām jābūt brīvprātīgām, uzskata Latvijas Studentu apvienības prezidents Kirils Solovjovs. Tas varētu būt, piemēram, C daļas priekšmets, kas nav tieši saistīts ar studenta izvēlēto nozari. Otrkārt, apmācībām būtu jānotiek vasarā, nevis paralēli studiju procesam, atzīmē Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis. Viņaprāt, šāda veida apmācības, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, varētu būt pat obligātas. Treškārt, programmai jābūt pilnvērtīgi izstrādātai un pārdomātai, kā arī jāievēro studentu drošība, Dienai uzsvēra Biznesa augstskolas Turība valdes priekšsēdētājs Aldis Baumanis. 

Vairāk par militārajām apmācībām lasiet žurnālistes Annas Bērziņas rakstā Pēc studijām uz militārām apmācībām otrdienas, 24. marta, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas