Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Pēc "nulles deklarācijas" ieviešanas papildu budžeta ienākumus neplāno

Fizisko personu mantiskā stāvokļa deklarēšanas jeb tā dēvētās "nulles deklarācijas" likuma mērķis nebūs papildu ienākumu gūšana valsts budžetā, trešdien žurnālistiem uzsvēra Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V).

Likuma pieņemšana prasījusi 15 gadu darbu, un no nākamā gada Latvijā tiks ieviesta sākumdeklarēšanās un iespēja legalizēt ienākumus.

Reirs šodien uzsvēra, ka papildu budžeta ieņēmumi netiekot plānoti, jo "prognozes budžetā ir līdzīgas nullei".

Likums netiekot uzskatīts par "peļņas avotu" vai "biznesa plānu", bet gan par uzlabojumu sabiedrībai, lai tā turpmāk dzīvotu atbilstoši saviem līdzekļiem. Tāpat arī atbildīgie dienesti varēs daudz sekmīgāk kontrolēt iedzīvotāju un amatpersonu gūto ienākumu izcelsmi.

Saeima 1.decembrī pieņēma Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu, kas fiziskām personām nosaka pienākumu deklarēt savu mantisko stāvokli. Tas būs jādara, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 000 latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs.

Deklarācijas būs jāiesniedz no nākamā gada 1.marta līdz 1.jūnijam, savukārt laiku un veidu, kā iedzīvotājiem būs vienlaicīgi jāveic skaidrās naudas iemaksa kredītiestādē, noteiks Ministru kabinets, kuram līdz 1.februārim būs jāsagatavo attiecīgs noteikumu projekts.

Iedzīvotājiem, kas vēlēsies veikt sākumdeklarēšanos, uz 1.janvāri būs jāfiksē savs mantiskais stāvoklis, lai no 1.marta to visu varētu atspoguļot deklarācijā.

Nebūs jādeklarē īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros, piemēram, automašīnas, zeme, dzīvoklis, bet jādeklarē būtu īpašumi ārzemēs, akcijas un citi, kuru vērtība pārsniedz 10 000 latu, kā arī skaidrā nauda, kas lielāka par šo summu.

Likumprojektā paredzēts, ka fiziskām personām, kas guvušas ar nodokļiem apliekamos ienākumus, bet nav par tiem samaksājušas nodokļus, ienākumus tiks piedāvāts deklarēt, samaksāt par nedeklarētajiem ienākumiem 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli un līdz ar to legalizēt šos ienākumus. Tiesa gan, nedz esošās, nedz bijušās valsts amatpersonas šādus līdzekļus legalizēt nevarēs.

Legalizēt varēs tikai tos ienākumus, uz kuriem attiecas likums par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Nevarēs legalizēt negodīgi vai noziedzīgi iegūtus līdzekļus, piemēram, kas iegūti no narkotiku vai ieroču tirdzniecības.

Mantiskā stāvokļa deklarāciju būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai pastāvīgās uzturēšanās apliecība un kuras uz nākamā gada 1.janvāri atbildīs vismaz vienam no izvirzītajiem kritērijiem.

Deklarācija būs jāsniedz, ja personai ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir nekustamais īpašums, kā arī tad, ja personai Latvijā vai ārvalstīs ir tiesības uz nekustamo īpašumu, kas vēl nav ierakstīts zemesgrāmatā.

Tāpat jādeklarējas, ja personai ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir sauszemes, ūdens vai gaisa transportlīdzeklis vai tā Latvijā vai ārvalstīs ieguvusi īpašumā transportlīdzekli, kas nav reģistrēts Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un kura iegādes vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Deklarāciju būs pamats sniegt personai, kuras īpašumā ir finanšu instrumenti, kas ir iekļauti Latvijā reģistrētā regulētajā tirgū, un šo finanšu instrumentu tirgus vērtība pārsniedz 10 000 latu.

Deklarācija arī jāiesniedz, ja īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir kapitāla daļas, līdzdalības daļas komercsabiedrībās vai kooperatīvo sabiedrību pajas neatkarīgi no tā, vai sabiedrība reģistrēta Latvijā vai ārvalstīs, un šo finanšu instrumentu vērtība pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā pēc Latvijas Bankas noteiktā kursa uz 2012.gada 1.janvāri.

Tāpat viens no kritērijiem būs - ja personas skaidras vai bezskaidras naudas uzkrājumu kopējā summa Latvijā vai ārvalstīs pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā. Kritērijs ir arī privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas vai veikto dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrāšanu) prēmiju maksājums Latvijā vai ārvalstīs, ja to kopējā summa pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Deklarācija jāiesniedz, ja personai Latvijā vai ārvalstīs ir neatmaksāti aizņēmumi (kredīti) vai citas parādsaistības, kuru kopējā summa pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā, kā arī tad, ja persona Latvijā vai ārvalstīs izsniegusi aizdevumus vai citus prasījumus, kuru kopējā neatmaksātā (neatgūtā) summa pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Kritērijs deklarācijas iesniegšanai būs arī situācija, ja personai īpašumā Latvijā vai ārvalstīs ir iepriekš neminēts īpašums (antikvāri, mākslas vai kolekcijas priekšmeti, dārgmetālu suverēni u.c.), kura kopējā vērtība, pēc personas ieskatiem, pārsniedz 10 000 latu vai to ekvivalentu ārvalstu valūtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas