Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita
FKTK norāda, ka banku spēja savlaicīgi identificēt aizdomīgus darījumus, kas tiek veikti, izmantojot bankas, to vidū spēja identificēt ar PVN krāpšanu saistītās shēmas, ir tieši atkarīga no to iekšējās kontroles sistēmas darbības efektivitātes

Parāds valstij – 45 miljoni

45 miljoni eiro – tik lielu summu valstij nav samaksājis lielākais nodokļu parādnieks – SIA Tendem Neman (TN). Uzņēmuma saimnieciskā darbība apturēta, bet nav zināms, vai un kad valstij šo summu izdosies atgūt.

TN, kura darbība ir apturēta 2016. gada 18. februārī, liek uzdot jautājumus gan par to, kas īsti ir TN, gan par to, kā uzņēmums, kura nosaukums nav ne publiski zināms, ne pazīstams nozares
speciālistu vidū, uzrāda ievērojamus rezultātus un kļūst par vērienīgu nodokļu parādnieku? Oficiāli TN bija sadzīves elektronikas vairumtirdzniecības uzņēmums. Kā TN vienīgais īpašnieks minēts Lietuvas pilsonis Nikolajs Siņagins (Nikolaj Siniagin (13.11.1978.)).

2014. gadā TN strādāja ar 38,86 miljonu eiro apgrozījumu un guva 222 164 eiro peļņu. Vairāk nekā 40 miljonu eiro lielais nodokļu parāds gan pārsniedz TN gada apgrozījumu!

Analizējot 6K rīcībā esošo informāciju, secināms, ka TN apgrozījums strauji auga, sākot ar 2013. gada decembri, un bija ap 3,4 miljoniem eiro katru mēnesi līdz pat 2015. gada novembrim. Darbības laikā TN pastāvīgi uzrādīja PVN pārmaksu – katru mēnesi vidēji tā veidoja ap 350 eiro. Tik neliela summa, lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) tam nepievērstu vērību un TN īsti nebūtu pamata atprasīt pārmaksāto summu.

Kā jau minēts, TN darbība bija sadzīves elektronikas vairumtirdzniecība – darbības laikā TN saņēma preces no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kopā par 73 837 199,46 eiro – vidēji par 3 076 549,98 eiro mēnesī, bet eksportējis par 80 584 647,54 eiro – vidēji par 3 357 693,65 eiro mēnesī. Vienlaikus TN katru mēnesi deklarēja samērā nelielu preču un pakalpojumu iegādi tepat, Latvijā – vidēji par 1697,07 eiro mēnesī.

6K rīcībā ir informācija par 62 TN darījumu partneriem, ar kuriem TN darbības laikā iegādājās preces – lielākie no tiem ir AB Spolka Akcyjna, Komputronik Spolka Akcyjna, PC Factory Spolka Akcyjna un D&A Mobile OÜ. Šie paši piegādātāji piegādā preces pa tiešo arī citiem Latvijas uzņēmumiem, pārsvarā sadzīves elektropreču tirdzniecības uzņēmumiem, no kuriem lielākie ir SIA Ourea, SIA Mooncom, SIA Netto Tehnika, SIA Proks, SIA GSM-DM Solutions un SIA Top Trade.

Būtiskākais jautājums ir – kāpēc šie vairumtirgotāji sadarbojās ar vēl vienu vairumtirgotāju – TM? Protams, šāda darbība nav aizliegta, bet šķiet dīvaina no biznesa loģikas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 11.maija, numurā!

Top komentāri

Vērienīga PVN shēma
V
naudiņu atpakaļ nedabūs. Firmas īpašnieku nenotiesās.
Mans vārds
M
Uzņēmuma saimnieciskā darbība apturēta, bet nav zināms, vai un kad valstij šo summu izdosies atgūt. ---------------------------------------------------------------------------------- Nav zināms ? Skatīt vēsturi un līdzīgus gadījumus !
PAREX
P
Vai tad tas ir parāds, mācaties kā no Latvijas bez problēmām nozagt 5 miljardus latu, un joprojām saņemt kompensācijas.Un palikt par ļoti godīgiem cilvēkiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas