Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

papildināts (18:43) - Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlēts Aldis Laviņš

Trešajā Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja vēlēšanu kārtā par ST priekšsēdētāju ievēlēts Aldis Laviņš, portālu Diena.lv informēja ST.

Laviņš ST tiesneša amatā ir stājies 25.aprīlī. Līdz darbam ST viņš ir bijis Augstākās tiesas tiesnesis, pirms darba Augstākajā tiesā viņš vairākus gadus ir vadījis Administratīvo apgabaltiesu.

Pēc divām vēlēšanu kārtām ST priekšsēdētāju neizdevās ievēlēt. Uz amatu pretendēja bijušais Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš un līdzšinējais tiesas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Ķinis. Viņi otrajā vēlēšanu kārtā ieguva vienādu balsu skaitu.

ST priekšsēdētāja vēlēšanas un tā pilnvaru termiņš ir trīs gadi.

Aģentūra LETA vēsta, ka Laviņš pēc balsojuma žurnālistiem sacīja, ka papildu balsošanas kārta bija nepieciešama, jo bija spēcīgi kandidāti. Principā ikviens tiesnesis ST varētu būt par priekšsēdētāju un sekmīgi šos pienākumus pildīt.

Laviņš atzina -, lai arī viņš bija publiski paudis, ka nebija gatavs kļūt par priekšsēdētāju, šajā gadījumā bija jābūt fleksiblam. "Situācija tomēr bija tāda, kuru vajadzēja atrisināt - jābūt fleksiblam, kā kurā situācijā reaģēt. Es piekritu kandidēt, un šobrīd būs jāķeras pie darbiem un jāvada ST," izteicās jaunais ST priekšsēdētājs.

Attiecībā uz darbu ST priekšsēdētāja amatā Laviņš norādīja, ka ir jāievēro pēctecība un nav šaubu, ka bijušie tiesas priekšsēdētāji Gunārs Kūtris un Aija Branta tiesā iedibinājuši stabilu kārtību. "Šobrīd viens no pirmajiem jautājumiem, kas būtu jāsakārto, ir Juridiskā departamenta iesaiste spriedumu sagatavošanā, jo šis jautājums vēl ir neskaidrs," teica Laviņš. Jaunais ST priekšsēdētājs papildināja, ka noteikti tiesneši radīs risinājumu, kā visefektīvāk izmantot jaunizveidoto struktūru.

Jautāts, cik atvērts būs Laviņš kā ST priekšsēdētājs, viņš sacīja, ka "sabiedrībai ir jāpaskaidro tas, kas ST ir izspriests", norādot, ka tādā gadījumā caur medijiem ir jāskaidro ST pozīcija konkrētos jautājumos.

Bijušais ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris aģentūrai LETA atzina, ka šāds rezultāts bijis negaidīts, norādot, ka bija domājis, ka spēkošanās notiks starp "divām iepriekš nosauktajām kandidatūrām". "Es pārliecinājos, ka ST ir pietiekami spēcīgi juristi, pirmkārt, kas, kad ir nepieciešams, prot arī atkāpties no kandidēšanas, otrkārt, par tiesas vadītāju ir ievēlēts viens no spēcīgākajiem juristiem," minēja Kūtris.

Kūtris gan papildināja, ka viņš vēl šobrīd nevar komentēt, kā Laviņam veiksies kā tiesas vadītājam. Viņš pauda, ka tiesas darbā ir jānodrošina pēctecība.

Kā ziņots, 24.aprīlī Aijai Brantai oficiāli beidzās pilnvaru termiņš tiesas tiesneša un tiesas priekšsēdētāja amatā, bet no 25.aprīļa ST tiesneša amatā stājās līdzšinējais Augstākās tiesas tiesnesis Aldis Laviņš.

Branta par ST priekšsēdētāju vienbalsīgi tika ievēlēta 28.februārī. Toreiz uz jautājumu, kas ir viņas favorīts priekšsēdētāja amatā pēc pašas pilnvaru termiņa beigām, Branta atbildēja, ka tā ir kolēģe Kristīne Krūma.

pievienota 5. līdz 10. rindkopa 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas