Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ošlejs: Latvijas Banka bremzē ekonomiku

Tā ir fundamentāli nepareiza situācija, ka ir izveidota ekonomisko situācija, kurā mēģina samazināt kredītu apjomu krīzes laikā, jo līdz ar to sarūk arī ekonomika, intervijā ceturtdienas Dienā atklājis ekonomists Jānis Ošlejs.

Viņaprāt, centrālās bankas vadītāja nostāja, ka cilvēkiem nav jāņem kredīti, ir nepareiza. "Šādi paziņojumi neapšaubāmi negatīvi ietekmē ekonomiku un to bremzē. Domāju, ka centrālās bankas uzdevums ir izdomāt metodi, kā palielināt ekonomiku. Atrast veidus, kā izsniegt vairāk kredītu, lai ekonomika atjaunotos. Īpaši jau Latvijā," skaidroja J.Ošlejs.

Viņš arī intervijā norādīja, ka Latvijas Bankas  "politika ir nepareiza, jo galvenais mērķis ir tikai un vienīgi pievienošanās eirozonai, nerēķinoties ne ar kādām citām blakus parādībām".

"Ja šajā nolūkā jāsamazina ekonomika, tad Latvijas Bankai tas šķiet pietiekams upuris, kuru viņi arī sekmīgi īsteno. Bet tas ir nepareizi, tāpēc ka ekonomikas mērķim būtu jābūt ekonomikas izaugsmei, nevis abstraktai cita veida naudas ieviešanai. Jo īpaši apstākļos, ka eirozonā ir tik sarežģīta situācija, ka tā draud izjukt," skaidroja J.Ošlejs.

Viņaprāt, Latvijas Bankas primārais mērķis ir  iestāšanās eirozonā, nevis stabilizēt Latvijas ekonomiku.

Runājot par Latvijas Krājbankas jautājumu, J.Ošlejs skaidroja, ka "problēmas nebūs tik lielas kā Parex bankas gadījumā, jo Krājbanka ir relatīvi nelielāka, bet būs divas problēmas". " Tātad divas problēmas - viena, ka cilvēkiem praktiski nebūs naudas, otra, ka cilvēki uztrauksies, netērēs un no tā būs problēmas, jo samazināsies naudas apgrozījums ekonomikā," skaidroja J.Ošlejs.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā daudzi uzņēmumi gūst būtisku daļu savu ieņēmumu, eksportējot produkciju uz Lietuvu, tādēļ, bankrotējot būtiskai Lietuvas bankai, kāda ir Snoras banka, eksports uz Lietuvu samazināsies, līdz ar to būs problēmas Latvijas uzņēmumiem.

Visu interviju ar J.Ošleju lasiet ceturtdienas laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas