Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Neizdevīgi, bet jādara?

Latvijas Hipotēku un zemes bankas pārdošana varētu nest līdz 110 miljoniem latu lielus zaudējumus valstij. Tomēr premjers uzstāj, ka banka vienalga ir jāpārdod, jo tas esot apsolīts Eiropas Komisijai (EK). Vai tā var būt?

Pieaicinātais pārdošanas konsultants SEB Enskilda ir izstrādājis divus Hipotēku bankas pārdošanas scenārijus, ar kuriem valstij jārēķinās, banku pārdodot pa daļām. Pat optimistiskais scenārijs sola gandrīz 28 miljonu latu lielus zaudējumus, savukārt, pēc pesimistiskā scenārija, zaudējumi var sasniegt 110 miljonus latu.

Ekspertu vidū pastāv viedoklis, ka Hipotēku banku būtu izdevīgāk pārdot nesadalītu, ja vispār to vajag pārdot. Turpretī premjers un finanšu ministrs, aizbildinoties ar EK viedokli, cenšas iegalvot, ka banku nesadalīt nevar - tā ir jāsadala. Ja tā, šis nav pirmais gadījums, kad EK rekomendācijas sadalīt Latvijas uzņēmumu ir finansiāli neizdevīgas Latvijas valstij. Arī Latvenergo sadalīšana notiek nevis tāpēc, ka tas būtu izdevīgi Latvijai, bet tāpēc, ka to prasa EK.

Tāpat valdība apgalvo, ka no zaudējumiem Hipotēku bankas pārdošanā izvairīties nevarot, jo iepriekšējās valdības apsolīja EK, ka tās vietā veidos attīstības banku, bet bankas komerciālo daļu pārdos. Iepriekšējās valdības gan vadīja tas pats Valdis Dombrovskis un nav skaidrs, kāpēc Latvijas valdība nevar mainīt viedokli, ja ir atklājušies jauni, būtiski apstākļi, kas maina situāciju Hipotēku bankas jautājumā.

Arī Latvijas Banka uzskata, ka krīzes laika vienošanos vajadzēja censties mainīt, jo Hipotēku banka sāka atkopties un strādāt ar peļņu. Savukārt SEB Enskilda atzinums rāda, ka pārdot Hipotēku banku tā, kā apsolīts EK, nav iespējams, jo tas rada milzīgus zaudējumus Latvijas valstij. Vai EK ar varu uzspiedīs Latvijas valstij finansiāli neizdevīgu darījumu? Tas būtu pret jebkādiem civilizētiem attiecību principiem starp partneriem, jo neviens nav tiesīgs ar varu piespiest otru darboties pret paša interesēm. Latvijas interesēs nav pārdot Hipotēku banku ar zaudējumiem.

Patiesībā pamatjautājums ir - vai Hipotēku banku vispār vajag pārdot. Teiksim paldies SEB Enskilda. Autoritatīvā skandināvu pārdošanas konsultanta atzinums ir pierādījums, ka to nevajag darīt. Šo pierādījumu tagad vajag iesniegt Eiropas Komisijā. Nevis pļāpāt, ka kāds ierēdnis brauca un kaut ko nevarēja sarunāt. Ierēdnim acīmredzot nebija pierādījumu. Tagad ir starptautiska pārdošanas konsultanta atzinums.

Neizdevīgi, bet jādara - tas ir slikts uzstādījums Latvijas attiecībās ar Eiropas Savienību. Mēs septiņus gadus klausāmies šo tēzi. Tās dēļ esam pieļāvuši pietiekami smagas kļūdas. Varbūt pietiks? Mums nekas nav jādara, kas mums nebūtu izdevīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas