Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nāksies iztikt bez pērtiķīšiem

"Līdzās cilvēcisko iespēju un ūdens sacensībai dažādo akrobātisko priekšnesumu laikā izrādē neiztikt arī bez tradicionālām vērtībām: te ir gan kaķi, suņi-samojedi, gan pērtiķi un lāči!" teikts Rīgas cirka pašreizējās programmas pieteikumā. Ja tiks grozīts Dzīvnieku aizsardzības likums, pērtiķi un lāči no šī "tradicionālo vērtību" saraksta pazudīs, jo savvaļas dzīvniekus izmantot cirkā nedrīkstēs, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Pagājušās nedēļas nogalē pie Rīgas cirka atkal pulcējās biedrība Dzīvnieku brīvība, protestējot pret vardarbīgu dresētāju piedalīšanos cirka programmā. Bija paredzēti trīs protesta pasākumi, bet saistībā ar Parīzes notikumiem sestdien un svētdien akcijas nerīkoja. Biedrības valdes locekle Katrīna Krīgere Dienai pastāstīja, ka kopumā noorganizēti jau vairāk nekā četrdesmit piketu gan pie Rīgas cirka, gan Arēnas Rīga, kad tur uzstājās dresētāji brāļi Zapašniji. Šoreiz protestētāju aktivitātes izraisījis fakts, ka cirka programmā uzstājas dresētāja Natālija Berežko, par kuru pieejams videomateriāls ar cietsirdīgu izturēšanos pret pērtiķīti. Rīgas cirka direktore Lolita Lipinska, atvairot pārmetumus, gan norāda, ka video ir vairākus gadus vecs un dresētāja savu kļūdu jau sen atzinusi.

Zemkopības ministrijas (ZM) paspārnē izveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē lemts, ka tā rosinās aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkā Latvijā. Vispirms gan veidos darba grupu. "Šobrīd ir ļoti grūti paredzēt, cik raita varētu būt priekšlikumu izstrādes gaita un cik konstruktīvas varētu būt diskusijas par šo zināmā mērā ļoti emocionāli sakāpināto jautājumu. Darba grupas uzdevumi ir ekspertu līmenī sniegt pietiekami izvērtētu priekšlikumu likumdošanas grozījumiem, kurā būtu ņemti vērā dzīvnieku aizsardzības un labturības aspekti, kompetento iestāžu veiktie kontroles rezultāti, kā arī citu valstu un ekspertu pieredze," Dienai norādīja ZM Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liene Ansone.

Lipinska Dienai stāsta, ka cirka pārstāve vēlējusies piedalīties konsultatīvās padomes sēdē, bet neesot tur ielaista. "Ja pie mums savvaļas dzīvniekus cirkā aizliegs, tos brauks skatīties uz Eiropas lielajām pilsētām. Itālijā, Francijā, Vācijā, Zviedrijā, kur ir pašiem savi savvaļas dzīvnieki cirkā, kur nacionālās atrakcijas ir viņu vērtība, nav aizlieguma. Briti aizliedza, bet 2011. gadā aizliegumu atcēla, sakārtojot sertifikācijas jautājumu," komentē Lipinska.

Visu žurnālista Ata Rozentāla rakstu Nāksies iztikt bez pērtiķīšiem lasiet otrdienas, 17.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas