Mājsaimniecību patēriņa izdevumi gada laikā auguši par 5,7%, 2012. gadā sasniedzot vidēji 198 latus mēnesī vienam ģimenes loceklim. Pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem mājsaimniecības tērēja par 2,8% vairāk nekā 2011. gadā. Savukārt šo produktu patēriņa cenas 2012. gadā pieauga par 2,3%, līdz ar to izdevumi pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem salīdzināmās cenās faktiski palielinājās vien par 0,5%.
Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka 2012. gadā mājsaimniecības jau otro gadu pēc kārtas turpina palielināt izdevumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šie izdevumi palielinājušies par 7,8%. Tomēr jāsecina, ka pirms ekonomiskās krīzes mājsaimniecības gan pārtikas pirkšanai, gan maltītēm ārpus mājas tērēja vairāk.
2012.gadā mājsaimniecības visvairāk tērēja tādiem uztura produktiem kā gaļa un gaļas izstrādājumi. Izdevumi tiem vidēji mēnesī sasniedza 13 latus uz katru mājsaimniecības locekli. Pienam, piena produktiem un olām pagājušajā gadā tērēti 10 lati, maizei un graudaugu izstrādājumiem – 8 lati, bet dārzeņiem – 7 lati.
Saskaņā ar apsekojuma rezultātiem 2012. gadā viens iedzīvotājs vidēji patērēja 48 litrus piena, 14 kg siera un biezpiena, 188 olas, kā arī 20 kg svaigas cūkgaļas, 21 kg desu izstrādājumu un kūpinājumu, 12 kg svaigas mājputnu gaļas. Kartupeļu patēriņš bija 84 kg, svaigu tomātu un gurķu – 21 kg gadā, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli. No augļiem visvairāk tika lietoti āboli – 14 kg, citrusaugļi – 9 kg un banāni – 5 kg. Savukārt svaigu zivju patēriņš bija 7 kg gadā.
2012. gadā, salīdzinot ar 2011. gadu, nav vērojamas būtiskas izmaiņas pārtikas pamatproduktu patēriņā. Nedaudz ir samazinājies cūkgaļas, liellopu gaļas, un raudzēto piena produktu patēriņš mājsaimniecībās. Samazinājies arī olu patēriņš, jo to cenas 2012. gadā ievērojami pieauga – par 23,5%. Par 6 kg palielinājies kartupeļu patēriņš, kas varētu būt saistāms ar kartupeļu cenu straujo samazinājumu pagājušajā gadā par 30%.
Savukārt 2012. gadā vairāk nekā iepriekšējā gadā mājsaimniecības uzturā ir patērējušas svaigas un kūpinātas zivis, mājputnu gaļu, gatavos gaļas pusfabrikātus, medījumu gaļu, mājas sieru un biezpienu, olīveļļu, kā arī citrusaugļus, kauleņaugļus un zemenes. Siera un jogurta patēriņš pēdējā gada laikā nav sevišķi mainījies.
Daļēji mainoties uztura paradumiem, samazinājies maizes, pilnpiena un cukura patēriņš.