Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijai ierindot sevi zaļāko valstu vidū nav nekāda pamata

Vislielāko piesārņojumu Latvijā rada ikdienas komunālo pakalpojumu izmantošana, nevis, piemēram, transports, kā varētu likties, liecina Pasaules Dabas fonda pētījums par iedzīvotāju ietekmi uz vidi jeb tā dēvēto "oglekļa pēdas nospiedumu". Turklāt secināts, ka Latvija pavisam noteikti nav zaļākā valsts pasaulē, jo vidēji Latvijas iedzīvotāji krietni pārsniedz pasaulē pieļaujamo ietekmi uz klimatu, otrdien raksta laikraksts Diena.

Oglekļa dioksīds ir cilvēka veselībai kaitīga gāze (CO2), kas rada paliekošas sekas uz apkārtējo vidi un klimatu. To pielīdzina oglekļa dioksīdam (CO2e) tonnās, kas, savukārt, ir atmosfērā nonākušais gāzes daudzums. Pasaules Dabas fonds norāda, ka pasaulē viens cilvēks nedrīkst radīt vairāk kā 3 tonnas CO2e gadā. Latvijā vidēji viens cilvēks rada 5,14 tonnu oglekļa dioksīda lielu kaitējumu klimatam.

Pasaules Dabas fonda eksperts Jānis Brizga ir pārliecināts, ka lielo oglekļa pēdas nospiedumu Latvijā radījuši treknie gadi, savukārt krīzes periodā un pēc tā kaitīgie izmeši atmosfērā mazinājušies. Piesārņojumu mazinātu māju siltināšana, retāka aviotransporta un privāto automašīnu izmantošana, kā arī citi ikdienas paradumi.

Viņš arī norāda - tas, ka Latvijā pieļaujamais piesārņojuma daudzums teju divas reizes pārsniedz noteikto, nozīmē, ka iedzīvotājiem joprojām trūkst izpratnes par šī jautājuma nozīmību. Viņaprāt, sabiedrībai būtu vairāk jādomā par šiem jautājumiem, mēģinot dzīvot zaļāk - siltinot mājas un vairāk izmantojot atjaunojamos resursus. 

Plašāk lasiet Riharda Murāna rakstā Lai uzlabotu klimatu, jāmaina pardumi, otrdienas, 14.janvāra, laikraksta Diena 10.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas