Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latgaliešu valodas lietošana oficiālajā saziņā var novest pie oficiāla statusa arī krievu valodai

Oficiālajā saziņā runājot latgaliski, var tikt aktualizēta diskusija latgaliešu valodu atzīt par reģionālo valodu, taču eksperti norāda, ka tas neizbēgami novedīs pie tā, ka oficiālu statusu Latvijā iegūs arī krievu valoda, svētdien ziņoja LNT raidījums Top 10.

Savukārt, ja krievu valoda iegūs oficiālu reģionālās valodas statusu Latvijā, filologu vērtējumā tas nopietni apdraudēs latviešu valodu, nemaz nerunājot par latgaliešu valodu.

"Neaizmirsīsim, ka dokuments, kas Eiropas Savienības mērogā nosaka arī reģionālo valodu lietojumu, saucas "Reģionālo vai minoritāšu valodu harta". Tātad, ja mēs kādam latviešu valodas paveidam piešķiram reģionālo statusu, pilnīgi likumīga būs prasība arī Latvijas minoritāšu valodām šādu statusu noteikt," skaidro Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete (Vienotība).

Vairākums Latvijas iedzīvotāju neatbalsta latgaliešu valodas lietošanu Saeimas tribīnē. Kā liecina Top 10 publiskotā pētījumu kompānijas GfK aptauja, pret to ir 60% aptaujāto. Atbalstu latgaliešu valodas lietošanai parlamenta darbā paudis 21% aptaujāto, bet šis jautājums vienaldzīgs 19% aptaujāto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas