Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Kamēr krizantēma aug un tai ir pumpuri, tā jālaista regulāri – ik pārdienas, jo augs ir mitrumprasīgs, taču jāuzmanās no pārlaistīšanas, lai augam neuzmetas kāda kaite vai nenopūst saknes

Krizantēma puķpodā ziemo

Krizantēmas ir vienas no vēlīnākajām puķēm, kas ar savu ziedēšanu priecē līdz pat novembrim. Tām ir dažādu krāsu, lielumu ziedi, un arī paši krūmi ir atšķirīgi augstumā un kuplumā. Krizantēmas audzētāji ir «pieradinājuši» arī pie cita formāta – augšanas puķpodiņos un šādi pa vienam krūmam vai daudzkrāsainās kompozīcijās tās iegādājamas gan puķu tirdziņos, gan lielveikalos un izziedinātas priecē ja ne gluži visu gadu, tad līdz pat novembra beigām noteikti. Pēc noziedēšanas tās jāizmet vai arī jāpārstāda dārzā – ko darīt?

Jāgaida pavasaris

Oktobrī krizantēmu vēl var pārstādīt dārzā, taču ir risks, ka tā aizies bojā – labāk ceru dalīt un pārstādīt pavasarī. Vislabāk pēc noziedēšanas podiņā esošos dēstus novietot vēsā telpā, piemēram, pagrabā, vēsā verandā vai tamlīdzīgā vietā, kur gaisa temperatūra ir virs nulles, taču nav tik augsta, ka provocētu augšanu, un turas ap +10 grādiem, iesaka Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas speciāliste Ilma Nereta. Pavasarī, kad gaisa temperatūra nostabilizējusies, krizantēmu var nest ārā un modināt, sākot intensīvāk laistīt un mēslot. Ziemā vēlams augu nevis gluži iekaltēt, bet aplaistīt pa retam. Mēslojumu dot nav nepieciešams. 


Pirms ziemošanas krūmam var izveidot formu, apgriežot – saīsinot jaunos dzinumus un visu ceru apmēram līdz 10 cm augstumam, kas pavasarī liks raisīt zarus kuplumā, tādējādi radot biezāku formu, bet tikai tad, ja tiks galotņoti, jo, visticamāk, šādi ziemojušai krizantēmai jaunie dzinumi būs drusku izstīdzējuši. Jāatceras, ka stādu audzētavās ziedi saņem intensīvu mēslošanu, tiem ir regulēti siltuma, mitruma un gaismas apstākļi. Turklāt dienas garums mums ir samērā īss.

Labāk saudzīgi

Kamēr krizantēma aug un tai ir pumpuri, tā jālaista regulāri – ik pārdienas, jo augs ir mitrumprasīgs, taču jāuzmanās no pārlaistīšanas, lai augam neuzmetas kāda kaite vai nenopūst saknes. Teju katrā laistīšanas reizē varat pievienot arī kādu šķidro mēslošanas līdzekli, kas paredzēts ziedošiem telpaugiem – tad varat gaidīt, ka izplauks pat mazie ziedpumpuriņi.

Atkarībā no gaisa temperatūras agrās krizantēmu šķirnes sāks ziedēt jau jūlija vidū, augustā un ziedēšanas laiks ilgs pāris mēnešu. Krizantēma īsti nav telpaugs un vasaras – rudens sezonā vislabāk jutīsies ārā – podiņu varat izmantot kā dekoru uz balkona, terases stūrī, lielās krizantēmu kompozīcijas ir iecienītas arī namdurvju vai kāpņu rotāšanai, novietojot pa podiņam katrā pusē. 

Krizantēmas apdraud arī slimības, piemēram, baltā rūsa, tīklērces, laputis. Ja augs ir sanīcis, nepareizi kopts, pastāv risks, ka piemetīsies kāda kaite. Arī tad, ja tas ir līdzās inficētiem augiem, slimība var izplatīties. Dārzkopības speciālisti neiesaka pirkt bojātus augus, kas tirdzniecības vietās ir nocenoti – ir varbūtība, ka tos izdosies izglābt, bet tikpat labi varat ievazāt slimību visā dārzā vai aplipināt ar to visus savus telpaugus. 

Agrās krizantēmu šķirnes ir Elfie, Sofie, Angela, multifloras grupas šķirnes ir Ursula, Gigi, bet vēlās šķirnes, piemēram, Inez, Annabelle, Cheryl.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas