Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

KNAB vērtēšana kļūst sarežģītāka

Vienkāršajam ziņu lasītājam, iespējams, nav viegli saprast, kas notiek Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kura nosaukums vismaz pāris reižu nedēļā parādās ziņu virsrakstos. To neizprot pat visi Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputāti. Vislielāko kompetenci Dienas aptaujā parādīja Kārlis Seržants (ZZS) un komisijas priekšsēdis Ainars Latkovskis (Vienotība), taču arī viņš nezināja, ko nozīmē KNAB vadītāja darbības izvērtēšana "360 grādu sistēmā", kas ir valsts pārvaldē izmantotā paplašinātā vērtēšana, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Par KNAB darbību secinājumus valdībai jau nodevusi nevalstisko organizāciju komisija. Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) ir izdevusi rīkojumu par KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka darbības novērtēšanas komisijas izveidi - tajā ir tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji un to vada Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets, ar kuru premjere regulāri arī sazinoties, Dienai apstiprināja valdības vadītājas pārstāve Aiva Rozenberga. Šai komisijai būs jāņem vērā arī nevalstisko organizāciju secinājumi. Taču arī tad, kad ekspertu komisija būs beigusi darbu, Straujuma vēl nevarēs aicināt valdību un Saeimu izvērtēt KNAB vadītāja atbilstību amatam. Lai to izdarītu, būs jāveido vēl viena komisija, un tikai uz tās atzinuma pamata premjere varēs vērsties Saeimā, ko iepriekš viņa bija noskaņota darīt neatkarīgi no tā, kāds būtu šīs komisijas vērtējums. Tikmēr mediju ziņu virsrakstos teju katru dienu parādās KNAB nosaukums. Piemēram, "Kažociņš [Jānis]: Streļčenoks KNAB vadībā nerāda gaidīto rezultātu" vai "Delna: Streļčenoks nevar būt KNAB vadītājs".

Aptaujājot vairākus Aizsardzības un iekšlietu komisijas deputātus, Diena secināja, ka arī viņu zināšanas par notiekošo ir nepilnīgas. "Ir izveidotas 111 komisijas," jokojot sacīja Seržants, taču viņš precīzi varēja raksturot premjeres izveidoto profesionāļu komisiju un atgādināja, ka ir sagatavotas arī divas koncepcijas - Valsts kancelejā un Iekšlietu ministrijā -, kādai šai iestādei vajadzētu būt nākotnē. "Tā kasīšanās visiem ir apnikusi," piebilda Seržants, kura pārstāvētā ZZS nesteigs atbalstīt KNAB vadītāja nomaiņu. Ringoldam Balodim (NSL) bija mazāks priekšstats par nepieciešamajām procedūrām, lai Saeimā nonāktu līdz neuzticības izteikšanai KNAB vadītājam. "Nesaprotu, kāpēc tik ilgi šis jautājums tiek muļļāts. Ja grib kaut ko norakt, tad jāveido komisija. Manuprāt, tā ir KNAB un Streļčenoka norakšana," sacīja Balodis.

Visu žurnālistes Ināras Egles rakstu KNAB vērtēšana kļūst sarežģītāka lasiet otrdienas, 24. marta, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas