Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Katrs ceturtais Latvijas skolēns cieš no vardarbības

Latvijas skolās katrs ceturtais bērns cieš no vārdiskas, fiziskas vai kibervardarbības, liecina starptautiska pētījuma rezultāti par bērnu vardarbības izplatību Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Itālijas, Grieķijas un Bulgārijas skolās.

Pētījumā Latvijā piedalījās 1121 skolēns. No aptaujātajiem bērniem 72% atzinuši, ka kādreiz skolā ir apsaukāti, bet 43%, ka kādreiz ir grūsti vai sisti. Savukārt 44% bērnu atzinuši, ka kāds par viņiem ir stāstījis nejaukas lietas, bet 38% minējuši, ka ir ķircināti dēļ izskata.

Daļa bērnu arī atzinuši, ka kādreiz ir piespiesti kaut ko darīt ar fizisku vardarbību, ir atstāti, vai izstumti, cietuši no seksuālas ķircināšanas, tenkām vai aizskaršanas. Vairāki bērni skolās saskārušies ar situāciju, kad kāds par viņiem izplatījis pazemojošas fotogrāfijas vai video internetā, vai pa mobilo telefonu, atsūtījis nejauku e-pastu vai īsziņu, kā arī pieprasījis atdot naudu vai mantas.

Pētījuma īstenotāju Latvijā - biedrības "Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis" - pārstāvis Mārtiņš Valters šādu vardarbības līmeni skolās vērtē kā ļoti augstu. "Vecāku rūpes par bērnu labklājību, protams, ir primāras, taču jāpievērš lielāka uzmanība bērna audzināšanai," domā Valters. Viņš uzskata, ka skolām būtu jāuzņemas iniciatīva bērnu izpratnes veicināšanā par vardarbību un līdzcietības jautājumiem publiskā telpā, ņemot vērā, ka bērni un vecāki lielāko dienas daļu pavada šķirti.

Pētījuma dati liecina, ka aptuveni 20% no aptaujātajiem Latvijas bērniem dzīvo tikai ar vienu no vecākiem, kas ir augstākais rādītājs starp pētījumā iesaistītajām valstīm. Savukārt 71% aptaujāto bērnu, kuriem ir abi vecāki, atzina, ka abi vecāki ģimenē strādā.

Lai risinātu vardarbības jautājumu Latvijas skolās, projekta ietvaros ir izstrādāts izglītojošs video ar subtitriem latviešu valodā, kā arī rokasgrāmata skolotājiem par bērnu vardarbības jautājumu risināšanu skolās. "Video domāts, lai raisītu diskusiju par vardarbību klasē, savukārt skolotāju rokasgrāmatā sniegtas atbildes, kā rīkoties skolotājam vardarbības situāciju risināšanā skolā. Es ceru, ka Latvijas skolotāji izmantos šos vērtīgos mācību līdzekļus," saka Valters.

Lai novērstu vardarbības izplatību skolēnu vidū un padziļināti izglītotu bērnus par vardarbības sekām, Valters arī aicina visas atbildīgās organizācijas - skolas, pašvaldības, valsts iestādes, pedagogus, sociālos darbiniekus, psiholoģijas augstskolas, medijus un nevalstisko sektoru apvienoties, veidojot "Vislatvijas anti-vardarbības tīklu".
Kopumā Baltijas valstīs, Itālijā, Grieķijā un Bulgārija tika aptaujāti 16227 bērni un jaunieši. Pētījums ilga no 2011.gada līdz 2013.gadam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas