Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jāņu brīvdienās NMPD aicina uzmanīties pie ūdenstilpnēm un būt piesardzīgiem ugunskuru tuvumā

Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem un smagām traumām Jāņu brīvdienu laikā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina iedzīvotājus uzmanīties pie ūdenstilpnēm un būt piesardzīgiem ugunskuru tuvumā.

Kā liecina NMPD dati, Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug pat divkārt. Ik gadu divu svētku dienu laikā vairāk nekā 600 cilvēki gūst nopietnas traumas, kad ir nepieciešama NMPD mediķu palīdzība. Savukārt katrs otrais negadījums notiek reibumā.

Pērn abās svētku dienās NMPD mediķi steidzās uz astoņiem izsaukumiem, kad, atpūšoties pie ūdeņiem, cilvēki bija slīkuši vai guvuši smagas traumas, tostarp sešos gadījumos peldēšanās beidzās traģiski un cilvēki gāja bojā. Savukārt viens cilvēks, lecot dīķī uz galvas, smagi traumēja mugurkaulu.

NMPD aicina iedzīvotājus būs piesardzīgiem, dodoties peldēt svētkos, neiet ūdenī alkohola reibumā, peldvietā nelekt ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Tāpat mediķi aicina neiet peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldēties vieniem pašiem. Savukārt ūdenstilpju tuvumā būtiski ik mirkli uzmanīt bērnus.

Tāpat NMPD dati liecina, ka pērn apdegumus guva 41 cilvēks, kas ir trīsreiz vairāk kā jebkuru citu gadu. Vairāki cietušie guva ļoti plašu ķermeņa apdegumus. Tāpat līgotāji katru gadu gūst ļoti smagus apdegumus, aizdedzinot ugunskuru ar degšķidrumu vai benzīnu, kas strauji uzliesmo.

Nopietnus apdegumus katru gadu gūst arī mazi bērni, piespiežot plaukstas pie karsta grila, uzgrūžoties grilam vai iekāpjot oglēs. NMPD mediķu pieredzē ir arī negadījums, kad mazam bērnam, kurš piegāja tuvu ugunskuram, liesma pārmetās uz apģērbu un tā sintētiskais materiāls kūstot pielipa pie ķermeņa. Pērn slimnīcā ar apdegumu traumām nogādājām trīs, no pusotra līdz četrus gadus vecus, bērnus.

Arī aizrīšanās ar šašliku ir nosmakšanas risks. Katru gadu NMPD mediķi steidz palīgā arī vairākos smagu aizrīšanās gadījumos, kas nereti beidzas traģiski. Pērn tie bija trīs izsaukumi, kuros izdevās palīdzēt un nebija traģisku seku.

NMPD norāda, ka aizrīšanās gadījumā ļoti būtiska ir līdzcilvēku ātra un tūlītēja iesaiste, taču, ja ir uztraukums vai nav iemaņu, atbalstu un pirmās palīdzības padomus pa telefonu vienmēr sniedz ārkārtas tālruņa 113 izsaukumu pieņemšanas dispečers, sakot priekšā, kas un kā darāms, kamēr mediķi vēl ceļā.

Vienlaikus NMPD aicina svinētājus jau laicīgi noskaidrot svinēšanas vietas adresi, īpaši, ja cilvēki dodas ciemos uz mazāk zināmu vietu vai izbrauks pie dabas. Attiecīgi svinētājiem jānoskaidro tuvākā pietura, tuvākās mājas nosaukums vai kāds cits orientieris, lai neparedzētā situācijā spētu glābšanas dienestam pateikt savu atrašanās vietu.

Precīzas adreses vai orientieru nosaukšana ir ļoti svarīga, lai mediķiem nenāktos maldīties, pa mežiem un laukiem meklējot cietušo, un netiktu zaudētas tik vērtīgās minūtes dzīvību glābšanā.

Tāpat NMPD iesaka jau iepriekš savā tālrunī atrast iespēju noteikt savas atrašanās vietas koordinātas vai lejupielādēt kādu no pieejamām mobilām lietotnēm, kas ļauj nosūtīt koordinātas - tās palīdzēs, ja cilvēks nepratīs nosaukt nekādus tuvumā esošos orientierus.

Dodoties svētku brīvdienās, svinētāji aicināti sarūpēs nepieciešamo mājas aptieciņā un atcerēties to paņemt līdzi, ja dodas ārpus mājas pie dabas. Aptieciņā ir jābūt pārsienamiem materiāliem, plāksteriem un līdzekļiem, lai spētu sniegt palīdzību sadzīves traumu gadījumos - neliels apdegums, brūces, sasitumi.

NMPD atgādina, ka uz ārkārtas tālruni 113 ir jāzvana dzīvībai kritiskās situācijās. Savukārt nelielu traumu, pēkšņu saslimšanu vai hronisku slimību saasinājuma brīžos mediķu padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti.

Tāpat veselības problēmu gadījumā var vērsties pie dežūrārsta vai, piemēram, nelielu traumu - apdegumu, mežģījumu - gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem svētkos sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas