Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

IZM sola galu stipendiju leiputrijai

Izglītības un kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītājs Aivars Stankevičs varētu būt pēdējais students, kuram doktorantūras studiju atbalstam ļauts saņemt divas Eiropas Sociālā fonda (ESF) mērķstipendijas. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pēc veiktās pārbaudes uzskata, pašreizējo Ministra kabineta (MK) noteikumu ietvaros Stankevičs pārkāpumu, saņemot divas stipendijas, nav izdarījis. Taču drīzumā IZM sola valdībā nogādāt grozījumus, kas stipendiju ļaus piešķirt tikai viena grāda ieguvei, Dienai pavēstīja ministrijas pārstāve Dace Jansone-Klasiņa.

Tā kā A. Stankeviča stipendijas saistības ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), kur pašlaik viņš ir doktora grāda pretendenta statusā, beigušās 2010. gada jūnijā, savukārt ar otro stipendijas piešķīrēju Daugavpils Universitāti (DU) sāktas tā paša gada septembrī, MK noteikumi pārkāpti neesot, uzskata IZM. Strīdīgais noteikumu punkts, kuru dažādas izglītības iestādes interpretē atšķirīgi, nosaka, ka stipendija paredzēta vienas doktora studiju programmas apguvei un doktora zinātniskā grāda ieguvei. DU uzskatīja, ka tas ir spēkā tikai vienas universitātes ietvaros.

Lai turpmāk novērstu atšķirīgu noteikumu interpretāciju un nodrošinātu efektīvu stipendiju izlietojumu, ministrija patlaban jau esot darba dunā pie grozījumu izstrādes. Tie noteiks, ka dažādi interpretējamais punkts ir piemērojams aktivitātes, nevis individuāla projekta ietvaros, informē D. Jansone-Klasiņa. «Tuvākajā laikā grozījumi noteikumos tiks iesniegti apstiprināšanai valdībā,» viņa pauž.

A. Stankeviča gadījumā grāda neiegūšana RSU un pretendēšana uz nākamo stipendiju DU, uz ko IZM pārstāve Edīte Pavlovska iepriekš norādīja kā nekorektu rīcību, neesot pārkāpums. «Doktorantam ir saistošs ar augstskolu noslēgtais līgums un tajā ietvertie nosacījumi, ko doktorants A. Stankevičs ir izpildījis,» saka D. Jansone-Klasiņa. Ar stipendijas saņēmēju noslēgt līgumu, kas sekmētu valdības noteiktā rezultāta sasniegšanu - līdz 2012. gadam vismaz 80% ESF stipendiātu iegūst doktora grādu -, esot augstskolas kompetence. Ministrija esot aicinājusi augstskolas paredzēt stingrākus nosacījumus attiecībā uz grāda ieguvi.

Kad A. Stankevičs varētu saņemt savu pirmo doktora grādu, patlaban skaidri nav zināms. RSU Ētikas komisija ir izskatījusi IKVD vadītāja iesniegumus, kuros viņš apvaino Promocijas padomes locekļus protokola viltošanā, kā arī viņa neslavas celšanā sociālajā vietnē Twitter. Savā iesniegumā Ētikas komisijai A. Stankevičs bija pievienojis 11 lapaspušu garu pielikumu ar informāciju par akadēmiskā personāla neētiskajiem izteikumiem sociālajā vietnē, stāsta komisijas vadītāja profesore Vija Sīle. «Mēs ar grūtībām atpazinām, ka tur runa ir par viņu,» saka profesore. A. Stankevičs arī lūdzis nomainīt padomes sastāvu. Viņš to pamato ar interešu konfliktu, jo IKVD pārbauda divu tās locekļu pārkāpumus. Pēc sūdzību izskatīšanas komisija secinājusi, ka ētiski pārkāpumi nav notikuši.

Ja IKVD vadītājs vēlas savu promocijas darbu iesniegt pašreizējai Promocijas padomei, viņš to var izdarīt līdz nākamajam gadam. Ir arī iespēja to darīt citas augstskolas padomē, pauž V. Sīle. Sarunā ar IZM viņš norādījis, ka darbu plānojot aizstāvēt tuvākajā laikā.

Promocijas padomes priekšsēdētāja Ritma Rungule, kuras pārkāpumu - vienlaicīgu atrašanos asociētās profesores amatā divās augstskolās - IKVD sāka vērtēt vairākus mēnešus pēc notikušā, tieši laikā, kad A. Stankeviča darbs nav virzīts tālākai aizstāvēšanai, uzskata, ka situācija ir pazemojoša. Rudenī viņas vadītajai doktorantūras programmai Socioloģija, kurā uz grādu pretendē A. Stankevičs, gaidāma akreditācija. Notikušā dēļ viņa, iespējams, atteiksies no vadīšanas, jo pastāvot zināmas bažas, ka IKVD vērtēšanu tā varētu neizturēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas