Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Interese par ceļošanu nemazinās

Eiropas Komisija un teju visas Eiropas Savienības dalībvalstis pašlaik cenšas ierobežot nebūtisko (non essential) ceļošanu, kas nav saistīta ar ģimenes apstākļiem, darbu un mācībām, taču tūrisma aģentūras visā Eiropā, tostarp arī Latvijā, gatavojas vasaras un rudens tūrisma sezonai, cerot, ka vakcinēšanās rezultātā ceļošana varēs atsākties.

Latvijas lielākās tūrfirmas savās mājaslapās jau ievietojušas ceļošanas piedāvājumus, sākot no marta doties uz Turciju, Ēģipti, Bulgāriju un Kanāriju salām. Vienlaikus valdība jau nākamnedēļ varētu lemt par būtiskākiem ceļošanas ierobežojumiem. Gan no Ministru prezidenta biroja, gan no atsevišķiem deputātiem ir izskanējis, ka būtu jālemj par nebūtiskās ceļošanas aizliegšanu. Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Jānis Beķeris gan Dienai norāda, ka ministrija, lai arī aicina no šādas ceļošanas atturēties, tomēr nevirza priekšlikumu par aizliegumu. 
 

Vēlas uz Grieķiju

Viena no lielākajiem tūroperatoriem – Tez Tour – valdes priekšsēdētājs Konstantīns Paļgovs Dienai stāsta, ka viņi ir gatavi piedāvāt braucienus, tiklīdz tas būs iespējams. Jau pašlaik ir klienti, kas zvana un interesējas, kad pavasarī varētu sākties braucieni uz siltajām zemēm. Tiesa, cilvēki ir daudz piesardzīgāki un salīdzinājumā ar 2019. gadu kūtrāk iegādājas ceļojumus tieši neziņas, kā attīstīsies situācija, dēļ. Taču klientu interese liecina – tiklīdz ceļojumi varēs atsākties, grupas nokomplektēt nebūs grūtību. Par to liecina arī  Tez Tour decembra beigās "palaistais" viens brauciens uz Kanāriju salām, kur tobrīd neprasīja 10 dienu pašizolāciju. Lai gan, atgriežoties Latvijā, bija obligāta karantīna, pieprasījums bija milzīgs un pilna grupa tika nokomplektēta divās dienās. Tez Tour vadītājs norāda, ka mūsu ceļotāji ir gatavi doties braucienos arī tad, ja pēc atgriešanās jāievēro pašizolācija. Cita lieta, ka pašlaik ceļošanu neiespējamu padara tas, ka pašizolācija tiek prasīta arī teju visos galamērķos. 

Paļgovs lielas cerības liek uz vakcinēšanos. Tūroperatori jau strādā pie ceļojumu kalendāra rudenim, pilnībā nenorakstot arī pavasari. Viņš gan domā, ka ne tikai vakcinēti cilvēki varēs doties ceļojumos un vismaz ES iekšienē tādu prasību nebūšot.  

Tūroperatora Vanilla Travel valdes priekšsēdētāja Inga Kavaca arī apstiprina, ka klientu interese par ceļojumiem jau šogad ir ļoti liela un pašlaik ir piesardzība ceļojumu pirkšanā tieši neziņas dēļ. Vislielākā interese ir par atpūtas braucieniem uz Grieķiju, tāpat daudzi vaicā par iespējām jau maijā atpūsties Turcijas kūrortos. Kavaca un Paļgovs prognozē, ka tiklīdz būs iespējams atsākt ceļošanu, klientu netrūks un grupas būs iespējams nokomplektēt. 


Pašlaik skarbi

Pašreizējā situācija ar ceļošanu gan ir visai skarba. Piemēram, Somija ir paziņojusi, ka līdz 25. februārim nebūtiskā ieceļošana tiks atļauta tikai no septiņām valstīm – Vatikāna, Austrālijas, Ruandas, Singapūras, Taizemes, Jaunzēlandes un Dienvidkorejas. Nebūtisko ceļošanu līdz 1. martam pilnībā ir aizliegusi Beļģija, tāpat arī Nīderlande. Robežas faktiski slēgusi Norvēģija. ASV ir aizliegušas nebūtisko ieceļošanu no Lielbritānijas, Īrijas, Šengenas zonas, Irānas, Brazīlijas un Ķīnas.  

Tikmēr citas valstis, tostarp Latvija, atļauj ieceļot tikai tad, ja ir negatīvs Covid-19 tests. Latvija un Igaunija prasa, lai tests būtu veikts pēdējās 72 stundās pirms robežas šķērsošanas, Vācija – pēdējās 48 stundās. Ierodoties Latvijā, jāievēro desmit dienu pašizolācija arī tad, ja Covid-19 tests ir negatīvs. Citās valstīs tas ir atkarīgs no tā, vai ieceļotājs nāk no augsta vai zema riska valsts, kas tiek noteikts pēc pēdējo 14 dienu kumulatīvā saslimšanas rādītāja. Igaunijā pašizolācijas laiku var samazināt, ja atkārtotu testu veic sešas dienas pēc ierašanās un tas ir negatīvs. 
 

12 miljoni darbvietu

Tūrisma industrijas apgrozījums pasaulē pērn ir nokrities par 70% un pašlaik ir tādā līmenī, kāds tas bija pirms 30 gadiem, liecina Pasaules Tūrisma organizācijas dati. Tās eksperti prognozē, ka starptautiskais tūrisms varētu atsākties šā gada trešajā ceturksnī, bet 2019. gada līmeni sasniegs vien 2023. gadā. Tam piekrīt arī Kavaca – pērnā gada zaudējumus izdosies atgūt un atgriezties pirmspandēmijas līmenī varēs ne ātrāk kā pēc diviem gadiem. Viņa pieļauj, ka mainīsies ceļošanas paradumi, tā kļūs lēnāka un arī videi draudzīgāka. 

Tūrisms veido vairāk nekā 10% no ES iekšzemes kopprodukta un nodrošina aptuveni 12 miljonus darbvietu, galvenokārt mazajos un vidējos uzņēmumos. Tūrisms ir trešā lielākā sociālekonomiskā nozare ES.

Eiropas tūrisma privāto sektoru pārstāvošo asociāciju tīkls (NET) aicinājis ES dalībvalstis un likumdevējus vienoties par saskaņotiem drošības pasākumiem, kas, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, būs nepieciešami veiksmīgai tūrisma un ceļošanas atsākšanai. NET mudina paātrināt vakcinēšanās tempu visā Eiropā, vienoties par kopēju pieeju, nosakot saslimstības rādītājus dalībvalstīs, lai varētu atvieglot ierobežojumus un palielinātu sabiedrības uzticību, izveidot vienotu pierādījumu sistēmu personu veiktajai vakcinācijai un Covid-19 testiem, kā arī nodrošināt drošu, pieejamu un efektīvu testēšanas sistēmu, lai aizstātu karantīnas prasības un citus cilvēku brīvas pārvietošanās ierobežojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas