Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Grevcovai par melošanu CVK piespriež 160 stundas sabiedriskā darba; viņa spriedumu pārsūdzēs

Rīgas pilsētas tiesa Pārdaugava šodien 14.Saeimā ievēlētajai deputātei Glorijai Grevcovai (Stabilitātei), kura apsūdzēta par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK), piespriedusi sabiedrisko darbu 160 stundu apmērā.

Prokurors iepriekš gan tiesu lūdza Grevcovai piespriest sabiedrisko darbu 200 stundu apmērā, kā arī naudas sodu 6200 eiro apmērā.

Desmit dienu laikā pēc saīsinātā sprieduma pasludināšanas gan prokuroram, gan arī Grevcovai kopā ar viņas aizstāvi būs iespēja pieprasīt pilnā sprieduma sastādīšanu, kuru vēlāk varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Prokurors pēc sprieduma pasludināšanas žurnālistiem norādīja, ka piespriestais sods ir mazāks, nekā prokuratūra bija lūgusi, līdz ar ko pēc iepazīšanās ar pilno spriedumu prokuratūra lems par protesta iesniegšanu. Savukārt Grevcova žurnālistiem apliecināja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Pati Grevcova tiesas sēdē lūdza tiesu viņu attaisnot, apgalvojot, ka viņas vaina tiesas procesā netika pierādīta. Tāpat viņa uzsver, ka CVK dati tika mainīti vairākiem viņas partijas biedriem un par to tika informēts arī prokurors, taču viņš apsūdzētās vārdus nav ņēmis vērā.

Prokurors tiesu debatēs norādīja, ka Grevcova apzinājās, ka viņas aizpildītā anketa tiks iesniegta CVK, kā arī nav tiešu pierādījumu par to, ka Grevcova saviem partijas biedriem bija iesniegusi patiesu informāciju par savu izglītību un darba pieredzi un kļūda CVK parādījās kļūdaini ievadot datus.

Tāpat Grevcova ir parakstījusi CVK iesniegumu ar saviem "kļūdainiem" datiem, līdz ar ko būtu absurdi Grevcovu attaisnot tikai tāpēc, ka viņa varētu neizlasīt CVK anketu.

Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trim mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Iepriekš Grevcovas aizstāvis lūdza lietas materiāliem pievienot dažus dokumentus. Viens dokuments ir saistīts ar CVK pērnā gada 26.oktobra atbildi partijas "Stabilitātei!" priekšsēdētājam Aleksejam Rosļikovam, kurā CVK atteica iespēju labot Grevcovas CVK anketā ievadītos datus.

Tāpat lietā tika pievienota izdruka no Grevcovas sūtītā e-pasta, kurā viņa bija nosūtījusi aizpildīto CVK anketu. Pēc Grevcovas teiktā tas tika izdarīts 1.jūlijā. Sūtītajā e-pastā bija norādīts, ka pēdējā Grevcovas darba vieta ir bijusi SIA "Dolo", kur viņa strādājusi par palīgstrādnieci.

Izglītības sadaļā tika norādīts, ka Grevcova ir ieguvusi vidējo izglītību Rekavas vidusskolā 2008.gadā.

Ņemot vērā, ka Grevcova iepriekš atteikusies paust viedokli par izvirzīto apsūdzību, pieņemts lēmums par lietas nodošanu vispārējā kārtībā, aģentūrai LETA iepriekš atzina prokuratūrā.

Vienlaikus kriminālprocesam, kurā apsūdzēta valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, saprātīga pabeigšanas termiņa nodrošināšana ir priekšrocība salīdzinājumā ar pārējām lietām.

Neskatoties uz apsūdzību, Grevcova patlaban varēs turpināt pildīt Saeimas deputāta pienākumus. Saeimas Kārtības rullī teikts, ka deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Latvijā ir trīs instanču tiesas.

Pērnā gada 7.oktobrī Valsts policija sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 272.panta saistībā ar deputātes iespējami apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu CVK. Veicot nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības un iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu, 17.oktobrī kriminālprocess paātrinātā kārtībā nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret vienu personu.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Grevcova, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, CVK iesniegusi ziņas par sevi, tai skaitā norādot informāciju sadaļā "Darba vieta un ieņemamie amati", kā arī "Izglītība". Šo ziņu sniegto patiesumu sagatavotajos dokumentos persona apliecināja ar savu parakstu, pēc kā parakstītos dokumentus nodeva personai, kura tos 13.jūlijā iesniedza CVK.

Jau ziņots, ka partijas "Stabilitātei!" deputāte melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā CVK apzināti iesniedzot nepatiesu informāciju par to, vēstīja "TV3 Ziņas".

Turklāt Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju arī par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA), aģentūrai LETA apstiprināja LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne.

CVK Grevcova sniegusi informāciju, ka 2013.gadā ieguvusi augstāko izglītību LSPA pedagoga specialitātē. Tomēr Āķe-Vīksne, atbildot uz jautājumu par šīs informācijas patiesumu, norādīja, ka LSPA arhīvā šāda informācija nav pieejama.

Persona ar šādu vārdu un uzvārdu neesot atrodama LSPA Studentu informatīvajā sistēmā, kas darbojas kopš 2004.gada. Tāpat Grevcova nav fiksēta ne absolventu sarakstā, ne studējošo sarakstā, akcentēja akadēmijas pārstāve.

Grevcova plašāku atpazīstamību izpelnījusies ar savu darbību sociālajā vietnē "TikTok".

Partija "Stabilitātei" 14.Saeimas vēlēšanās ieguva 11 mandātus.

pievienota 3.-4. rindkopa, papildināts virsraksts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas