Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Iebraucamā balsošanas vieta kā papildu iespēja, nevis atsevišķs iecirknis

Ērtības un drošības vārdā

Citviet pandēmijas apstākļos iespēja nobalsot automašīnā bijusi pašizolācijā esošajiem, savukārt Latvijā pašvaldību vēlēšanās Covid-19 slimniekiem, viņu kontaktpersonām un citiem vēlētājiem, kuriem jāatrodas pašizolācijā, piemēram, pēc atgriešanās no ārzemēm, jāpiesaka balsošana dzīvesvietā. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sekretārs Ritvars Eglājs Dienai skaidro, ka atšķirībā no citām valstīm Latvijā vēlētājs nav piesaistīts kādam konkrētam iecirknim (pirmo reizi pašvaldību vēlēšanās pilsoņi varēs balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī), bet tie, kuri nevar apmeklēt iecirkni, balsošanu var pieteikt savā dzīvesvietā. "Ministru kabineta noteikumi un Covid-19 pārvaldības likums nav grozīts, un šiem cilvēkiem joprojām ir jāatrodas mājās [karantīnā un pašizolācijā]," norāda Eglājs.

Pirmā bezdelīga Latvijā būs Jēkabpils, kas balsošanu automašīnā organizēs divās vietās pilsētā – pie Tautas nama un jaunās sporta halles. Šādu iespēju apsver arī Ādažu novada vēlēšanu komisija, kuras galīgais lēmums būs atkarīgs no tā, kādu darbalaiku iebraucamajai vēlēšanu vietai noteiks CVK, kas par to spriedīs sēdē šodien.


Papildu darbs

Iebraucamā balsošanas vieta tiks piesaistīta pie kāda jau izveidota iecirkņa kā papildu balsošanas telpa. Likuma grozījumi tādēļ nav nepieciešami, pietiek ar CVK izdotu instrukciju. "Latvijas likumi ir gana elastīgi, un savulaik bez likuma grozīšanas varēja ieviest pāreju no balsu skaitīšanas ar rokām uz balsu skaitīšanu skenējot," piebilst Eglājs. CVK piedāvājot pašvaldībām iespēju balsot automašīnā, interesi izrādījušas trīs pašvaldības – Jēkabpils, Ādažu un Ilūkstes. Pēdējā gan esot atteikusies, iepazīstoties ar informāciju, kas būtu jādara, lai šādu vietu izveidotu. "No rīkotāju puses tā ir papildu ķēpa, papildu darba uzņemšanās, kas nav tiešais pienākums, bet kas, protams, nes labumu vēlētāju ērtībai un epidemioloģiskajai drošībai," turpina CVK pārstāvis.

Par šādu balsošanas kārtību Centrālā vēlēšanu komisija lems ceturtdien. CVK ir vienisprātis, ka šādu iespēju var izmantot, taču vēl nav skaidrs, kāds varētu būt "iebrauc un nobalso iecirkņa" darbalaiks. "Jautājums, cik lielā mērā likums ļauj šādai balsošanas vietai to noteikt citādu, jo likums paredz, ka vēlēšanas notiek no pulksten 7 līdz 20," paskaidro Eglājs. Vietējām vēlēšanu komisijām būtu ērtāk, ja darbalaiku tās varētu noteikt pašas. Savukārt, lai vēlēšanu rezultātus varētu sākt skaitīt tūlīt pēc iecirkņu slēgšanas plkst. 20, būtu labi, ja balsošana papildu vietā beigtos agrāk nekā pamatiecirknī – lai var pagūt aizvest visus vēlēšanu materiālus. Arī no rīta būtu vēlams sākt darbu vēlāk nekā plkst. 7. "Iecirkni balsošanai parasti sagatavo iepriekšējās dienas vakarā, bet iebraucamajā balsošanas vietā nevar to izdarīt iepriekš un aiziet mājās gulēt. Tas ir jāiekārto tieši pirms balsošanas," darba organizēšanas specifiku ieskicē CVK sekretārs. "No rīkošanas viedokļa būtu labi noteikt citādu darbalaiku, jo vietējie apstākļi var būt dažādi, un varbūt to ir vērts darīt vispār tikai divas stundas, bet jautājums, vai likums to ļauj."


Solis uz priekšu

Tieši CVK lēmums par iebraucamās balsošanas vietas darbalaiku noteiks, vai šāda iespēja būs arī jaunā Ādažu novada iedzīvotājiem. "Šobrīd ir entuziasms, ka šādu iespēju vajadzētu izmantot, bet ir ļoti daudz dažādu sīkumu un nianšu, par kurām domājam. Vai esam gatavi tik īsā laikā visu saplānot un noorganizēt – telti, darbiniekus, transporta plūsmu –, lai neveidotos rindas," Dienai atzīst Ādažu novada vēlēšanu komisijas vadītāja Agita Berkmane. Jau pamata iecirkņa darba "iekustināšana" vēlēšanu rītā prasot laiku. "Ja līdz plkst. 7 jāpagūst arī paralēlais iecirknis iekārtot, kur galdi un krēsli nav salikti, ir bažas, ka cilvēki piecos no rīta nenāks uz darbu un, arī ja atnāks, līdz naktij skaitot balsis, vairs divi un septiņi nevarēs saskaitīt," saka Berkmane. Ja CVK lems par citādu darbalaiku, iespēja nobalsot automašīnā Ādažu centrā (pie kultūras centra Ceriņu zāles iecirkņa) būs. Ja tomēr darbu papildu vietā nevarēs sākt vēlāk, Berkmane pieļauj, ka no šādas iespējas varētu arī atteikties:"Protams, telti atradīsim, un liekas, ka tas [balsošana auto] varētu būt solis uz priekšu, bet jādomā arī par cilvēku, kurš strādās iecirknī, jo tas pēc būtības ir entuziastisks darbs."

Jēkabpils pašvaldība inovatīvo ideju ir atbalstījusi, piešķirot tehnisko aprīkojumu, arī telti, un finansējumu papildu darbinieku algām un IT nodrošinājumam. "Jau pie tā zemiem [vēlētāju aktivitātes] rādītājiem dodam vēl vienu iespēju balsot. Varbūt šajos epidemioloģiskajos apstākļos cilvēki nevēlas, baidās iet uz iecirkni, varbūt šādi mēs ieinteresēsim nobalsot neizlēmušos un arī jauniešus ar šādu jaunu, atraktīvu ideju varam uzrunāt," stāsta Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas vadītāja Iveta Upmace. Darbalaikā viņa problēmas nesaskata, jo balsošana automašīnā plānota stāvlaukumos pie Tautas nama un jaunās sporta halles, kur atrodas arī vēlēšanu iecirkņi. 

Eglājs stāsta, ka balsošanu auto plānots organizēt pēc konveijera principa, būs vairākas pieturas: dokumentu pārbaude, reģistrācija balsotāju sarakstā un vēlēšanu materiālu izsniegšana, balsošana savā automašīnā un, visbeidzot, vēlēšanu urna. Balsot automašīnā varēs viens cilvēks. Ja ar auto atbrauks vairāki vēlētāji, aizklātības nodrošināšanas nolūkā pārējiem būs jādodas uz pamatiecirkni. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas