Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

EP nākamnedēļ lems par klonētu dzīvnieku importa aizliegumu

Eiropas Parlaments (EP) otrdien, 8.septembrī, balsos par likumprojektu, kurā deputāti pieprasa aizliegt klonētu lauksaimniecības dzīvnieku, to pēcteču un arī no tiem izgatavotu produktu ievešanu Eiropas Savienībā (ES), aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

EP deputāti pieprasa stingrākus noteikumus, nekā sākotnēji rosinājusi Eiropas Komisija (EK), to pamatojot ar dzīvnieku augsto mirstību visās klona attīstības stadijās, kā arī pētījuma rezultātiem, kas liecina par ES iedzīvotāju bažām saistībā ar dzīvnieku labturību, veselību un ētiskajiem apsvērumiem. Atsevišķās valstīs ārpus ES dzīvniekus klonē lauksaimniecības vajadzībām. Jaunais tiesību akts paredz aizliegt importēt dzīvniekus, to reproduktīvos produktus, dzīvnieku izcelsmes pārtiku un barību no trešajām valstīm, ja to pavaddokumentos nebūs skaidri norādīts, ka tie nav kloni vai klonu pēcteči.Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde 2008.gadā sagatavotajā ziņojumā norādīja, ka "ievērojamai daļai klonēto dzīvnieku [...] ir konstatēta negatīva ietekme uz veselību un labturību, nereti ar smagām sekām un letālu iznākumu". Līdzšinējā pieredze liecina, ka izdzīvo tikai no 6 līdz 15% klonēto liellopu un tikai 6% cūku. Klonu anomāliju un pēcnācēja neierastā lieluma dēļ var rasties arī dzemdību sarežģījumi un iestāties jaundzimušo nāve.Tāpat EP deputāti atsaucas uz patērētāju aptauju rezultātiem, kas liecina, ka ES iedzīvotāji nevēlas patērēt pārtiku, kas ražota no klonētiem dzīvniekiem vai to pēctečiem, un vairums neatbalsta arī klonēšanu lauksaimniecības nolūkos, saistībā ar dzīvnieku labturības apsvērumiem vai vispārējiem ētiskiem apsvērumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas