Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

EK: Eiropas valstis stiprina psiholoģisko atbalstu skolās

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir izmantojušas preventīvu pieeju jauniešu mentālās veselības problēmu risināšanā pandēmijas laikā, visbiežāk stiprinot psiholoģisko atbalstu skolās, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas (EK) mediju pārstāve Ilze Anna Putniņa.

Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes lietu komisāre Marija Gabriela ir gandarīta, ka ES dalībvalstis šo problēmu uztver nopietni un ir ieviesušas pasākumus jauniešu atbalstam, jo īpaši skolās. Viņas vērtējumā, šiem centieniem jāturpina veicināt jauniešu iespējas attīstīties gan šobrīd, gan turpmākajos gados, un Eiropas Komisija vienmēr būs gatava sniegt atbalstu.

Psiholoģiskā atbalsta stiprināšana skolās ietver gan jauniešiem pieejamo psihologu un konsultantu skaita palielināšanu, gan arī skolās strādājošo apmācības atpazīt un risināt mentālās labbūtības problēmas.

Jau kopš 2021.gada mentālā veselība Latvijas jauniešu vidū ir vērtējama kā negatīva. 2022.gadā 66% jauniešu atzinuši, ka pēdējo divi nedēļu laikā saskārušies ar mentālās veselības problēmām. Šāds zems rādītājs novērots kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, un nav konstatēts, ka rādītāji uzlabotos. Šobrīd daži pētījumi norāda uz to, ka tikai 26% jauniešu savu mentālo veselību raksturotu kā labu vai ļoti labu, absolūtais vairākums - negatīvi.

Līdztekus tādu dalībvalstu kā Latvija centieniem EK 2022.gadu ir pasludinājusi par Eiropas Jaunatnes gadu, atzīstot izaicinājumus, ar ko jauniešiem ir nācies sadzīvot Covid-19 pandēmijas laikā.

Eirobarometra 2022.gada maijā veiktās zibensaptaujas dati liecina, ka jaunieši 16 no 27 dalībvalstīm uzskata, ka Eiropas Jaunatnes gada prioritāte ir uzlabot jauniešu mentālo un fizisko veselību un labbūtību.

EK mudina jauniešus kā Eiropas nākotnes līderus dot savu ieguldījumu ES veidošanā.

Izmantojot īpašu Balss platformu, EK uzklausa jauniešus un aicina viņus dalīties ar savu viedokli, bažām un idejām. No visām balsīm, kas ierakstītas kategorijā "Veselība, labbūtība un sports", trešdaļa jauniešu platformu ir izmantojuši, lai aicinātu uzlabot izpratni par mentālo veselību un pieejamu piekļuvi mentālās veselības speciālistiem.

Latvijas Jaunatnes padome, Eiropas Jaunatnes gada ietvaros, aicina jauniešus sekot līdzi un iesaistīties oktobra beigās gaidāmajā jauniešu labbūtības akcijā, kuras mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par jauniešu mentālās veselības nozīmi.

Kampaņas laikā jaunieši ir arī aicināti iesniegt iniciatīvas un saņemt līdz 1000 eiro finansējumu, lai organizētu pasākumus, nodarbības un cita veida aktivitātes, kuru galvenais vadmotīvs ir jauniešu fiziskā un mentālā veselība. Iniciatīvu pieteikumi iesniedzami līdz 5.novembrim.

EK 2022.gadu kā Eiropas Jaunatnes gadu aizsāka, veltot to "jauniešiem, kuri no tik daudz kā ir atteikušies citu labā", tādējādi šis gads ir pilnībā veltīts jaunatnei ar mērķi dot iespēju, iedrošināt un sniegt viņiem jaunas iespējas un jaunus veidus līdzdalībai un aktīvai pilsoniskai darbībai sabiedrībā.

Eiropas Jaunatnes gada vispārējais mērķis ir iedrošināt ikvienu jaunieti likt sadzirdēt savu balsi un līdzdarboties, daloties savā redzējumā par šī gada galvenajiem tematiem - mācību mobilitāte Eiropā, nodarbinātība un iekļaušana, politikas dialogi un līdzdalība, zaļais kurss, digitalizācija, kultūra, veselība, labklājība un sports, jaunatne un pasaule, ES vērtības un demokrātija -, kā arī savās cerībās par Eiropas nākotni.

Viens no galvenajiem šī Eiropas Jaunatnes gada mērķiem ir veicināt jauniešu personīgo, sociālo un profesionālo attīstību, tostarp viņu garīgo veselību. Tas pilnībā atbilst ES jaunatnes stratēģijai 2019.-2027.gadam, lai panāktu labāku garīgo labbūtību un mazinātu garīgās veselības problēmu stigmatizāciju, tādējādi veicinot visu jauniešu sociālo iekļaušanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas