Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Drošībai vajadzēs miljonus

Nepieciešams stiprināt robežsardzi - tāds ir gan iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (Vienotība), gan aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS), kā arī citu valsts amatpersonu viedoklis, domājot par situāciju pierobežā. Robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars paudis, ka patlaban tiek pildīts jau 2013.

gada nogalē pieņemtais plāns un būtu labi, ja tiktu piešķirta nauda kaut vai visiem darbiem, kas tajā iekļauti, jo runa ir par daudziem miljoniem. Tomēr par robežu aizvien biežāk tiek runāts ne tikai kontrabandas vai atsevišķu robežpārkāpēju kontekstā, bet arī domājot par valsts aizsardzību pret iespējamu ārējo ienaidnieku, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Oficiālā informācija uzsver plānveida robežas stiprināšanas pasākumus, tomēr iekšlietu ministrs savā uzrunā Valsts robežsardzes (VRS) gada pārskata sanāksmē norādījis gan uz "mūsdienu izaicinājumiem", gan pieminējis Ukrainas sakarā bēdīgi slavenos "zaļos cilvēciņus" - tā tiek dēvēti bruņoti karavīri Krievijas armijas uniformās bez atpazīšanas zīmēm. Robežsardze ir Iekšlietu ministrijas struktūrvienība. Lai gan robežsardzes priekšnieks Dienai norādīja, ka "mēs nerunājam par robežas stiprināšanu militārā nozīmē", ceturtdien un piektdien viņš kopā ar aizsardzības ministru apmeklēja valsts austrumu robežu.

Vējonis pēc vizītes solīja valdībā atbalstīt jautājumu par līdzekļu piešķiršanu 12 metru robežjoslas izveidošanai gar visu robežu. Vaicāts, cik lieli līdzekļi šim mērķim vajadzīgi, Garbars nosauca 17 miljonu eiro, atzīstot, ka šāds apjoms nav apgūstams viena, bet trīs četru gadu laikā. Par šo naudu tiktu izcirsti koki un aizvākti celmi, izveidotas laipas, takas un caurtekas, sagatavotas vietas, kurās uzstādīt gan slēptas, gan atklātas novērošanas ierīces.

Tomēr aizvien biežāk publiskajā telpā izskan dažādas spekulācijas par kara iespējamību. Pagājušās nedēļas nogalē rezonansi izraisīja Saeimas deputāta Kārļa Seržanta (ZZS) sniegtie padomi kanālā TV 24, kā rīkoties kara gadījumā. Dienai deputāts atzina, ka tikai atbildējis uz uzdoto jautājumu, uzsverot, ka karaklausībai nepakļauto cilvēku pirmais uzdevums ir pasargāt savus tuviniekus.

Vējonis norādīja, ka dažādi signāli no Krievijas par vāju Latviju un Krievijas armijas spējām dažās minūtēs ieņemt Rīgu ir daļa no informācijas kara, lai radītu psiholoģisko spriedzi. Kā cīnīties pret hibrīdkaru - mūsu valstij naidīgu akciju virkni - , vēl paredzēts diskutēt, apspriežot Valsts aizsardzības koncepcijas jauno redakciju. Dokuments kopumā ir slepens, bet par atsevišķām tā sadaļām, piemēram, hibrīdkaru vai obligāto dienestu armijā, paredzētas publiskas diskusijas, pastāstīja Vējonis.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 16.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas