Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Izsmalcinātas programmas drīzumā varēs producēt viltus ziņu tekstus, sazvērestības teorijas un citus māņus, ko izplatīt internetā.

Drīzumā melus ražos roboti

Pētnieki uzskata, ka jaunās tehnoloģijas varētu tikt izmantotas ne tikai lai radītu šķietami perfekti viltotus video materiālus, bet arī lai piepildītu informācijas ar telpu jaunradītu dezinformāciju. Lai gan jau līdz šim dažādu veidu programmas tika izmantotas, lai izplatītu viltus apgalvojumus un melus, paredzams, ka nākotnē šīs programmas pašas veidos jaunus melus.

Viltus ziņas nav jauns fenomens, taču plašāka uzmanība tam tika pievērsta pēc 2016. gada, kad klajā nāca informācija par dezinformācijas izplatīšanas ''fabriku'' plašajiem darbības mērogiem, saistītiem ar Krieviju. Kopš tā laika sociālajos medijos ir izvērstas neskaitāmas viltus ziņu kampaņas gan politisku, gan finansiālu mērķu vārdā. Tomēr pamatā aiz tām vienmēr ir strādājuši cilvēki, taču nu, kā uzskata pētniece Kamilla Fransuā, drīzumā ''roboti'' paši varēs ne tikai izplatīt, bet arī sagatavot dezinformācijas vēstījumus. 2019. gadā tas tika izmēģināts interneta forumu vietnē Reddit. Tur parādījās vesela diskusija, kuru veidoja tikai un vienīgi mākslīgā intelekta radīti ieraksti. ''Roboti'' atbildēja viens otram un komentēja ierakstus, visai ticami atdarinot interneta lietotāju izteiksmes līdzekļus un stilu. 

''Dezinformācijas spēle pārsvarā balstās uz emocijām,'' izdevumam Financial Times sacījis nākotnes viltus ziņu pētnieks Eds Baiss, skaidrojot, ka faktoloģiskā precizitāte nav svarīga, jo tie, kas uzķeras, faktus nepārbauda.

Tāpēc algoritmi, balstoties un internetā pieejamo informāciju, varēs izveidot bezgalīgu skaitu dažādu nepatiesu apgalvojumu un tos izplatīt zibens ātrumā. Portāls Wired raksta, ka šī varētu būt bīstamākā no visām ''robotu'' radītās dezinformācijas formām, jo tā ir lēta un to iespējams darbināt ilgstoši, lai radītu veseli ''tīklu'' nepatiesības, kas pirmajā acu uzmetienā šķitīs visai ticama. Tāpat, kā atzinis mākslīgā intelekta pētniecības projekta OpenAI vadītājs Džeks Klārks, šie rīki varēs atdarināt arī jau esošu autoru rakstības un izteiksmes stilu. The Guardian gan citē ekspertus, kas uzskata, ka viltoti teksti ir mazākā bēda. ''Spēja ģenerēt vienkāršu tekstu, visticamāk, nekādā būtiskā veidā neietekmēs dezinformācijas izplatību,'' sacījis interneta pētnieks Jokaiss Benklers, norādot, ka pagaidām automatizētās sistēmas nespēj radīt garus, loģiskus un saturīgus tekstus. Tikmēr citi piebilst, ka vēl aizvien vieglāk ir radīt viltus materiālus, izmantojot cilvēkresursu un vienkāršus valodas, skaņas vai video attēlu manipulācijas trikus.

Kiberpētnieks Kristofers Ālbergs skaidro, ka šobrīd ''propaganda ir demokratizēta'', proti, 2016. gadā tās bija slepenas valstu apmaksātas programmas ar plašiem resursiem, bet tagadējās tehnoloģijas to padara paveicamu jebkuram.

Tāpat arī ļaundari ir kļuvuši gudrāki, piemēram, 2019. gadā Facebook ziņoja par uzietu viltus profilu tīklu, kas izmantoja ar mākslīgā intelekta tehnoloģijām ģenerētus profila attēlus. Šos kontus algoritmi, kas pārbauda, vai tie neizmanto no interneta nokopētas fotoattēlus, nevarētu atklāt. Tāpat dezinformācija ''pārvācas'' uz slēgtajām grupām, kuras ir daudz grūtāk kontrolējamas. 

Kiberkonfliktu eksperts Pablo Brūers, kas strādā ar ASV karafloti, norāda, ka manuālās faktu pārbaudes iniciatīvas ir svarīgas, jo spēj atpazīt tekstos satīru, pārnestas nozīmes un zemtekstus, bet šobrīd saņem pārāk mazu atbalstu un zaudē dezinformācijas izplatītāju spēju priekšā. 


Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas