Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Drīz Latvijas zemi varēs pirkt visi

Lai novērstu spekulatīvus darījumus ar Latvijas zemi un saglabātu to lauku ražotāju rokās, Saeima pēc 1.maija, kad beidzas ierobežojumi ārzemniekiem iegādāties zemi, plāno noteikt stingrākus zemes pirkšanas kritērijus, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija gatavo grozījumus likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos izskatīšanai otrajā lasījumā.

Jau tagad ir skaidrs, ka līdz 1.maijam tos neizdosies pieņemt. Vislielākie strīdi paredzami par konceptuālo vienošanos ierobežot, cik hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes viena fiziskā vai juridiskā persona drīkstēs iegādāties. Komisija vienojās, ka tie ir 2000 hektāri.Pēc iestāšanās Eiropas Savienībā Latvija varēja liegt ārzemniekiem iegūt Latvijas zemi septiņus gadus līdz 2011.gada aprīlim. Šo termiņu drīkstēja pagarināt vienu reizi uz trim gadiem, bet šā gada 1.maijā pārejas periods beidzas un Latvijas zeme nonāks brīvajā tirgū.Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (Vienotība), kurš vadīja grozījumu sagatavošanas darba grupu, aicina pārāk nesatraukties par to, ka "mēs pārvilksim pāri 1.maijam, jo tie vārti jau bija izgāzti". Izmantojot iespējas apiet ierobežojumus, piemēram, caur juridiskajām personām, daļa Latvijas zemes jau nonākusi ārzemnieku rokās. Tāpēc viens mēnesis neko neizšķiršot.Saeimas deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) piedāvāja radikālu risinājumu. Ja Saeima to atbalstītu, Latviju sagaidītu tiesvedības, bet tās ilgtu daudzus mēnešus un to laikā, viņaprāt, varētu sagatavot kvalitatīvu likumu. Dombrava aicināja paredzēt iespēju iegādāties zemi tikai to ES valstu pilsoņiem, kurās tiešmaksājumu apjoms nepārsniedz Latvijai piešķirto tiešmaksājumu līmeni uz vienu lauksaimniecībā izmantojamās zemes hektāru. Tāda, piemēram, ir Horvātija. Klātesošais Tieslietu ministrijas pārstāvis atzina, ka soda sankcijas varētu draudēt tikai tad, ja Latvija nenovērstu pārkāpumus, uz kuriem tai būtu norādīts. Taču līdz tam paietu zināms laiks. "Tas ir juridiskais huligānisms, bet pietiekami eksotiska ideja, lai mēs par to parunātu," sacīja Smiltēns. Šajā vietā sēde trešdien tika pārtraukta, nolemjot ideju apspriest kopā ar tieslietu ministri Baibu Broku, kura ir Dombravas partijas biedre.Likuma mērķis ir nodrošināt, lai Latvijas zeme būtu pieejama mūsu valsts iedzīvotājiem un tiktu izmantota lauksaimniecībā. Zemkopības ministrija vēlas panākt, lai 2020.gadā lauksaimnieciskā ražošana notiktu divos miljonos hektāru zemes, informēja ministrijas parlamentārais sekretārs Gatis Ābele. Zemes tirgus tiek regulēts arī citās ES valstīs, norādīja Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP), kurš pieļauj iespēju strīdīgās normas precizēt uz 3.lasījumu. Ierobežojumi attieksies ne tikai uz citu valstu, bet arī uz Latvijas iedzīvotājiem.Vairāk lasiet laikrakstā Diena ceturtdien, 3.aprīlī!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas