Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Drīz izklīdīs mistika un murgi

Piektajā nedēļā pēc premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) atkāpšanās nākamais premjera kandidāts vēl nav zināms vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem esot Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) ultimāts pret dalību Vienotības oficiāli izvirzītās premjera kandidātes Solvitas Āboltiņas vadītajā valdībā. "Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir respektējis šo ultimātu un pats uzņēmies iniciatīvu premjera kandidāta izvēlē," Dienai sestdien sacīja Āboltiņa, tā atbildot arī uz vaicāto, kāpēc Vienotības valde ieņēmusi nogaidošu pozīciju.

Neoficiāli zināms, ka Vienotībā ir sagatavots "rezerves variants", kuram varētu būt valdes un frakcijas atbalsts, un tas ir frakcijas vadītājas vietnieks, Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis. Paredzams, ka pēc atgriešanās no ārvalstu vizītes otrdien Valsts prezidents Vējonis varētu nominēt nākamo premjera kandidātu un tas varētu būt no Vienotības.

"Tā būs Valsts prezidenta izšķiršanās. Viņš ir atrisinājumam pietiekami tuvu," sacīja Āboltiņa, kura nedēļas nogalē bija sazinājusies ar Vējoni. Šadurskis savas izredzes veidot valdību nekomentē, bet līdz svētdienas pusdienlaikam viņš vēl nebija sazinājies ar Vējoni. Valsts prezidenta kancelejas paziņojumā izteikta nožēla, ka no piedāvājuma atteicies finanšu ministrs Jānis Reirs, taču viņš to esot izdarījis argumentēti un "Valsts prezidents respektē viņa izvēli". Prezidenta kanceleja informē, ka Vējonis turpina uzrunāt iespējamos Ministru prezidenta kandidātus un sarunas par valdības veidošanu notiks arī darba vizītes laikā Zviedrijas Karalistē. Vēstījumā ir atzīts, ka sarunas notiek arī konfidenciāli.

Par vienu šādu neafišētu tikšanos sabiedrība uzzināja piektdien - Vējonis kā premjera kandidātu uz tikšanos aicinājis Valmieras mēru Jāni Baiku - viņš pārstāv vienu no reģionālajām partijām, ar kuru Vienotībai ir sadarbības līgums. Baiks ir plašākai sabiedrībai tikpat kā nezināms pašvaldības vadītājs, kurš amatā ir nedaudz ilgāk par gadu, kad tajā nomainīja Saeimā ievēlēto Inesi Boķi. Taču, kad Vienotība pēc premjeres paziņojuma par demisiju devās uz tikšanos ar Valsts prezidentu, šajā delegācijā bija arī Baiks. Viņš jau sestdien, nākamajā dienā pēc tikšanās ar prezidentu, paziņoja, ka labāk tomēr paliks strādāt valmieriešu labā.

Pēc premjera kandidāta nominēšanas beidzot sāksies valdības veidošana, jo līdzšinējais periods ir apvīts ar mistiskiem minējumiem, murgiem un neziņu, kā to nodēvējuši partiju pārstāvji. Arī vairāki Vienotības valdes locekļi piektdien Dienai atzina, ka viņiem nav nekādas informācijas par notiekošo. Āboltiņa piekrīt, ka šis process ir netipisks. Viņasprāt, tas ir tāpēc, ka Nacionālā apvienība nāca ar ultimātu, iebilstot pret Vienotības līderes kandidatūru, un Valsts prezidents šo ultimātu respektēja. Āboltiņa saredz pazīmes, kas liecina par slēptu saspēli starp Nacionālo apvienību un Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS), lai kopīgi vājinātu Vienotību kā konkurentu. Vienotības līdere paredz smagu un ilgstošu valdības veidošanas gaitu, ņemot vērā sarežģītās partneru attiecības. Vienotībai būšot vairāki jautājumi, kuros tās pozīcija būs ļoti nepiekāpīga.

"Mēs neesam devuši signālu, ka būtu gatavi atteikties no Satiksmes ministrijas. Mēs pieteiksim interesi vadīt Tieslietu ministriju, kā arī nepieļausim ārlietu ministra Edgara Rinkēviča nomaiņu," teica Āboltiņa.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 11.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas