Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Darba meklētāji kļūst izvēlīgāki

Izvēloties jaunu darbavietu, Latvijā strādājošajiem visbūtiskākais ir motivējoša ikmēneša darba alga, bet no papildu bonusiem – veselības apdrošināšana, noskaidrots interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktā aptaujā.

Atalgojumu kā nozīmīgāko faktoru, pēc kā vērtēt potenciālās darbavietas, aptaujā minējuši 26% respondentu. Nākamie būtiskākie faktori darba ņēmējiem ir darba apstākļi un vide (16%), kā arī darba grafiks (15%). Retāk minētas karjeras izaugsmes iespējas (13%), kolektīva attiecības un mikroklimats (12%), uzņēmuma atpazīstamība un tā reputācija (9%), papildu labumi (8%).

Savukārt no bonusiem, kādus darba devēji piedāvā saviem darbiniekiem, 37% darba ņēmēju visaugstāk vērtē veselības apdrošināšanu, 20% – iespēju izvēlēties kādu bonusu atbilstoši situācijai vai individuālu papildu labumu programmu, bet 15% – nelaimes un dzīvības apdrošināšanu. Tāpat starp atzītākajiem bonusiem izcelti kolektīvie darba pasākumi (tie svarīgi 14% respondentu), atlaides biežāk izmantotajiem pakalpojumiem (12%) u. c. Papildu labumu optimālākais saņemšanas biežums būtu reizi ceturksnī, norāda vairāk nekā puse darba ņēmēju. Tikmēr 35% strādājošo labumus vēlas saņemt reizi mēnesī, 7% – reizi gadā, bet 5% – pat reizi nedēļā.

Pārskatīt piedāvātos darba nosacījumus, lai darbavieta būtu pievilcīga gan esošajiem, gan potenciālajiem darbiniekiem, darba devējiem nākas regulāri – uz to mudina darbaspēka trūkums un atalgojuma pieaugums valstī, komentē CV-Online Latvia vadītājs Aivis Brodiņš. "Piedāvāto papildu labumu grozs palielinās, un aizvien vairāk darba devēju sāk domāt par individuālām programmām, lai motivētu dažādu paaudžu darbiniekus ar dažādām interesēm. Tādi labumi kā veselības apdrošināšana, apmācības, neformāli darba pasākumi kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu lielai daļai uzņēmumu, un darbinieki tos jau uztver kā pašsaprotamus," viņš teic.

Darba meklētāji, apzinoties augošo pieprasījumu pēc kvalificētiem darbiniekiem, arī kļūst aizvien izvēlīgāki, novērojis uzņēmuma Benefits Latvija vadītājs Juris Zalāns. Viņš stāsta, ka darba piedāvājumi tiek salīdzināti gan pēc pamatalgas, gan papildu labumiem, turklāt, pieņemot lēmumu, arvien lielāka loma ir uzņēmuma izrādītajai interesei par darbinieku labsajūtu – īpaši svarīgi tas ir jaunākās paaudzes darbiniekiem. "Šobrīd vairs nav jautājums par to, vai vērts domāt par papildu labumiem darbiniekiem, bet gan – kādā formā tos viņiem pasniegt, lai tie derētu dažādu paaudžu interesēm un vajadzībām," saka Zalāns un apliecina, ka arvien pieprasītākas uzņēmumos kļūst individuālās darbinieku motivācijas programmas.

Top komentāri

ok
o
Latvijā to sauc par izvēlīgumu, kas citās valstīs ir pamatnorma. Pieraduši, ka var ņirgāties par cilvēkiem, kuri ir bezizejas situācijās.
?
?
Darba meklētāji grib strādāt par algu?
Cits
C
Lv algas ir nepamatoti zemas, rūpnieciskās pilsētās lielie darba devēji ir vienojušies par algām un par zemāk atalgoto darbinieku nepārpirkšanu. Tai pašā laikā izlēmīgie un tiešām atlīdzību gribošie sen ir prom no LV. Tagad tik atliek kārdināt ar muļķībām, lai nemaksātu tik cik pienākas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas