Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Danusēvičs: depozīta sistēma ir izgāzusies

Latvijas tirgotāju asociācijas (LTA) valdes priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs uzskata, ka dzērienu iepakojuma depozīta sistēma ir izgāzusies, jo tā ir necaurspīdīga, nedroša un neizdevīga mazajiem tirgotājiem. Turklāt tirgotāji neredz, kas un kā saimnieko, līdz ar to nav pārliecības, ka nauda tiek tērēta taupīgi.

Danusēvičs nosauc trīs galvenos punktus, kas liecina par depozīta sistēmas problēmām. Vispirmām kārtām par to liecina, pēc viņa pārstāvēto tirgotāju domām, tas, ka sistēma nav caurspīdīga un tajā nav iesaistīti visi dalībnieki, uz kuriem šī sistēma attiecas un kuriem tā ikdienā jāapkalpo. “Šobrīd ir tāda interešu grupiņa izveidojusies, kura mums nesaprotamā veidā veic gan iepirkumus depozīta aparātiem, jo nepiedalījās iepirkumu komisijā itin neviens no tirgotājiem, gan arī šobrīd mēs nesaprotam, kas kā notiek, kāpēc. Daudzas lietas, kas varētu būt sakārtotas, vienkārši tiek nogrūstas uz tirgotāju pleciem. Tirgotājam veikalā ir jāšķiro, piemēram, stikla pudeles 12 dažādās kastēs, tāds roku darbs, bet izreklamētajā loģistikas centrā bija sarežģīti nez kāpēc ieviest stikla pudeļu šķirošanu,” skaidro LTA vadītājs. 

Otra sistēmas problēma, pēc viņa teiktā, ir mazie depozīta aprāti, kas neatbilst darba drošības prasībām, jo tajos ir neērti, lieli konteineri, kuri sver 16 kilogramus, un pārdevējai vienai konteiners ir jāizņem no aparāta un pēc tam jāatliek atpakaļ. Līdz ar to pārdevējai vienai tas nav pa spēkam, bet mazajos lauku veikalos vairāk par vienu pārdevēju nestrādā. Turklāt esot nopirkti neveiksmīgi depozīta savākšanas aparāti, kuros ne visas pudeles sabirst konteinera maisā. “Pārdevējai vēl jālien iekšā tajā tukšajā aparātā un jāsalasa tās depozīta vienības – pudeles vai bundžiņas, kas sakritušas pāri maisam,” norāda Danusēvičs. 

Turklāt mazajiem tirgotājiem tiekot uzspiests ziedot savu tirdzniecības platība atkritumu savākšanai. Turklāt ne tikai tirdzniecības, bet arī noliktavas platība. “Līdz ar to mazais tirgotājs zaudē gan iespēju piedāvāt vairāk preces, jo viņam ir mazāka ir tirdzniecības zāle, bieži vien ir jālikvidē mazie servisi, piemēram, kafijas automāti. Samazinot noliktavas platību, mazie tirgotāji var iepirkt un uzglabāt mazāku daudzumu preču, līdz ar to viņiem palielinās preču piegādes cena,” uzsver tirgotāju pārstāvis. 

LTA šķiet, ka sistēmā valda korupcija, jo lēmumi tiek pieņemti trīs lielāko dalībnieku interesēs, kā arī iepirkta, pēc LTA domām, novecojusi tehnika, Aizdomas par iespējamu korupciju rada arī fakts, ka depozīta sistēmas aparātu piegādātājkompānija “Tomra” vairākās valstīs ir sodīta par konkurences pārkāpumiem. To, ka sistēmā, iespējams, valda korupcija, pēc Danusēviča teiktā, norāda arī fakts, ka depozītu sistēmā piedalās tikai divi lielie tirgotāji tīkli – “Elvi” un “Citro”, kuriem tiek nodrošinātas priekšrocības, kādas nav citiem tirgotāju tīkliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas