Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Cigaretēm un plaušu vēzim Latvijā ir senas tradīcijas

Visiem zināms, ka latviešiem ir daudz lielisku tradīciju. Mums ir latvju dainas, Dziesmu un deju svētki, Jāņi, kapu svētki, Latgales podniecība, lībiešu un suitu kultūras, un vēl, un vēl. Tomēr pirms kāda laika Veselības ministrija definēja vēl kādu senu latviešu tradīciju – tā ir tabakas cigarešu smēķēšana.

Kādā diskusijā, kuras tēma bija elektronisko cigarešu aromātu aizliegums, tika uzdots jautājums – kāpēc tik liels uzsvars tiek likts tieši uz šādu aizliegumu, nevis aizliegumu visām cigaretēm? Uz to Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane atbildēja, ka cigaretes Latvijā nav iespējams aizliegt, jo: "Tās ir ļoti, ļoti senas tradīcijas."

Un, ja reiz smēķēšana Latvijā ir ļoti, ļoti sena un būtiska tradīcija, tad tikpat droši varam apgalvot, ka līdzvērtīgi sena tradīcija mums ir arī saslimstībai ar šīs senās tradīcijas izraisīto plaušu vēzi un citām slimībām. Šī tradīcija ir tik labi saglabājusies, ka joprojām esam saslimstību un smēķētāju skaita topu pirmajās vietās visā Eiropā.

Tikmēr izrādās, ka citās valstīs veselībai kritiski kaitīgas nodarbes netiek iekļautas kultūras kanonā un tās var diezgan vienkārši ierobežot. Piemēram, Jaunzēlandē jau pagājušā gada nogalē tika pieņemts viens no stingrākajiem pretsmēķēšanas likumiem pasaulē. Proti – saskaņā ar šo likumu, sākot ar šī gada janvāri, valstī aizliegts pārdot tabaku personām, kas dzimušas, sākot ar 2009. gadu.

Šāds likums pieņemts ar mērķi laika gaitā pilnībā izskaust cigarešu tirdzniecību. Tiem, kas jau ir aktīvi smēķētāji, cigaretes joprojām būs pieejamas specializētos veikalos, bet jauniešiem – nekā. Turklāt jaunais regulējums paredz, ka ar katru gadu minimālais vecums, no kura cilvēks var iegādāties cigaretes, pieaugs. Tātad, lai pēc trīsdesmit gadiem Jaunzēlandē iegādātos cigaretes, cilvēkam būs jābūt vismaz 43 gadus vecam.

"Nav neviena pamatota iemesla atļaut pārdot produktu, kas nogalina pusi cilvēku, kuri to lieto," sacīja Jaunzēlandes veselības ministre Aješa Verala. "Tūkstošiem cilvēku dzīvos ilgāk, veselīgāk, un veselības sistēma varēs ietaupīt līdz pat 5 miljardiem dolāru, jo nebūs jāārstē smēķēšanas izraisītās slimības, piemēram, dažādu veidu audzēji, sirdslēkmes, insulti, nebūs jāveic amputācijas."

Būtiski atzīmēt, ka Jaunzēlandē ieviestie grozījumi neattiecas uz e-cigaretēm. Mazāk kaitīgās cigarešu alternatīvas pēdējo gadu laikā nesušas ievērojamus rezultātus, jo šobrīd tikai 8% pieaugušo jaunzēlandiešu smēķē katru dienu, kas ir uz pusi mazāk nekā pirms desmit gadiem, kad regulāro smēķētāju skaits bija 16% no pieaugušajiem.

Secinājums – tradīcijas ir iespējams mainīt.

Protams, arī Jaunzēlandē bija partijas, kas aktīvi iestājās pret klasisko cigarešu ierobežošanu. Viņi savu pozīciju skaidroja ar pieņēmumu, ka pēc šāda likuma ieviešanas daudzi vietējie mazie veikaliņi būs spiesti pārtraukt savu darbību, jo tajos vairs nevarēs tirgot cigaretes. Līdzvērtīgi "spēcīgus" argumentus bieži varam dzirdēt arī pašmāju deputātu debatēs par šo tēmu.

Nākamā valsts, kuras pieredzi Latvijas Veselības ministrija izvēlas atklāti ignorēt, ir Zviedrija. Zviedrija šogad varētu kļūt par pirmo “bezdūmu” valsti Eiropā. Kā ziņo Euronews – valsts tiek atzīta par brīvu no cigarešu dūmiem, ja tajā smēķē mazāk nekā 5% pieaugušo iedzīvotāju.

Zviedrijā šis cigarešu smēķētāju skaits šobrīd ir vien 5,6%, kas nozīmē, ka tuvāko mēnešu laikā šī Skandināvijas valsts varētu kļūt par pirmo valsti Eiropā, kā arī vienu no pirmajām valstīm pasaulē, kas ir brīva no cigarešu dūmiem.

Kā tieši viņiem tas izdevies? Zviedrijas stratēģija smēķēšanas apkarošanā ir palīdzēt smēķētājiem pāriet uz mazāk kaitīgām alternatīvām, piemēram, snusu (zelējamo tabaku), nikotīna spilventiņiem un veipiem (e-cigaretēm).

Par šīs stratēģijas ieguvumiem vislabāk un precīzāk runā statistika. Zviedrijā procentuāli ir viszemākais ar tabakas lietošanu saistīto slimību skaits ES un par 41% mazāk izplatīta saslimstība ar vēzi nekā citās Eiropas valstīs. Zviedriem ir arī par gandrīz 40% zemāks mirstības līmenis no tabakas izraisītām slimībām, piemēram, insulta, sirds un plaušu slimībām, emfizēmas un hroniska bronhīta.

Tāpat tiek lēsts, ka cigarešu smēķēšanas atmešanas tendence Zviedrijā katru gadu izglābj vairāk nekā 3400 dzīvību.

Tikmēr, Veselības ministrijas ieskatā, cigarešu smēķēšanai ir "ļoti, ļoti senas tradīcijas", kas acīmredzami attaisno to izraisītās sekas. Tāpēc tiek pieņemti lēmumi, kas ir pretrunā ar to, ko šobrīd dara valstis, kuras veselības aprūpes jomā Latvijai ir vairākas desmitgades priekšā. Veselības ministrija skaidri aicina klasisko cigarešu smēķētājus nepāriet uz būtiski mazāk kaitīgiem produktiem.

Zviedrijas statistika nemelo un ir grūti saprast, kāpec veselības nozares profesionāļi Latvijā, tā vietā, lai analizētu, izprastu un pārņemtu veiksmīgus piemērus no kaimiņvalstīm, izvēlas tos neņemt vērā vai pat ignorēt.

Pie mums kā neapturams vilciens tiek virzīts likumprojekts, kas ierobežos un izskaudīs mazāk kaitīgas cigarešu alternatīvas, un atgriezt mūs atpakaļ pagājušajā gadsimtā. Jo kaut kā taču jānosargā mūsu ļoti, ļoti senā smēķēšanas tradīcija.

Raksts tapis sadarbībā ar Beztabakas produktu asociāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas