Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ceļošanai nepieciešamais zaļais sertifikāts Latvijā varētu tikt ieviests jūnijā

Ceļošanai nepieciešamais digitālais zaļais sertifikāts Latvijā varētu tikt ieviests jūnijā, izriet no otrdien valdībā izskatītā Veselības ministrija (VM) sagatavotajā informatīvā ziņojuma par digitālā zaļā sertifikāta izstrādi un ieviešanu.

Šā gada 17.martā Eiropas Komisija (EK) publicēja priekšlikumu pakotni digitālā zaļā sertifikāta izveidei, lai sekmētu drošu brīvu pārvietošanos ES ietvaros Covid-19 pandēmijas laikā.

VM norādīja, ka atsevišķas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis jau izstrādājušas savus vakcinācijas pret Covid-19 apliecinājumus, lai ceļotājus atbrīvotu no konkrētiem ierobežojumiem. Vienlaikus ministrijā norādīja, ka, lai nodrošinātu standartizētu pieeju starp dažādajiem izstrādātajiem risinājumiem, ir nepieciešami vienoti nosacījumi Covid-19 vakcinācijas, testēšanas un pārslimošanas sertifikātu izsniegšanai un verifikācijai.

"Digitālā zaļā sertifikāta satvars noteiks Covid-19 vakcinācijas, testēšanas un pārslimošanas sertifikātu formātu un saturu. Digitālā zaļā sertifikāta satvars nodrošinās, ka šos sertifikātus var izdot sadarbspējīgā formātā un tos varēs ticami verificēt, ja sertifikāta turētājs tos uzrādīs citās dalībvalstīs, tādējādi atvieglojot brīvu pārvietošanos ES," atzina ministrijā.

Tiek plānots, ka ES digitālais zaļais sertifikāts ietvers trīs sertifikātu veidus - atveseļošanās sertifikāts jeb pārslimošanas sertifikāts, vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts un Covid-19 testa sertifikāts.

Dalībvalstīm piederīgie sertifikāti būtu jāizdod digitālā vai papīra, vai abos formātos.

Ministrijā informēja, ka digitālā zaļā sertifikāta sagatavošanai un izsniegšanai Latvijā nepieciešamie dati daļēji jau ir pieejami vienotā veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmā (e-veselības sistēma) un vienotā vakcinācijas IT risinājumā - Vivat.

Vienlaikus valdība atbalstīja VM priekšlikumu uzdot Nacionālajam veselības dienestam (NVD) sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (IeM) izstrādāt risinājumus, kas nodrošinātu digitālā zaļā sertifkāta izsniegšanu un verificēšanu, un nodrošināt šī sertifikāta pārrobežu sadarbspēju. 

Digitālā zaļā sertifikāta ieviešanas plāns Latvijā paredz aprīlī definēt datu apkopošanas procesu, no aprīļa beigām līdz jūnija sākumam izstrādāt sertifikāta izveides un parakstīšanas mehānismu, kā arī šajā periodā plānots izstrādāt iedzīvotājiem pieejamu vietni sertifikāta pieprasīšanai un iegūšanai. Tāpat šajā periodā iecerēts veikt grozījumus nacionālajos normatīvajos aktos.

No maija līdz jūnija pirmajai pusei iecerēts izstrādāt verifikācijas sistēmu, bet no maija beigām līdz gada beigām iecerēts ieviest papildus funkcionalitātes.

VM arī norādīja, ka Eiropas Komisijas sākotnējā priekšlikumā paredzēts, ka

digitālais zaļais sertifikāts sāktu darboties, kas Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors saskaņā ar Starptautiskajiem veselības aizsardzības noteikumiem pasludinās, ka SARS-CoV-2 izraisītā starptautiska mēroga sabiedrības veselības ārkārtas situācija ir beigusies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas