Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Budžeta komisija atbalsta 20,529 miljonu eiro maksājumu ES budžetā

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja līdzekļu piešķiršanu 20 528 838 eiro apmērā Finanšu ministrijai (FM), lai būtu iespējams veikt iemaksas Eiropas Savienības (ES) 2022.gada budžetā pilnā apmērā.

Likumā "Par valsts budžetu 2022.gadam" apakšprogrammas "Iemaksas Eiropas Savienības budžetā" finansējums ir plānots 373,76 miljoni eiro, no kuriem 371,79 miljoni eiro paredzēti kārtējiem maksājumiem ES budžetā un 1,97 miljoni eiro starptautiskajai sadarbībai.

Apakšprogrammas mērķis ir nodrošināt Latvijas kā ES dalībvalsts saistību izpildi, piedaloties ES pašu resursu sistēmā. Ja apakšprogrammā ir nepietiekami finanšu līdzekļi līdz kārtējā gada beigām, tad Latvija nevar nodrošināt iemaksas ES budžetā pilnā apmērā.

Pamatojoties uz FM indikatīviem aprēķiniem, paredzams, ka, lai nosegtu 2022.gada ES budžeta saistības 100% apmērā, budžeta apakšprogrammā nepieciešams papildu finansējums 20 528 838 eiro apmērā.

FM skaidro, ka galvenais iemesls, kāpēc 2022.gadā nepieciešams apropriācijas palielinājums apakšprogrammai "Iemaksas Eiropas Savienības budžetā", ir par zemu novērtēti muitas nodokļu ieņēmumi 2022.gadā.

Balstoties uz veiktajiem aprēķiniem un maksājumu datu uzskaiti, 6.novembrī apakšprogrammas "Iemaksas Eiropas Savienības budžetā" pieejamais atlikums ir aptuveni 17,62 miljoni eiro, kas ir nepietiekami, lai veiktu atlikušos maksājumus šogad novembrī un decembrī pilnā apmērā.

Kopumā 2022.gadā vēl ir atlikuši trīs maksājumi ES budžetā. FM ir novērtējusi, ka iztrūkuma apmērs, lai veiktu atlikušos maksājumus 2022.gadā 100% apmērā, varētu būt 20 528 838 eiro.

Ja netikts palielināta apropriācija, netiks nodrošināta iemaksu ES budžetā sagatavošana un veikšana pilnā apmērā, tādējādi tiks aprēķināti kavējuma procenti par savlaicīgi Eiropas Komisijas kontā nepārskaitītu pašu resursu maksājumu, skaidro FM.

Palielinot apropriāciju par 20,5 miljoniem eiro, vispārējās valdības budžeta deficīts palielināsies par 20,5 miljoniem eiro.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas