Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Brīdina partnerus par citu valdību

Ja nedēļas laikā jaunās valdības veidotāji nebūs vienojušies par atbildības jomu sadali, premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) ir gatava nolikt savas pilnvaras, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

To viņa žurnālistiem trešdien neformāli atzina jau pēc oficiālās preses konferences. Tas nozīmētu, ka koalīcijas veidošana būtu jāuzņemas Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), kura no labējām partijām ieguvusi otru labāko rezultātu. Uz vaicāto, vai ZZS ir tam gatava, viens no tās līderiem Augusts Brigmanis atbildēja: "Es pateicu, ka mēs vienosimies, un tā arī būs."

Uz vaicāto, kas notiks, ja tas neizdosies, Vienotības līdere Solvita Āboltiņa atzina: "Ja nespējam vienas ministrijas dēļ vienoties, tad acīmredzot ir jārunā par pilnīgi citu koalīciju." Ne Āboltiņa, ne Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš nekonkretizēja, ko nozīmē pilnīgi cita koalīcija, savukārt Straujuma bija tiešāka - tad būs jāraugās pēc citas personas, kas veido valdību, un viņa šos četrus gadus strādās Saeimā, kur ir ievēlēta. Premjerei gan esot sajūta, ka uzreiz pēc jaunās Saeimas sanākšanas kādā no nākamajām dienām valdība tiks apstiprināta. Tas ir svarīgi, jo uzreiz ir jāsāk strādāt pie valsts budžeta, jāapstiprina ar Eiropas Savienības (ES) fondu apguvi saistītie normatīvi un jāgatavojas Latvijas prezidentūrai ES Padomē. Straujuma medijos esot dzirdējusi minējumus, ka tagadējā valdība varētu turpināt darbu līdz ES prezidentūras beigām, ko viņa uzskata par pilnīgi neiespējamu, jo tai nebūs 12. Saeimas dota mandāta.

Neformālās sarunas liecina, ka partneru starpā pastāv zināma neuzticība, kā arī nevēlēšanās pieļaut cita dominanti. Vieniem ir iespaids, ka Vienotība ierobežo savu premjera kandidāti, ar kuru varētu vieglāk vienoties par kompromisiem, ja vien Solvita Āboltiņa un arī partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars viņu neatturētu. Uz vaicāto, vai premjerei ir iespējas pilnībā realizēt viņai dotās pilnvaras, Straujuma atbildēja: "Es nedzīvoju viena šai pasaulē, man nav 51 balss. Ir partijas valde un partneri, kuri ir jāuzklausa, un mums ir jāatrod kompromiss." Tiesa, pat brīdī, kad Straujuma atbildēja uz šo jautājumu, Āboltiņa stāvēja līdzās un papildināja.

Citiem ir aizdomas, ka valdības veidošanas iniciatīvu ir pārņēmis Lembergs un ZZS spēlē "kādu slēptu spēli ar varbūtēju mērķi nograut šo valdību un meklēt alternatīvas". Uldis Augulis apgalvoja, ka ZZS neplāno veidot valdību ne ar Saskaņu, ne Saeimas jaunpienācējiem. Savukārt Gaida Bērziņa teiktais gan liecināja par zināmām šaubām: "Mēs esam uzsvēruši, ka esošā koalīcija ir optimālā un, ja kāds redz sadarbību ārpus koalīcijas, tad ir jautājums - ar kādu mērķi."

Runa ir par kāda pašreizējā partnera aizstāšanu ar citu spēku. Tikmēr vēl kādam šķiet, ka valdības veidošanu torpedē tieši Nacionālā apvienība VL-TB!/LNNK (NA), jo uzstāj uz IZM vai Saeimas spīkera amatu.

Zināms, ka uz šiem amatiem pirmā kandidāte ir Ināra Mūrniece, kurai atšķirībā no ZZS spīkera amata pretendenta Gundara Daudzes nav pieredzes Saeimas prezidijā un tādu starpparlamentāro kontaktu kā viņam, kas ES prezidentūrā būs svarīgi.

Visu Ināras Egles rakstu Brīdina partnerus par citu valdību lasiet ceturtdienas, 23.oktobra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas