Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Bezdarba draudi topošo studentu izvēli nemaina

Brīdī, kad jau ir sākusies vidusskolas absolventu pieteikšanās studijām, iezīmējas tendence, ka tāpat kā iepriekšējos gados aizvien populāras ir sociālo zinātņu bloka studiju programmas. Tomēr Ekonomikas ministrija (EM), iepazīstinot ar vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm, norāda, ka drīzumā veidosies liels speciālistu pārpalikums tieši šajā jomā, kur jau pašlaik darbaspēka piedāvājums veido vairāk nekā 150 000.

Tā ietekmē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau ir sākusi runāt par budžeta vietu pārdali nākamajam gadam. Patlaban no 20 168 budžeta vietām pilna laika bakalaura un profesionālajās studiju programmās humanitāro un sociālo zinātņu blokam ir 5140 budžeta vietu.Pēc EM prognozēm, humanitāro un sociālo zinātņu jomās darbaspēka piedāvājums līdz 2020. gadam sasniegs gandrīz 190 000, kamēr pieprasījums pēc šiem speciālistiem būs vismaz par 10% mazāks. Savukārt pieprasījums pēc inženierzinātņu jomu speciālistiem varētu pieaugt par vairāk nekā 20 000, kas joprojām būs nepietiekams. Ņemot vērā šīs prognozes, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzsver, ka jāveic budžeta vietu pārdale augstskolās, samazinot budžeta vietu skaitu studiju virzienos, kas jau šobrīd veido darbaspēka pārprodukciju, piešķirot papildu budžeta vietas jomās, kur drīzumā akūti trūks profesionāļu. Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts Dienai norādīja, ka, lai gan jāveicina kvalitāte arī sociālajās un humanitārajās zinībās, valsts budžeta finansējums prioritāri būtu jānovirza tām studiju programmām, kas gatavo tirgum nepieciešamos speciālistus ar lielākajām nākotnes perspektīvām.Sociālo zinību absolventu īpatsvars salīdzinājumā ar dabas un inženierzinātņu absolventiem ir pārāk liels, un, skatoties no šī aspekta, varētu piekrist budžeta vietu pārdalījumam, Dienai norādīja Latvijas Universitātes (LU) pārstāve Gundega Preisa. Tomēr viņa atzīmēja, ka ir jāsaprot, ka tā nav mehāniska dažu vietu noņemšana vieniem un pielikšana citiem. Inženierzinātnēs un dabaszinātnēs speciālistu sagatavošana ir ievērojami dārgāka nekā sociālajās vai humanitārajās zinātnēs. Līdz ar to, ja noņem, piemēram, trīs vietas kādai sociālo zinātņu programmai, inženierzinātnēs par šo finansiālo ieguvumu var finansēt tikai vienu studiju vietu. Tāpēc būtu jārunā arī par papildu līdzekļu piešķiršanas nepieciešamību.Visu rakstu lasiet ceturtdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ceturtdien Latvijā vietām snigs

Turpinoties aukstam laikam, ceturtdien Latvijā iespējams snigs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognoze.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas