Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bakteriālā iedega šogad konstatēta desmit vietās

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) šogad veiktajās bakteriālās iedegas (Erwinia amylovora) saimniekaugu pārbaudēs Latvijas teritorijā bīstamo slimību konstatējis desmit vietās, informēja VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre.

Šogad ņemti 492 paraugi, kas testēti VAAD Nacionālajā fitosanitārajā laboratorijā. 29 no paraugiem apstiprinājušās aizdomas par baktērijas klātbūtni.

Kurzemē bakteriālā iedega konstatēta Nīcā un Saldus novadā, Zemgalē - Rundāles novadā, Elejā, Svētē un Dobelē, Latgalē - Nīcgalē un Sventē, Rīgas reģionā - Ogres novadā un Birzgalē.

Kopumā VAAD inspektori no maija līdz augusta beigām veikuši 1914 pārbaudes, apsekotas dekoratīvo kultūru stādaudzētavas, tirdzniecības vietas - tirgi, gadatirgi, izstādes, veiktas pārbaudes dārzkopības centros, parkos, apstādījumos, piemājas dārzos, dendrārijos un komercdārzos.

No kopējā skaita 732 pārbaudes veiktas iepriekšējos gados noteiktajos bakteriālās iedegas perēkļos un trīs kilometru buferzonā ap tiem. Tāpat 15 gadījumos inspektori reaģējuši uz iedzīvotāju aicinājumiem pārbaudīt bakteriālās iedegas pazīmes augiem piemājas dārzos.

Pamatojoties uz laboratorisko testu rezultātiem, pieņemti lēmumi par fitosanitāro pasākumu veikšanu, proti, par 1959 koku iznīcināšanu, tajā skaitā, 1104 ābeļu, 826 bumbieru, 22 vilkābeļu, piecu pīlādžu un divu krūmcidoniju.

Lai ierobežotu bīstamās augu slimības tālāku izplatību, buferzonā - teritorijā trīs kilometru rādiusā ap vietu, kur konstatēta bakteriālā iedega, aizliegts pārvietot bišu stropus bakteriālās iedegas saimniekaugu ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc augu ziedēšanas beigām. Augus šajās teritorijās VAAD inspektori turpmākos divus gadus pastiprināti pārbaudīs.

Pērn bakteriālās iedega konstatēta septiņās Latvijas vietās, kad tika veiktas saimniekaugu pārbaudes 437 paraugos, no kuriem deviņos konstatēja bīstamo augu karantīnas slimību.

Ņemot vērā iepriekšējos gados un 2020.gadā konstatētos bakteriālās iedegas perēkļus, patlaban aktuālās 14 bakteriālās iedegas buferzonas.

Bakteriālā iedega ir ļoti bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas.

Labvēlīgos apstākļos baktērija ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, un inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā. Bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību inficētie un iespējami inficētie augi. Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007.gada jūlijā, un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas