Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Atvaļinājums – bieds un draugs

Algotā darbā atvaļinājums ir pašsaprotama un ierasta lieta, taču sava mazā biznesa sākumposmā tas reizēm tiek atlikts gadu no gada, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Galvenie iemesli atvaļinājuma novilcināšanai ir daudzie darba pienākumi, grūtības deleģēt pienākumus kolēģiem, kā arī pārliecība, ka uzņēmums vēl nav gana stabils, lai dotos ilgstošā prombūtnē – pat tad, ja tā būtu tikai nedēļa.

"2002. gadā sāku veidot savu pirmo uzņēmumu, un tas bija tik aizraujoši! Nebiju atvaļinājumā trīs gadus. Tagad es tādu kļūdu nekad vairs nepieļaušu," saka Žans Mauris, e–apmācību rīka BranchTrack līdzdibinātājs.

Viņš atzīst, ka grūti atvaļinājumā neuztraukties par biznesu, jo ir bailes un uztraukums, kā visi citi tiks galā. "Tā man bija pirmajos desmit gados uzņēmējdarbībā. Tagad esmu sapratis, ka vismaz divas reizes gadā pa divām nedēļām ir jāaizmirst par darbu. Tas nozīmē vispār nedomāt par to, pat neatbildēt uz telefona zvaniem. 99,99% gadījumu kolēģi visu nokārtos bez tevis, bet atlikušais 0,01% var arī pagaidīt," viņš uzskata.

Ja kolēģi viņu ir sasnieguši atvaļinājuma laikā, ir tikai viens jautājums – kas viņam īsti vajadzīgs, lai vairs netraucētu? Ir jāizdara nepieciešamais vai jāatliek tas, ko nav iespējams nokārtot, un jāaizmirst par darbu. "Galvenais ir nedomāt par darbu. Neesmu dzirdējis nevienu gadījumu, ka kompānija būtu bankrotējusi vai kaut kas drausmīgs notiktu tikai tāpēc, ka uzņēmējs bija atvaļinājumā. Jāatpūšas ir visiem," uzsver Mauris.

Tomēr biznesa sākumposmā tas ne vienmēr izdodas. "Tā kā esam mazs kolektīvs un man ir ļoti daudz dažādu pienākumu, visu nodot citiem nebija iespējams. Pāris stundas dienā no rīta un vakarā pieslēdzos attālināti un pašu steidzamāko apdarīju. Uztraucos, bet vienmēr jau komanda tiek galā," stāsta Anna Andersone, mājaslapu dizaina rīka Froont līdzdibinātāja. Arī bērzu sulas pārstrādes uzņēmuma SIA Sula vadītājs Linards Liberts teic, ka atvaļinājuma brīvās nedēļas mijas ar dažām darba dienām un nelieliem darba momentiem, kad jāatbild uz e-pastu vai jāizdara kas neplānots. "Taču tas netraucē atpūsties un izbaudīt atpūtu," viņš teic.

Mežacūku saru ķemmju ražotāja Wild Good īpašnieces Loretas Pižikas pieredze liecina, ka no trešā gada ir aptuveni prognozējamas uzņēmuma darbības un īpašniekiem iespējams ieplānot atvaļinājumu tā, lai varētu to arī izbaudīt. "100% nesatraukties jau laikam nesanāks nekad," viņa gan piebilst.

Visu rakstu Atvaļinājums –  bieds un draugs lasiet 8. jūnija laikrakstā Dienas Bizness.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas