Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arī šogad dārzeņu un augļu ražotāji neizpaliks bez ES kompensācijām Krievijas embargo dēļ

Arī šogad Latvijas dārzeņu un augļu audzētāju ražošanas organizācijas varēs saņemt Eiropas Savienības (ES) ārkārtas atbalstu, kas paredzēts saistībā ar joprojām jūtamajām sekām nozarei pēc Krievijas importa embargo izsludināšanas 2014.gadā, paredz valdības apstiprinātie grozījumi noteikumos par augļu un dārzeņu ražotāju organizācijām.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas (ZM) skaidrojumā, saskaņā ar attiecīgo Eiropas Komisijas (EK) regulu tirgus stabilizēšanai tiek piešķirta finansiālā palīdzība tādiem pasākumiem kā augļu un dārzeņu izņemšana no tirgus bezmaksas izplatīšanai, ražas novākšanai priekšlaikus vai tās nenovākšanai.

Kā ziņots, Latvijai šo pasākumu īstenošanai 2014.gadā piešķirts atbalsts 3000 tonnu produkcijas, kas izmantots pilnībā, kopumā izmaksājot 148 000 eiro. Savukārt 2015.gadā atbalsta apjoms piemērots 4750 tonnām produkcijas, ražotājiem atbalstā izmaksājot 18 700 eiro. Nelielais pieteiktais apjoms uz atbalstu tika skaidrots ar labajām augļu un dārzeņu cenām, kuras 2015.gadā un 2016.gadā bija krietni virs 2014.gada līmeņa, pateicoties nelabvēlīgajiem laika apstākļiem lielākajās augļu un dārzeņu ražotājvalstīs Polijā, Spānijā, Itālijā.

Tomēr, tā kā situācija kopējā ES tirgū nav stabilizējusies un embargo pagarināts līdz 2017.gada beigām, turklāt attiecināts arī uz Turciju, pastāv risks, ka Turcijas izcelsmes produkti tiks novirzīti arī uz ES tirgu. Tādējādi vēl joprojām pastāv dārzeņu tirgus traucējumu draudi, tādēļ EK pieņēma lēmumu pagarināt ārkārtas atbalsta pasākumus augļu un dārzeņu sektoram vēl līdz 2017.gada 30.jūnijam.

Līdz ar to Latvijai šim periodam pasākumu īstenošanai atbalstam piemērojamais apjoms piešķirts 3600 tonnu apmērā. Saskaņā ar ZM aplēsēm, kas balstītas uz ražotāju sniegtajiem datiem, ražotāju organizācijas atbalstu saņems par kopumā 1264 tonnām, bet individuālie audzētāji - par 2336 tonnām.

Pilns atbalstāmo kultūru saraksts vēl būs pieejams, bet, piemēram, atbalsts par kāpostiem varētu būt līdz 1,91 eiro, par ziedkāpostiem un brokoļiem - līdz 7,89 eiro, par gurķiem - līdz 12 eiro, āboliem - līdz 9,91 eiro, bumbieriem - līdz 11,93 eiro, mellenēm - līdz 6,38 eiro par 100 kilogramiem attiecīgo augļu un dārzeņu.

ZM arī norāda, ka patlaban vēl nav zināms, cik plaši Latvijas ražotāji izmantos minēto atbalstu, jo grūti prognozēt tendences augļu un dārzeņu tirgū.

Krievijas pārtikas produktu eksporta aizliegums, kas pirmo reizi tika ieviests 2014.gada augustā, aptver augļus, dārzeņus, gaļu, zivis, putnu gaļu un piena produktus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas