Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ar Valmieras pašvaldību saistītajā lietā KNAB aizdomas par četru miljonu eiro prettiesisku iegūšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) ir aizdomas, ka Valmieras pašvaldības amatpersonas kopā ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem veikušas nelikumīgas darbības, lai pašvaldība prettiesiski iegūtu vairāk nekā četru miljonu eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu, aģentūru LETA informēja KNAB.

Otrdien KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā 20 kratīšanas, izņemšanas un nopratināšanas vairākos objektos.

9.jūnijā Eiropas Prokuratūra (EPPO) sāka kriminālprocesu un to nodeva KNAB kā kompetentajai iestādei pirmstiesas izmeklēšanas veikšanai. KNAB šajā kriminālprocesā izmeklē krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas.

KNAB rīcībā esošā informācija liecina, ka Valmieras pašvaldības amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kopā ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem veikušas nelikumīgas darbības, lai pašvaldība tās īstenotā projektā prettiesiski iegūtu vairāk nekā četru miljonu eiro ERAF finansējumu.

Projekts saistīts ar infrastruktūras izveidi ēkai Valmierā. Tādā veidā personas nodarījušas Eiropas Savienībai zaudējumus lielā apmērā.

Patlaban sešām kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību. Latvijas Televīzijai zināms, ka lietas ietvaros ticis aizturēts arī Valmieras mērs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei"). LETA pārliecinājās, ka Baika telefons patlaban ir izslēgts.

KNAB plašāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām pagaidām nesniedz.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esoša neoficiālā informācija, pārkāpumi konstatēti kādā no projekta "Industriālo teritoriju attīstība Valmierā" kārtām.

Patlaban šī projekta 1.kārta īstenota laikā no 2020.gada maija līdz 2022.gada novembrim, un projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 4 miljoni. Savukārt 2.kārta īstenota no 2020.gada decembra līdz 2022.gada novembrim, un projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 5,75 miljoni eiro.

LETA arhīvs liecina, ka Baiks savulaik bija iesaistīts tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā, kuru KNAB 2021.gadā izbeidza. Viņam šajā lietā bija personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Jau ziņots, ka KNAB otrdien veica procesuālas darbības Valmieras novada Attīstības pārvaldes struktūrvienībā "Projektu vadības nodaļa".

(Pievienota 8. un 9.rindkopa.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas