Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Apturēt Rail Baltica nevar

Politiskās vadības maiņa Satiksmes ministrijā, kur ministra amatā pēc pārtraukuma ir atgriezies Uldis Augulis (ZZS), publiskajā telpā jau radījusi nedrošības sajūtu par Eiropas platuma sliežu projekta Rail Baltica turpmāko īstenošanu. Tam iemesls ir ministra izteikumi par projekta lietderību, kā arī Zaļo un Zemnieku savienības politiskā sabiedrotā, partijas Latvijai un Ventspilij līdera Aivara Lemberga vēl kritiskākā attieksme, kuru viņš nesen izteica iknedēļas preses konferencē. 

Uzklausot ar dzelzceļa projekta īstenošanu saistītās personas, Saeimas Eiropas lietu komisija pirmdien paziņoja, ka aicina "iesaistītās puses nodrošināt pilnu un pastāvīgu atbalstu projekta tālākai attīstībai un virzībai, kā arī ievērot projekta īstenošanai līdz šim noteikto laika grafiku, kas nodrošinātu ES līdzfinansējuma saņemšanu un apgūšanu atbilstoši plānam". Satiksmes ministrs Augulis, kurš komisijas sēdē nepiedalījās, Dienai sacīja: "Projekts iet savu gaitu, un tur nekas mainīties nevar, ja nemainās Eiropas Savienības atbalsts." Tieši bažas par, iespējams, nepietiekamo ES finansējumu iepriekš likušas satiksmes ministram šaubīties par projekta lietderību. Auguļa politiskais domubiedrs Lembergs nesen sacīja, ka "Rail Baltica ir politisks projekts, kuram nav nekāda ekonomiskā pamata", ziņo aģentūra LETA. "Ne Tallinā pasažieru ir tādā skaitā, lai uz Berlīni joņotu pilni vilcienu sastāvi, ne Rīgā viņi īsti ir," teicis Lembergs. 

Eiropas platuma sliežu projekta Rail Baltica kopuzņēmuma a/s RB Rail valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa komisijas sēdē uzsvēra, ka šis ir lielākais dzelzceļa infrastruktūras projekts Baltijas valstīs pēdējos simt gados, kura īstenošanā piedalās Lietuva, Latvija un Igaunija. Tas savienos Baltijas dzelzceļa tīklu ar Eiropu. Baltijas valstu kopuzņēmuma dibinātājs un akcionārs ir SIA Eiropas dzelzceļa līnijas, kura valdes loceklis, Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands sēdē atzina, ka starpvalstu līgums vēl nav noslēgts, taču ir plānots to izdarīt līdz vasarai. Piecpadsmit gados projektā plānots investēt piecus miljardus eiro visās trijās valstīs.  ES projektu finansē 85% apmērā, tas nozīmē Latvijas valsts budžeta līdzfinansējumu 15%. Tā bija atbilde arī uz Saskaņas deputātu jautājumiem par slogu, kādu jaunais dzelzceļš varētu radīt valsts budžetam. Eiropas platuma sliežu dzelzceļš, kas savienos Tallinu, Rīgu un Viļņu, dos iespēju pasažieriem šo maršrutu mērot trīsarpus stundās. Pasažieru vilcieni varēs pārvietoties ar ātrumu 240 kilometru stundā. Savukārt kravas vilcieni, kuri atslogos autoceļus, brauks ar ātrumu 120 kilometru stundā. Rail Baltica ik gadu ļautu pārvadāt piecus miljonus pasažieru, pastāstīja Rubesa.  

Intervijā Latvijas Radio pirmdien transporta nozares eksperts Tālis Linkaits sacīja: "Rail Baltica projekts ir iegājis tajā fāzē, kad to pilnībā apturēt vairs nav iespējams, jo ir pieņemti ES līmeņa lēmumi, piešķirts finansējums šī dzelzceļa atzara būvniecībai. Taču ir iespējams šo procesu torpedēt, izsist kaut kādu personisku labumu no tā īstenošanas." Eksperts arī piebilda, ka "dažs labs Ventspils pusē varbūt domā, ka jebkurš ceļš, kas neiet uz Ventspili, ir slikts ceļš". Taču šī nauda jau esot iezīmēta, un to pārdalīt nav iespējams. Komisijas sēdē Linkaits aicināja uz Rail Baltica palūkoties plašāk un atgādināja, ka Centrāleiropā cilvēki pieraduši pārvietoties ar vilcienu, bet Baltijas valstis viņiem ar šo transporta veidu nav sasniedzamas. Arī ekonomiskā attīstība esot lielāka tur, kur ir spēcīga transporta infrastruktūra.

Visu Ināra Egles rakstu Apturēt Rail Baltica nevar lasiet otrdienas, 8.marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas