Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Aizvien pieaug saslimstība ar ādas vēzi; dermatologi situāciju raksturo kā ļoti nopietnu

Līdzīgi kā gadu iepriekš, Latvijā pieaugusi saslimstība ar ļaundabīgu ādas vēzi, turklāt dermatologi prognozē, ka situācija tuvākajā desmitgadē tikai pasliktināsies, informē biedrība Dermatologi pret ādas vēzi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā statistika liecina, ka 2012.gadā Latvijā tika reģistrēti 1626 ādas vēža slimnieki, kas ir par 458 gadījumiem vairāk nekā vēl gadu iepriekš. Savukārt 2013.gadā ar ādas vēzi sasirguši jau 1700 cilvēki.

Ādas vēzi iedala divās pamata formās - nepigmentētālais un pigmentālais ādas vēzis jeb melanoma. Statistika rāda, ka saslimstība ar melanomu pēdējos gadus ir nedaudz stabilizējusies - 2013.gadā reģistrēti 203 jauni saslimšanas gadījumi, 2012.gadā - 213 un 2011.gadā - 197 gadījumi. Pozitīvi, ka pēdējo četru gadu laikā pieaug agrīnās stadijās atklāto melanomas gadījumu skaits.

Biedrības Dermatologi pret ādas vēzi priekšsēdētājs dermatologs Raimonds Karls situāciju gan raksturo kā ļoti nopietnu. Viņš uzsver, ka šobrīd Latvijā no visiem ļaundabīgā audzēja veidiem ar nepigmentēto ādas vēzi saslimušo skaits ierindojas stabilā pirmajā pozīcijā.

"Satraucošo situāciju arī spilgti atainoja pērnais gads, kad tika sākta informatīvā kampaņa Dzīvo ar veselu ādu, kuras laikā iedzīvotāji tika pastiprināti aicināti vērsties pie dermatologiem, lai pārbaudītu savu ādas stāvokli. Apkopojot visus datus, tika konstatēts, ka no 270 pacientiem veidojumi bija 55% gadījumu," norāda Karls.

Ārsts saka, ka samazināt ādas vēža risku var, minimalizējot ādas pakļautību ultravioletajam starojumam. Tomēr nav vienas universālas "receptes", kā izvairīties no šīs slimības, tāpēc pats svarīgākais ir laicīga un regulāra ādas stāvokļa diagnostika, īpaši cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem.

Lai runātu par nopietno situāciju Latvijā, kā arī pievērstu sabiedrības uzmanību savlaicīgai ādas pārbaudei, biedrība Dermatologi pret ādas vēzi arī šogad īstenos informatīvo kampaņu Dzīvo ar veselu ādu, kuras laikā iedzīvotājiem būs iespēja pieteikties uz bezmaksas vizīti pie dermatologiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas