Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Olainfarm tālākā izaugsme ārpus biržas un ar stabilu īpašnieku sastāvu

Līdz ar mierizlīgumu starp mantiniecēm un kontroles atgūšanu pār uzņēmumu a/s Olainfarm iezīmējas stabilas un mērķtiecīgas attīstības posms.

Viens no Latvijas farmācijas nozares flagmaņiem, zāļu ražotājs a/s Olainfarm, pēdējos trīs gadus – pēc tā īpašnieka Valērija Maligina nāves – bijis ierauts ilgstošos konfliktos, skandālos un intrigās, kurās bijuši iesaistīti arī daudzi personāži ar apšaubāmu reputāciju. Pateicīgu augsni šiem konfliktiem un skandāliem lielā mērā radīja Valērija Maligina mantinieču, trīs māsu, savstarpējie strīdi un nespēja vienoties par mantojumā iegūtā uzņēmuma pārvaldību. Taču 2021. gads – jāatzīst, ar visai spraigiem notikumiem – tomēr beidzot iezīmēja šīs skandālu un nestabilitātes epopejas beigas, un gada beigās tika sperts pēdējais solis, lai Olainfarm pēc ilgstošajiem konfliktiem beidzot iestātos miers. Kā atzīst gan īpašnieki, gan uzņēmuma jaunā vadības komanda, to savā ziņā veicinājis arī lēmums par Olainfarm akciju izslēgšanu no kontrolētā akciju tirgus, kas sekmēšot stabilitāti uzņēmumā kopumā, arī tā pārvaldībā. 

Mantinieces vairs nekaro

Pēc Valērija Maligina nāves medijos un dažādos sociālajos tīklos regulāri bija lasāmas ziņas par viņa trīs meitu un mantinieču – Irinas Maliginas, Nikas Saveļjevas un nepilngadīgās Annas Emīlijas Maliginas, kuru pārstāv viņas māte Signe Baldere-Sildedze – pastāvīgajiem savstarpējiem apvainojumiem, strīdiem, cīņu par varu un kontroli uzņēmumā līdz pat zināmā mērā provokatīviem un agresīviem savstarpējiem paziņojumiem. Tas viss tobrīd liecināja par nevēlēšanos un nespēju sēsties pie viena galda, vienoties un kopīgi pārvaldīt uzņēmumu. 

Daudziem gan tuvu uzņēmumam stāvošiem cilvēkiem, gan nesaistītiem vērotājiem jau radās sajūta, ka karojošās puses nekad nenonāks pie kopsaucēja un kādreiz tik prestižais Olainfarm vārds būs ierauts mūžīgos mantinieču konfliktos, zīmējot visdrūmākās ainas, kādas sekas tas radīs uzņēmumam un tā pastāvēšanai.

Kā zināms, sākotnēji pēc Valērija Maligina nāves pie uzņēmuma stūres faktiski nonāca Irina Maligina, panākot sev lojālas padomes ievēlēšanu, pašai esot padomes loceklei un par padomes priekšsēdētāju kļūstot advokātam Pāvelam Rebenokam (kurš 2020. gada septembrī tika nežēlīgi noslepkavots savās mājās). Taču 2019. gada aprīlī notika "apvērsums" – divas māsas – Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina (faktiski gan viņas vietā rīkojās māte S. Baldere-Sildedze) – nevēlējās redzēt Irinu Maliginu uzņēmuma vadībā un panāca jaunas, nu jau sev lojālas padomes ievēlēšanu, par padomes priekšsēdētāju ievēlējot Gundaru Bērziņu, kā arī padomē ievēlējot Haraldu Velmeru un Kārli Krastiņu, par kuru darbību Olainfarm padomē un iespējamo krāpšanu Valsts policijā patlaban tiek izmeklēts kriminālprocess.

Tomēr 2021. gadā notika šķietami neiespējamais – visas trīs mantinieces beidzot spēja panākt vienošanos un mierizlīgumu. Pagājušā gada pavasarī mantinieces nāca klajā ar paziņojumiem par domstarpību atrisināšanu un vienošanos par turpmāku kopīgu Olainfarm pārvaldīšanu un vienlaikus vienojās kopīgā cīņā pret tām personām, kuras, pēc mantinieču domām, ilgstoši ir tiekušās pēc amatiem Olainfarm, nevis lai attīstītu uzņēmumu, bet iedzīvotos uz uzņēmuma rēķina, to izsaimniekotu un pretlikumīgi pārņemtu uzņēmuma kontroli, ignorējot faktu, ka patiesās uzņēmuma īpašnieces, par spīti savstarpējām domstarpībām, bija V. Maligina meitas. 

Mantinieču apvienošanās un "kara beigu" posmu iezīmēja lielākā Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekles Milanas Beļevičas atcelšana no amata pagājušā gada aprīļa beigās, ņemot vērā, ka M. Beļeviča bija pilnībā zaudējusi visu trīs māsu uzticēšanos. Neilgi pēc tam notika arī visas Olainfarm valdes un padomes nomaiņa pagājušā gada vasarā, kas bija pirmā uzņēmuma vadības nomaiņa, par kuru V. Maligina meitām nebija savstarpēju domstarpību, tā faktiski iezīmējot jaunu, "miera laiku" ēru Olainfarm darbībā. 

Pašreizējā situācija ļauj noprast, ka mantinieces ir komfortā ar esošo situāciju un mieru, kas iestājies pēc domstarpību atrisināšanas, turklāt viņas ir vienojušās un piekritušas, ka visas viņu Olmafarm un Olainfarm kapitāla daļas turpmāk pārvaldīs uzņēmums a/s AB CITY. Tas nozīmē, ka AB CITY ir tiesīgs izmantot no mantiniecēm piederošajām akcijām izrietošās balsstiesības Olainfarm pārvaldībā. 2021. gada vasarā notika Olainfarm obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums, kura ietvaros ikvienam akcionāram, kurš to vēlējās, bija iespēja pārdot savas akcijas AB CITY par fiksētu cenu, kas bija augstāka par biržas tā brīža cenu – 9,26 eiro par vienu akciju. Rezultātā AB CITY ieguva 48,08% Olainfarm balsstiesīgo akciju (daļu īpašumā, daļu pārvaldot kā mantinieču balsstiesīgās akcijas). 

Olainfarm aiziet no biržas

Pagājušā gada oktobrī notikušajā Olainfarm akcionāru sapulcē tika pieņemts stratēģisks lēmumu par Olainfarm akciju izslēgšanu no regulētā tirgus, kas, vienkārši sakot, nozīmē uzņēmuma aiziešanu no biržas jeb turpmākas uzņēmuma akciju tirdzniecības biržā pārtraukšanu. Būtībā 2021. gada 30. decembris iezīmēja Olainfarm biržas ēras beigas – tā bija pēdējā diena, kad vēl varēja notikt Olainfarm akciju tirdzniecība biržā. 

Pēc oktobrī akcionāru sapulcē pieņemtā lēmuma AB CITY bija pienākums atkārtoti izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, rezultātā, atpērkot akcijas, AB CITY decembra beigās palielināja savu līdzdalību rīcībai ar Olainfarm akciju balsstiesībām jau līdz 96,1%.

Šāda situācija atbilstoši normatīvajiem aktiem radīja tiesības AB CITY izteikt arī galīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu, kas nozīmē obligātu atlikušo mazākuma akcionāru pienākumu pārdot savas akcijas tam akcionāram, kurš kontrolē vairāk nekā 95% no balsstiesīgā pamatkapitāla un "lielā" akcionāra. Rezultātā šī gada janvāra sākumā Olainfarm ir pametis biržu, bet AB CITY nu ir kļuvis par 100% balsstiesību turētāju. 

Kā atzinuši finanšu eksperti, Olainfarm aiziešana no biržas notikusi caurskatāmi un korekti, turklāt arī izdevīgi pašiem akcionāriem, kuriem bija iespēja pārdot savas akcijas par patiešām augstu cenu, kas aprēķināta pēc likumā noteiktās formulas. 

Latvijas Avīzei norādījis Swedbank Baltijas kapitāla tirgus analīzes daļas vadītājs Mareks Randma, uzzinot par akciju atpirkšanu par cenu 9,26 eiro par akciju, Swedbank, kas, starp citu, ar ieguldījumu fondu starpniecību arī pati bija Olainfarm akcionārs, ieteica klientiem pieņemt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu un akcijas pārdot. AB CITY piedāvātā atpirkšanas cena pārsniedza Swedbank prognozēto cenu par 1,26 eiro par vienu akciju, kas ir daudz.

Savukārt ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības INLV Asset Management valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs Latvijas Avīzei iezīmējis lēmuma par aiziešanu no biržas nozīmi turpmākā Olainfarm attīstībā iepriekšējo uzņēmumu plosījušo konfliktu gaismā. "Turpmāk visi ar šo uzņēmumu saistītie strīdi un tiesvedības, ja tādas būs, notiks ārpus regulētā tirgus, kas ir pozitīvi. Akciju izslēgšana no biržas tirgus gan notika salīdzinoši mierīgi un tiesiski. Tas, ka šobrīd uzņēmumam ir viens akcionārs, pašam uzņēmumam, farmācijas nozarei un pat ekonomikai kopumā ir pozitīvi," viņš paudis.

Tātad faktiski Olainfarm nu nonācis pilnīgā AB CITY kontrolē, lai gan vēl pērn vasarā Olainfarm bija aptuveni 1700 akcionāru. Te gan jāuzsver nianse, ka faktiski Olainfarm bez AB CITY ir vēl četri akcionāri – tās ir pašas mantinieces, kurām tieši un netieši caur citiem uzņēmumiem pieder Olainfarm akcijas, taču atbilstoši noslēgtajiem līgumiem starp mantiniecēm un AB CITY balsstiesības uz šīm akcijām ir nodotas AB CITY. Tā bija mantinieču griba, kas panākta vienošanās rezultātā, – nodot uzņēmumu viena akcionāra – AB CITY – rokās, lai vienlaikus ar aiziešanu no biržas arī galīgi pārtrauktu ieilgušās neproduktīvās uzņēmuma lielāko akcionāru viedokļu atšķirības ar daudzajiem mazajiem akcionāriem par Olainfarm pārvaldīšanu un biznesa stratēģiju, arī peļņas sadali. 

Ambiciozi nākotnes plāni

Būtībā eksperti kopumā ir vienisprātis, ka lēmums par aiziešanu no biržas un viena akcionāra pārvaldības īstenošanu ir loģisks un saprātīgs, turklāt stratēģiski pareizākais solis pašreizējā Olainfarm darbības un attīstības posmā, kas dos pozitīvu grūdienu uzņēmuma attīstībai. To Dienai norādīja arī Olainfarm valdes priekšsēdētājs Jānis Buks.

"Olainfarm attīstību virzām vairākos līmeņos. Primāri strādājam ar ražošanas modernizācijas projektiem. Lai celtu konkurētspēju un produktivitāti, mums ir nepieciešamas jaunas un inovatīvas iekārtas, strādājam pie ražošanas procesu automatizācijas. Ārkārtīgi būtisks segments ir jaunu eksporta produktu izstrāde un produktu portfeļa paplašināšana, kas ir laikietilpīgs process. Mēs vēlamies jau tuvākajā laikā redzēt Olainfarm kā efektīvu, mūsdienīgu un farmācijas nozarē spēcīgu spēlētāju. Turpināsim attīstīties austrumu tirgos un – būtiski – arī citu tirgu virzienā, lai dažādotu produktu realizācijas ģeogrāfiju, jo, kā redzam šobrīd, situācija Eiropas austrumos ir sakaitēta un neprognozējama," uzsver J. Buks, piebilstot, ka iziešana no biržas pārmaiņu un attīstības procesus ļaus veikt bez ilga birokrātiska procesa. Turklāt tagad ir mazāks lēmumu pieņēmēju loks, kam ir interese uzņēmumu attīstīt un ieguldīt tā modernizācijā, kas ir būtiski straujai izaugsmei.

J. Buks arī iezīmē tuvākās nākotnes plānus un sasniedzamos mērķus: "Olainfarm ir un būs farmācijas nozares līderis Baltijas reģionā – noteikti. Mūsu ambīcijas sniedzas daudz tālāk – Top 10 uzņēmums farmācijā Centrālajā un Austrumeiropā. Olainfarm izaugsme ir iespējama, mērķtiecīgi paplašinot produktu portfeli. Šobrīd dažādās plānošanas un izstrādes fāzēs jau ir apstiprināti 23 jauni produkti. Esam izvirzījuši mērķi nodrošināt vismaz desmit jaunu produktu izstrādi gadā. To paveiksim, investējot 100 miljonus eiro tuvāko piecu gadu laikā gan jaunu produktu izstrādē un tehnoloģiju transfēros, gan gatavo zāļu formu ražošanas līniju paplašināšanā, aktīvo farmaceitisko vielu ražošanas līniju izveidē, kvalitātes kontroles laboratoriju modernizācijā, pētniecības un attīstības laboratoriju izveidē, noliktavu paplašināšanā un notekūdeņu attīrīšanas stacijas un tīklu rekonstrukcijā. Pēdējie finanšu dati apliecina, ka uzņēmums ar izvēlēto stratēģiju dodas pareizā virzienā un ir vērojams straujš produktu pārdošanas pieaugums konkrētos reģionos. Mūsu vērtība un dzinējspēks ir mūsu cilvēki, un šobrīd komandu papildina jauni, profesionāli darbinieki, kuri jau sniedz uzņēmumam vērtīgu pienesumu. Turpināsim pilnveidot un efektivizēt Olainfarm, stiprinot savas pozīcijas farmācijas segmentā un audzējot savu vērtību arī kā labs un uzticams darba devējs."

Cīņa ar "pagātnes rēgiem"

Mantinieču apvienošanās un "kara beigas" spilgti iezīmēja arī pagājušā gada aprīlī sāktais un Valsts policijas joprojām aktīvi izmeklētais kriminālprocess, kurā figurē bijusī Olainfarm un Olmafarm valdes locekle M. Beļeviča un bijušie Olainfarm padomes locekļi H. Velmers un K. Krastiņš.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, Valsts policija turpina izmeklēt aizdomas par šo personu iespējamo krāpšanas mēģinājumu, bez mantinieču ziņas cenšoties pārdot akcijas Čehijas kompānijai Black Duck Invest un ar darījumu ķēdes starpniecību pašām pārņemt kontroli uzņēmumā. Šo iespējamo krāpšanas shēmu, par kuru notiek izmeklēšana, Diena jau sīki pētījusi un aprakstījusi pērn.

Vienlaikus būs interesanti sekot, kā attīstīsies situācija ar minēto kriminālprocesu. Turklāt, pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, minētais, plašu publicitāti ieguvušais kriminālprocess nebūt nav vienīgais, kurš tiek izmeklēts saistībā ar uzņēmuma vadībā bijušo personu darbībām. Lielos ekonomiskos strīdos bieži vien ir arī lieli aizvainojumi no zaudētāju puses. Šajā sakarā vairāki Dienas avoti lēš, ka mantinieču līdzšinējo strīdu un savstarpējo publisko paziņojumu un apvainojumu vietā, kas nu ir noslēgušies, varētu sekot Olainfarm izkrāpšanas mēģinājuma autoru un viņu līdzgaitnieku centieni sākt nomelnošanas kampaņu pret tām personām, kas atvairīja uzbrukumus, prata samierināt mantinieces, nodrošinot strīdu nolikšanu pagātnē un tādējādi panākot stabilitāti uzņēmumā. Turklāt nu jau visas trīs mantinieces kopīgi pauž nostāju, ka turpmāk nevēlēsies samierināties ne ar kādiem iespējamiem negodprātīgiem mēģinājumiem iedzīvoties uz mantinieču un uzņēmuma rēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas