Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Olainfarm sāgā parādās Osinovska vārds

Par Olainfarm iegūšanu, iespējams, cīnās arī Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Lai gan pēc jūnijā notikušās a/s Olainfarm akcionāru pilnsapulces un padomes nomaiņas šķita, ka uzņēmumā iestājies miers un stabilitāte, jaunākā informācija par notikumiem šajā jomā liecina, ka cīņā par ietekmes gūšanu pār vienu no lielākajiem farmācijas uzņēmumiem Baltijas reģionā cenšas iesaistīties bēdīgi slavenais Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis un viņa līgava, kosmētikas ražošanas uzņēmuma H. A. Brieger (bijusī a/s Dzintars) īpašniece Anastasija Udalova.

Mēģina sabotēt sapulci

Kā liecina Dienas rīcībā nonākusī informācija, jau kopš jūnija sākuma iepriekš Olainfarm jautājumos publiski neiesaistītu cilvēku grupa centusies ietekmēt vairākas valsts amatpersonas, lai ar viņu starpniecību liegtu uzņēmuma akcionāru vairākumam pieņemt lēmumus akcionāru sapulcē, tostarp stratēģiski nozīmīgo lēmumu par Olainfarm padomes locekļu nomaiņu, ņemot vērā, ka vismaz divi padomes locekļi – Kārlis Krastiņš un Haralds Velmers – bija zaudējuši akcionāru vairākuma uzticēšanos.

Dienas informācijas avoti stāsta, ka iepriekš minētajai cilvēku grupai sākotnēji bijusi cerība, ka izdosies panākt, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neatļaus notikt akcionāru sapulcei. Šai vēlmei neīstenojoties, jau pēc sapulces bijuši centieni ietekmēt lēmuma pieņemšanu par izmaiņām uzņēmuma padomē Uzņēmumu reģistrā. Savukārt pēc šīs neveiksmes bijis atkal mēģinājums ietekmēt FKTK lēmumu saistībā ar obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu, kuru ir izteicis Olainfarm būtisku līdzdalību ieguvušais SIA Repharm mātesuzņēmums a/s AB City. Tieši šajā sakarā pēdējo divu nedēļu laikā bijuši mēģinājumi uz FKTK izdarīt spiedienu, ieskaitot vidēja līmeņa darbiniekus, lai tā neatļautu AB City īstenot šo procedūru.

Interesanti, ka šī jautājuma risināšanai O. Osinovskis esot iesaistījis vai nolīdzis politikai tuvu stāvošas personas, kas esot cieši saistītas ar Nacionālo apvienību. Šī nianse šķiet savā ziņā paradoksāla, ņemot vērā ļoti labās O. Osinovska attiecības ar partijas Saskaņa politiķi Jāni Urbanoviču, turklāt arī O. Osinovska pārstāvētā politiskā partija Igaunijā ieņem vienotu platformu ar Saskaņas ideoloģiju.

Jāpiebilst, ka uzņēmēja O. Osinovska vārds Latvijā guva skandalozu slavu saistībā ar kriminālprocesu par iespējamu bijušā va/s Latvijas dzelzceļš vadītāja Uģa Magoņa kukuļošanu, kur gan šobrīd pirmās instances tiesa ir pilnībā attaisnojusi gan O. Osinovski, gan U. Magoni.

Senas saites

Izsakot versijas par O. Osinovska un A. Udalovas iesaisti Olainfarm procesos, tiek norādīts, ka A. Udalova ir personiski pazīstama ar nesen no Olainfarm lielākā akcionāra SIA Olmafarm valdes locekļa amata atlaisto Milanu Beļeviču, kura turklāt ir iesaistīta kriminālprocesā, kuru šobrīd izmeklē tiesībsargi saistībā ar iespējamu Olainfarm akciju izkrāpšanas mēģinājumu, kurā figurē arī Čehijas čaulas uzņēmums Black Duck Invest, H. Velmers, K. Krastiņš un vairāki Čehijas pilsoņi.

Pēc Dienas avotu paustās versijas, iespējams, M. Beļeviča Olainfarm akciju iegūšanas mēģinājumā cenšas iesaistīt A. Udalovu un O. Osinovski, jo par investīciju baņķieriem sevi dēvējošajiem čehiem patiesībā nav tādu finanšu līdzekļu, lai vispār spētu iegādāties Olainfarm akcijas, vai arī viņi pēc skandalozajiem notikumiem vairs nevēlas investēt naudu šā procesa īstenošanā. Tādēļ attiecīgi esot piesaistīts O. Osinovskis, kurš šobrīd vismaz kuluāros darbojoties daudz aktīvāk nekā paši čehi, tostarp cenšoties piedāvāt pasakainas atlīdzības par iesaistīšanos jautājumā.

Taču netiek izslēgta arī cita – diezgan ticama – versija, ka čehi, kas pēc sava deklarētā profila ir investīciju baņķieri, jau no paša sākuma darbojas O. Osinovska interesēs, bet, tā kā sākotnējā shēma pārskaitīt akcijas uz Čehiju bez samaksas veikšanas neizdevās, tagad O. Osinovskis procesā iesaistījies pats, lai mēģinātu vēl ko saglābt iecerētajos plānos, ko sagrāva operatīvā policijas iesaiste. 

Dienas rīcībā ir arī informācija, ka pēdējo mēnešu laikā O. Osinovskis bijis Čehijas galvaspilsētā Prāgā, lai tiktos ar minētajiem čehu uzņēmējiem. Tiek pieļauta varbūtība, ka O. Osinovskis ir veicis pārrunas par Black Duck Invest iegādi vai arī jau vienojies par tā iegādi, ja iestātos noteikti nosacījumi.

Analizējot iepriekš aprakstīto personu pazīšanās un darījumu attiecību saites, versija par O. Osinovska iesaisti Olainfarm sāgā nešķiet neiespējama, proti, iepriekš minētajā kriminālprocesā M. Beļeviču pārstāv advokāts Saulvedis Vārpiņš. Savukārt A. Udalova kādreiz ir strādājusi pie S. Vārpiņa, kurš jau kopš 2005. gada dažādās lietās sadarbojas ar citu advokātu – vairākkārt tiesāto Mārtiņu Kvēpu. Savukārt M. Kvēps Olainfarm sāgā parādījās maija beigās, un šobrīd M. Kvēps it kā formāli pārstāv čehus (Black Duck Invest), bet patiesībā mutiski visiem apgalvo, ka pārstāv O. Osinovski, un mudina tikties ar Igaunijas uzņēmēju, lai vienotos par sadarbību.

Nekomentē, bet nenoliedz

A. Udalova, lūgta Dienai komentēt viņas un O. Osinovska iespējamo iesaistīšanos Olainfarm jautājumos un iespējamos mēģinājumos ietekmēt visu procesu, ar sava uzņēmuma mārketinga direktores starpniecību atsūtīja lakonisku atbildi: "Paldies par interesi. H. A. Brieger ir Latvijas vadošais kosmētikas ražošanas uzņēmums, kas turpina leģendārā zīmola Dzintars attīstību. H. A. Brieger nekomentēs citu nozaru uzņēmumu, kā arī savu investoru pozīcijas citos, ar mūsu darbību nesaistītos projektos. Gadījumam, ja investoru vidū tiks pieņemts lēmums komentēt jūs interesējošos jautājumus, esam pārsūtījuši jūsu kontaktinformāciju." Te jāpiebilst, ka šāda atbilde ļauj secināt, ka vismaz A. Udalova nenoliedz Dienas rīcībā esošo informāciju par viņas un O. Osinovska interesi par Olainfarm akciju iespējamo iegūšanu.

Savukārt Dienas sazvanītais advokāts M. Kvēps, izdzirdējis zvana mērķi un jautājumu būtību, sacīja, ka atrodas uz ielas, un lūdza pārzvanīt pēc pusstundas. Pēc tam M. Kvēps vairs nebija sazvanāms, jo viņa telefons, visticamāk, bija izslēgts. Līdz ar to Dienai nebija iespējas uzzināt M. Kvēpa viedokli par viņa iespējamo saistību ar procesiem ap Olainfarm.

Iespējamie scenāriji

Prognozējot iespējamos notikumu attīstības scenārijus, Dienas avoti pieļauj, ka nākamais O. Osinovska solis varētu būt iespējama brīvprātīgā Olainfarm akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšana. Par šādu iespējamu scenāriju liecina arī nesenās publikācijas medijos, kur it kā neatkarīgi finanšu konsultanti izsaka pieņēmumus, ka ir iespējams vēl kāds Olainfarm akciju atpirkšanas piedāvājums.

Taču šeit ir nianse – lai šādu piedāvājumu izteiktu, būtu jāuzrāda naudas līdzekļi vairāku desmitu miljonu eiro apmērā, kā arī jāpierāda legāla to izcelsme un faktiski piedāvājuma izteikšanas brīdī tie ir jāiesaldē speciālā bankas kontā kā garantija darījuma īstenošanai un samaksas veikšanai. Lai gan O. Osinovskim šādi naudas līdzekļi varētu būt, svarīgs faktors šajā procesā ir tas, ka viņam būs ticami jāpierāda FKTK, ka tas nav viltus piedāvājums citu personu interesēs, kam secīgi būtu jānonāk Finanšu izlūkošanas dienesta lietvedībā. 

Pēc šāda scenārija centās rīkoties K. Krastiņš ar domubiedriem 2020. gada maijā, darbojoties čehu interesēs. Diena jau rakstīja, ka pērn maijā FKTK saņēma kāda līdz šim ilgi snauduša un nevienam īsti nezināma uzņēmuma SIA Pharma Invest iesniegumu atļaujas saņemšanai izteikt Olainfarm brīvprātīgo akciju atpirkšanas piedāvājumu. Taču pēc informācijas nonākšanas publiskajā telpā un izteiktajām aizdomām par šā uzņēmuma finanšu spējām, kā arī aizdomām par patiesajiem iespējamā darījuma īstenotājiem šī, visticamāk, čaulas kompānija savu vēlmi atsauca. Turklāt Pharma Invest arī nespēja saņemt FKTK saskaņojumu, jo nevarēja līdz galam pierādīt legālu un saprotamu darījumam nepieciešamās naudas izcelsmi. Jau toreiz šajā kontekstā parādījās diezgan ticamas aizdomas, ka šī ar Latvijas uzņēmumu Prudentia saistītā čaulas kompānija patiesībā pārstāvēja Čehijas uzņēmēju intereses, kuri bija snieguši nodrošinājumu šim atpirkšanas mēģinājumam.

Šķiet, šobrīd vēsture var atkārtoties, tikai pagaidām nekļūst skaidrs, vai pēdējos notikumos iesaistītā čaulas kompānija Black Duck Invest pēc pirmā neveiksmīgā Olainfarm akciju iegūšanas mēģinājuma nolēmusi noslēpties aiz O. Osinovska muguras vai patiesībā O. Osinovskis līdz šim bija paslēpies aiz Black Duck Invest.


Visu rakstu lasiet avīzes Diena ceturtdienas, 22. jūlija, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas