Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

2022. gads influenceru mārketingā starp inflāciju un karu Ukrainā

Ir skaidrs, ka pēdējos gados Covid-19 pandēmija nesa pārmaiņas un izaugsmi, tajā skaitā attīstījās cilvēku digitālās prasmes, kas radīja influenceru nozares izaugsmi, palielinoties pieprasījumam pēc digitālajiem pakalpojumiem. Savukārt aizvadītais gads iezīmējās ar Krievijas uzsākto karu Ukrainā. Tas lika pārskatīt vērtību skalu un mainīja influenceru mārketinga nozīmi, parādot, kuri influenceri un viedokļa līderi ir gatavi atkāpties no potenciālajiem labumiem un ienākumiem, apturot reklāmas kampaņas un iestājoties par palīdzību Ukrainai.

Turklāt inflācijas sākšanās 2022. gadā ne vien cēla ikdienas preču un energoresursu cenas, bet arī influenceru pakalpojumu izmaksas. Šo iemeslu dēļ ir vērts atskatīties uz 2022. gada būtiskākajām tendencēm, izaicinājumiem un problēmām influenceru mārketinga nozarē, gan visā pasaulē, gan Latvijā.

Kara ietekme uz influenceru mārketingu

2022. gada 24. februāris nesa šausmīgas ziņas par Krievijas uzsākto karu Ukrainā, kas lika apdomāt prioritātes un apskatīties uz cilvēku viedokļiem no malas. Šis laiks lika arī izvērtēt influenceru saturu, kas lika influenceriem un aģentūrām apsvērt produktu reklāmas kampaņu turpināšanu.

Sākoties karam Ukrainā, gan influenceriem, gan aģentūrām sākās izaicinošs un atbildīgs laiks, jo bija jāpieņem lēmums, kā turpināt darbu, bet tajā pašā laikā paust solidaritāti un atbalstu Ukrainai. Mēs kā aģentūra sadarbībā ar klientiem un satura autoriem pieņēmām lēmumu pārtraukt produktu reklamēšanas kampaņas uz nenoteiktu laiku, lai solidarizētos ar Ukrainu. Mūsuprāt, tas bija pareizais lēmums, jo neredzējām vietu šādam saturam starp sirdi stindzinošajiem skatiem sociālajos tīklos.  Kā pozitīvu tendenci redzējām, ka influenceri ne vien tikai pārtrauca uz laiku reklāmas kampaņas, bet arī plaši iesaistījās informatīvajās kampaņās, skaļi pauda savu viedokli un piedalījās dažādos labdarības pasākumos saistībā ar palīdzību Ukrainai. Šāda rīcība vēl vairāk parādīja influenceru nozīmi, ne vien reklamējot produktus un pakalpojumus, bet arī izmantojot savu ietekmi, lai runātu un rīkotos saistībā ar svarīgām tēmām. Lai gan, kara pirmajos mēnešos influenceri un pārējā sabiedrība bija aktīva, daloties ar informāciju un palīdzot Ukrainai, diemžēl aktivitāte ar laiku apsīka un 2022. gada beigās vien neliels influenceru skaits turpināja paust savu viedokli.

Karš ne vien parādīja tos cilvēkus, kuriem patiešām rūp un kuri ir gatavi ziedot laiku un līdzekļus, lai informētu sabiedrību caur saviem ienākumu avotiem (Instagram, TikTok u. c.) bet arī radīja sabiedrībai ļoti svarīgus influenceru mārketinga dalībniekus - viedokļu līderus. Šie cilvēki ļoti īsā laikā izveidoja sekotāju bāzi sociālajos tīklos un sniedza visiem tik nepieciešamos jaunākās informācijas aprakstus un analītiku. Tomēr 2022. gada laikā novērojām, ka šos cilvēkus ir ļoti grūti izmantot kampaņās, kuras nav saistītas ar kara tematiku, līdz ar to, mūsuprāt, šos sociālos kontus ir grūti monitorizēt lai gūtu papildu ienākumus.

Cenu pieaugums arī influenceru mārketingā

Aizvadītajā gadā mēs kara ietekmē piedzīvojām ne vien energoresursu un ikdienas produktu cenu kāpumu, bet arī influenceru izmaksu pieaugumu. Ir tikai loģiski, ka influenceri kāpināja savas cenas aizvadītajā gadā, jo pieauga citas izmaksas, kuras ietekmē viņu ikdienas tēriņus. Tajā pat laikā, pēc pirmajiem kara mēnešiem, kad palēnām atsākās ikdienas influenceru komunikācija, mēs pieredzējām tirgus pieredzē milzīgu lēcienu pieprasījumā pēc influenceru pakalpojumiem. Tas tikai apliecina to, ka iegūtās mācības un pieredzētā efektivitāte Covid-19 pandēmijas laikā ir devusi uzņēmumiem pārliecību, ka influenceru mārketings ir efektīvs un atdevi nesošs pakalpojums. Pagājušais gads arī arvien vairāk iezīmējās ar influenceru ilgtermiņa sadarbībām, dodot iespēju influenceru sekotājiem nodot plašāku produktu klāstu un veidojot lielāku uzticību un personalizētāku saturu.

Sociālo tīklu izmaksu efektivitāte vēlēšanu kontekstā

Iepriekšējos gados varējām lasīt analītiskus rakstus, kas saistīti ar sociālo tiklu iesaisti politikā citur pasaulē, bet aizvadītajā gadā, kas bija Saeimas velēšanu gads, mēs paši varējām pieredzēt sociālo tīklu efektīvu ietekmi uz velēšanu rezultātiem Latvijā. Pie varas iepriekš esošās partijas un politiskie spēki turpināja izmantot ierastos komunikācijas avotus, lai sasniegtu savu velētāju, taču jaunizveidotā politiskā partija Stabilitātei! gāja atšķirīgu ceļu un ļoti aktīvi darbojās TikTok platformā. Tas politiskajam spēkam nesa 6,8% balsu un 11 vietas Saeimā. Tuvojoties Eiropas Parlamenta velēšanām, politiskie spēki, iespējams, arvien aktīvāk izmantos ne vien Facebook un Instagram, bet arī TikTok un citus digitālo mediju risinājumus.

2023. gads influenceru mārketingā

2023. gadā ceram, ka Instagram atrisinās algoritmu problēmas, kā arī to efektivitāte paaugstināsies, kas būtiski iezīmējās kā problēma influenceru mārketingā 2022. gadā. Arī saistībā ar viedokļu līderiem ceram, ka algoritmi nāks par labu un viedokļu līderiem izdosies tos  izmantot savā labā, kas cels viedokļu līderu publikāciju rādītājus.

Lai gan gada beigas satura autoriem un aģentūrām bija satraucošas, jo nebija zināms,  kādā nodokļu režīmā turpināsim strādāt 2023. gadā, vismaz gada izskaņā kļuva skaidrs, ka līdz 2023. gada beigām influenceri varēs strādāt autoratlīdzības nodokļu režīmā. Ceram, ka šī problēma arī tiks atrisināta un gan mums, gan influenceriem būs skaidrs, kā strādāt, ja autoratlīdzību režīms netiks saglabāts.

Ceram, ka 2023. gadā pieaugs ilgtermiņa sadarbības un influenceri un uzņēmumi arvien vairāk strādās roku rokā ilgstoši, tādējādi paaugstinot reklāmas publikāciju efektivitāti. Turklāt domājam, ka 2023. gads vairāk iezīmēs to, ka esam pārejas posmā, kad jaunieši arvien vairāk kā meklēšanas rīku izvēlēsies TikTok un Instagram, nevis Google. Tas noteikti dos arvien lielāku pievienoto vērtību gan sociālajiem tīkliem, gan influenceru mārketingam kopumā.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas