Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vējonis: Inovāciju un tehnoloģiju attīstības cīņā Latvijai jāspēj izkonkurēt citas valstis

Globālajā inovāciju un tehnoloģiju attīstības konkurences cīņā Latvijai jāspēj būt ne vien līdzvērtīgai, bet pārākai par citām valstīm, tā savā uzrunā Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) 17.gadskārtējā konferencē Eiropa 2020 - Latvijas sasniegumi un izaicinājumi uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā 2014.-2020.gadam no pieejamiem 4,4 miljardiem eiro apstiprināti projekti gandrīz 248 miljonu eiro apmērā, aģentūru LETA informēja prezidenta Preses dienestā. "Divu gadu laikā esam spējuši apgūt vien četrpadsmito daļu jeb 5,6%. Tas ir vāji. Valdībai un atbildīgajām ministrijām jāstrādā ātrāk un efektīvāk, lai veicinātu šo fondu apguvi," sacīja Vējonis.

Pieminot Latvijas sasniegumus informācijas un komunikāciju tehnoloģijās un infrastruktūrā, prezidents akcentēja, ka Latvijas internets ir piektais ātrākais internets pasaulē un otrais ātrākais Eiropā un ka Rīga ar teju 1000 bezmaksas Wi-Fi piekļuves punktiem jau otro gadu pēc kārtas ir Eiropas līdere pēc iedzīvotāju skaita uz vienu Wi-Fi punktu.

"Mēs nedrīkstam aprobežoties ar sasniegto, mums nav laika gaidīt. Globālajā inovāciju un tehnoloģiju attīstības konkurences cīņā Latvijai jāspēj būt ne vien līdzvērtīgai, bet pārākai par citām valstīm," norādot uz nepieciešamību pārvarēt izaicinājumus, piebilda Vējonis.

Kā vienu no lielākajiem šķēršļiem, kas kavē izaugsmi un attīstību, prezidents akcentēja jaunu, profesionālu, labi sagatavotu darbinieku trūkumu. Viņš arī vērsa klātesošo uzmanību uz svarīgo lomu, kāda ir matemātikas, fizikas un datorikas apguvei skolā. "Mēs pamatoti varam lepoties ar jauniešiem - izciliem talantiem, kuri savas zināšanas apliecinājuši gan starptautiskās mācību olimpiādēs, gan zinātņu projektos. Tomēr šo jauniešu skaits ir nepietiekams. Lai jauniešos veicinātu uzņēmēja garu, nostiprinātu interesi par tehnoloģijām un inovācijām, darbs jāsāk jau skolas solā," viņš sacīja.

Valsts prezidents savas uzrunas noslēgumā pieminēja Latvijas valsts 100.gadskārtas tuvošanos, mudinot ikvienu uzņēmēju radīt kādu dāvanu nozīmīgajā valsts jubilejā, kā piemēru minot vienotu, viegli lietojamu un drošu elektroniskās identifikācijas (eID) sistēmu. "Latvijas nākotne ir būt modernai valstij un ikvienam mūsu iedzīvotājam - būt virtuālam ar savu eID. Mums vēl ir laiks, lai kopīgā darbā varētu šādu sistēmu izveidot un pasniegt to kā dāvanu Latvijai 2018.gadā," sacīja prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē