Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Točs: Tikai Latvijā pasaules krīzē ir vainīgs latvietis

Cīņa ar politisko korupciju ir vainagojusies fantastiskā administratīvo resursu šķērdēšanā varas partiju sabiedrisko attiecību vajadzībām. Kas ir Nacionālās attīstības plāns? Pamflets, kas nodrošina valdības aktīva darba imitāciju masu medijos.

Tāda ir šī pasākuma jēga, jo decentralizētajā iestāžu demokrātijā Latvijā - ar ministriem bez pilnvarām un premjeriem bez varas - šāda plāna īstenošana nemaz nav iespējama.

Tātad Nacionālās attīstības plāns. Ievads. Pirmais teikums. «Ar drosmīgiem un sāpīgiem lēmumiem esam panākuši stabilitāti pēc trekno gadu izšķērdības tuvu sabrukumam novestajā valstī.» To varētu drukāt Vienotības partijas laikrakstā pirmajā lapā. Klasisks propagandas teksts. Pie varas esošie aizkustinoši slavē sevi, vainu noveļ uz iepriekšējiem. Tikai ņemiet vērā, cienījamo nodokļu maksātāj, ka to nedrukā par sponsoru naudu privātā partijas bukletā, bet par jūsu naudu valsts dokumentā.

Vienlaikus tiek uzturēts ārzemniekiem izdevīgais, bet latviešiem neizdevīgais mīts, ka Latvijas krīzē ir vainīgs «Kalvītis un treknie gadi». Visā pasaulē krīzi izraisīja ASV finanšu burbuļa plīšana, tirgus nobruka pēc Lehman Brothers kraha. Tikai Latvijā pasaules krīzē ir vainīgs latvietis. Pulicera prēmijas laureāts te noteikti atrastu sižetu vēl vienai multenei. Bet šī pasaciņa ļoti patīk zviedru bankām, kas uz latviešu rēķina krīzē nezaudēja neko.

Pirmdien Žozē Manuels Barrozo G20 samita laikā noskaities par pārāk pamācošo toni un ar visu savu Eiropas Komisijas prezidenta autoritāti skaidri atgādināja: «Krīze nesākās Eiropā. Krīze sākās Ziemeļamerikā, un liela daļa mūs finanšu sektora tika inficēta, tā teikt, ar neierastu praksi no dažiem finanšu tirgus sektoriem.» Tikai Latvijā pie krīzes esam vainīgi paši. Piedodiet, kas tā domā, bet tas ir pārāk vienkāršots skats uz pasaules kopsakarībām, kuru maza daļa ir notikumi Latvijā. Jo mūsu ekonomika nesākas pie Pitalovas un nebeidzas pie Kolkas, bet ir globālās ekonomikas daļa.

Vai Latvijas Nacionālā attīstības plāna autori to nesaprot, nezina elementāras kopsakarības, domā, ka Latvija ir vientuļa sala? Diemžēl NAP teksts ir sabiedrisko attiecību dokuments, kas uzliek noteiktu skatījumu.

Kad partijas savāc naudu no sponsoriem un iegulda savās kampaņās, tajā saskata politiskās korupcijas briesmas. Tagad paņem valsts naudu un raksta plānu, kura jēga ir publicitāte. To mēdz saukt par administratīvā resursa izmantošanu. Un tā ir tāda pati barošanās no valsts siles kā savējo likšana padomēs un valdēs. Šīs varas partiju PR kampaņas ar nosaukumiem valsts aktivitāšu vārdā, kuras tiek apmaksātas ar nodokļu maksātāju naudu, bet ziņās atainotas kā valsts darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē