Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Točs: Kāpēc Saeima pērk elektrību no igauņiem?

Latvijas Republikas Saeima pērk elektrību no igauņu uzņēmuma Enefit. «Redz, kā tirgus strādā!» varētu iesaukties ekonomikas ministrs. Varbūt tā ir gudrība un valsts līdzekļu taupīšana, izvēloties lētāko cenu iepirkumā? Tomēr rodas smags jautājums - kāpēc liberalizācijas un tirgus mehānismu ieviešanas pasākumu rezultātā elektrība Latvijā kļūst nevis lētāka, bet dārgāka?

Un nav nemaz tik viegli atbildēt, kur ir tas liberalizācijas ieguvums, ja Enefit kā starpnieks, teiksim, aprīlī piegādā Saeimai elektrību, kas saražota tepat kādā Daugavas HES. Vai, piemēram, kur ir tas enerģētiskās neatkarības pieaugums, ja Enefit trūkstošo strāvu nopērk no Krievijas un tad to piegādā Latvijas Saeimai?

Joprojām ir neatbildēts jautājums - cik ekonomiski izdevīga Latvijai ir iekļaušanās vienotajā elektrības tirgū uz noteikumiem, kādi tie ir? Ir pilnīgi skaidrs, ka valstīm, kurās elektrības pašizmaksa ir augstāka, ir izdevīgi, ja sistēmai pieslēdzas un tirgum pievienojas valstis, kurās elektrības ražošanas pašizmaksa ir zemāka. Skandināvijas elektrības tirgum Baltijas pievienošanās var nozīmēt cenas kritumu. Baltijas valstu iedzīvotājiem pievienošanās Skandināvijas tirgum nozīmē cenas kāpumu. Un labi, ka mēs vēl pievienojamies Skandināvijas tirgum, kurā elektrības cena nav tā augstākā, mani mierina Andris Siksnis no Latvenergo.

Tāds nu ir mūsu mierinājums. Ir skaidrs, ka elektroenerģijas ražotājam Latvenergo ir izdevīgi iekļauties lielākā tirgū, kurā tas pārdod elektrību par dārgāku cenu. Taču, cik tas ir izdevīgi Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem, kuriem ir jāmaksā vairāk un kuru konkurētspēja samazinās?

Liepājas metalurga nedienas ir tam piemērs. Augošās elektrības cenas dēļ Latvijas uzņēmumus sagaida nopietnas problēmas, kam sakne ir politiskie lēmumi enerģētikas jomā. Latvijas īpašumā ir unikāls dabas resurss - Daugavas kaskāde. Igaunija ir spiesta elektrību ražot termoelektrocentrālēs, uz ko attiecas CO2 kvotas. Kāpēc mēs pērkam elektrību no igauņiem? Tieši hidroelektrostacijās ražotā elektrība ir vislētākā, tam vajadzētu dot konkurences priekšrocības Latvenergo. Kāpēc Enefit?

Cīņa konkursos esot tik sīva, ka uzvarētāju nosakot nenozīmīga cenas starpība, Dienai skaidro Latvenergo pārstāvis. Kur tādā gadījumā ir sabiedrības interese no šī pasākuma? Tātad Latvijas Saeima pērk cenas izteiksmē nenozīmīgi lētāku elektrību no Igaunijas uzņēmuma, tikai līdz ar to dod labumu nevis Latvijas, bet Igaunijas ekonomikai. Dod darbu Igaunijas, nevis Latvijas iedzīvotājiem. Turklāt Latvijai pamatīgi iegriež aizraušanās ar atjaunojamajiem energoresursiem, kas pēdējo piecpadsmit gadu laikā ir pacelta politiskas kampaņas līmenī. No 1. aprīļa obligātā iepirkuma komponente vēl iet uz augšu par vēl 54%, kas nozīmē, ka dažu zaļās peļņas prieki pārējiem izmaksā 1,89 santīmus pie katras patērētās kilovatstundas. Latvijā tiek slēgti uzņēmumi tādēļ, ka tiem politiski spiež patērēt elektrību, kas iegūta, ražojot to veidā, kas ir a priori nekonkurētspējīgs. Tas ir absurds.

Enerģētiskā neatkarība būtu iespēja no šīs politikas mums atteikties. Vai tāda ir?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē