Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Šmits: Mūsu interesēs nav kariņi ar Krieviju

Latvijas interesēs nav karot ar Krieviju, bet gan pārdot kaimiņvalstī savu produkciju, intervijā Sandrim Točam saka Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Vai jūs uzskatāt, ka šobrīd ir sācies jauns šprotu karš ar Krieviju?

Šobrīd tas noteikti nav šprotu karš, ja vien mēs paši to par tādu neuztaisīsim ar nepamatoti lielas ažiotāžas sacelšanu. Šiem diviem uzņēmumiem nav aizliegta to produkcijas eksportēšana uz Krieviju. Ir izņemta atsevišķu partiju produkcija pārbaudei, uzņēmumi joprojām eksportē savu produkciju bez jebkādiem ierobežojumiem. Jāsaprot, ka Latvijā ir apmēram 100 reģistrētu zivju pārstrādes uzņēmumu un mēs ražojam vismaz miljonu zivju produktu vienību dienā. Un tādos apjomos kaut kur kaut kad var gadīties kāda formāla neatbilstība. Taču tikpat labi ir iespējama laboratorisko analīžu kļūda. Pirms izvirzām jebkādas hipotēzes, ir jāpārbauda visa veida informācija. Katrā ziņā šobrīd nav nekādas informācijas, kas ļautu teikt, ka šeit ir kāds politisks konteksts. Tātad - mieru! Ja mēs paši netaisīsim karu, nekāds karš nav sācies. Tas ir arī mans aicinājums masu medijiem, ko esmu teicis visiem žurnālistiem, kas man ir zvanījuši. Latvijas interesēs nav mums pašiem radīt kaut kādus kariņus ar Krieviju, Latvijas interesēs ir sadarboties un pārdot tur savu produkciju. Saprotu, ka ir nepieciešamība pēc asa sižeta, bet šī jautājuma eskalācija nekādā gadījumā nav Latvijas interesēs.

Vai jūs gaidāt atbalstu šajā jautājumā no valdības puses?

Kad mums ir vajadzīgs atbalsts no valdības puses, mēs arī pie valdības dodamies. Šī ir lieta, kura pragmatiski un gudri ir jārisina, nevis skaļi jābazūnē par to. Ir arī tāda lieta kā valsts ekonomiskās intereses. Un šobrīd mākslīga skandāla stimulācija un kaut kā saukšana par kariem viennozīmīgi nav ne nozares, ne valsts interesēs.

Nākamgad Latvijas ES prezidentūras ietvaros ir paredzēts Austrumu partnerības pasākums Rīgā. Vai tā nebūs lieliska iespēja tālāk veicināt mūsu preču virzību uz Austrumiem?

Latvijas bezjēdzīgi aktīvā rīcība Austrumu partnerības sakarā ir drauds Latvijas eksportspējai, nevis kāds pienesums. Visās šajās valstīs, kuras ir Austrumu partnerības ietvaros, visus 23 neatkarības gadus mēs, zivrūpnieki, savu produkciju tirgojam visos pārtikas veikalos. Mums nav nekādu problēmu savu produkciju tirgot Gruzijā, Armēnijā, Kazahstānā, Ukrainā vai Moldovā. Skaidrs, ka šī tā saucamā Austrumu partnerība ir radīta, lai kaitinātu Krieviju. Un skaidrs, ka Krievija kaut kā pretdarbosies. To mēs redzējām Lietuvas gadījumā. Latvijai nevajag atšķirties ar kaut kādu īpašu politiku, bet ir pilnīgi muļķīgi rauties šajā Austrumu partnerības karā pirmajās rindās, lai arī mirtu pirmie. Bet tas ir tas, ko mēs patlaban darām. Mēs riskējam pazaudēt visu muitas ūnijas tirgu, tas ir - Krievija, Kazahstāna, Baltkrievija un drīz jau arī Armēnija. Šīs ir ģeopolitiskās spēlītes, ko spēlē Vācija un citi pret Krieviju.

Visu interviju ar Didzi Šmitu lasiet ceturtdienas, 16.janvāra, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē