Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

SC prasa prezidentu neizsludināt grozījumus Krimināllikumā; tie ierobežojot vārda brīvību

Politiskās apvienības Saskaņas centrs 11.Saeimas frakcijasdeputāti aicina Valsts prezidentu Andri Bērziņu neizsludināt parlamentā 15.maijā pieņemtos grozījumus Krimināllikumā. Grozījumos paredzēts reāls cietumsods par genocīda, noziegumu pret cilvēci, mieru, kā arī kara noziegumu, ko PSRS vai nacistiskā Vācija veikusi pret Latvijas Republiku, publisku slavināšanu, noliegšanu vai rupju noniecināšanu.

Saskaņas centrs norāda, ka vārda brīvība ir viena no pamattiesībām demokrātiskā sabiedrībā. Eiropas Cilvēktiesību tiesa vairakkārt norādījusi, ka vārda brīvības robežas ir ļoti plašas un, tajā skaitā, ir jāaizsargā tiesības izteikt idejas, kuras liekas nepieņemamas lielākai daļai sabiedrības. 

11. Saeimas Saskaņas centra frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins min vēl vairākus argumentus pret Krimināllikuma strīdīgās normas izsludināšanu: 

Pirmkārt, Krimināllikumā iekļautā norma, kas paredz, es uzsveru, reālus cietumsodus, faktiski ir ļoti grūti piemērojama praksē. Kā saprast terminu "PSRS noziegumu rupja noniecināšana"? Ar īpašu centību šādu formulējumu var piemērot katram publiskam izteikumam, kas apšauba vēstures notikumu oficiālo interpretāciju. Kurš veiks šādu izteikumu ekspertīzi? Vēsturnieki, valodnieki? Kurš galvos par viņu objektivitāti? 

Otrkārt, ir vispārzināma patiesība – kriminālo tiesību normai ir jābūt saprotamai ne tikai tās autoriem, bet arī tiem, kas to pielietos praksē, tiem, kas nevēlas pārkāpt likumu. Šajā gadījumā interpretācijas iespējas ir tik plašas, ka tas liecina par acīmredzamu juridisku brāķi.

Treškārt, ja lieta nonāks līdz reālai soda piemērošanai, Latvijai gandrīz droši draud procesa zaudēšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Un visbeidzot, ceturtkārt, strīdīgas normas iekļaušana Krimināllikumā – tas ir ne tik daudz parlamenta valdošā vairākuma nosodījums staļiniskajām represijām, cik kārtējais mēģinājums pirms Eiroparlamenta un Saeimas vēlēšanām padziļināt plaisu Latvijas sabiedrībā. Staļiniskās represijas, latviešu deportācijas uz Sibīriju ir traģēdija un, bez šaubām, noziegums, kam jau ir dots novērtējums Latvijā un visā pasaulē. Taču Saeimas vairākums izvirza sev citus mērķus – krāj politisko kapitālu no savas tautas traģēdijas, uzplēšot līdz galam nesadzijušās vēsturiskās brūces un savstarpēji sarīda sabiedrības daļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē