Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Salkazanovs: Autobusu pārvadājumu dotēšana tikai līdz tuvākajām vilcienu stacijām ir populistiska ideja

Autobusu pārvadājumu dotēšana tikai līdz tuvākajām vilcienu stacijām ir populistiska ideja, kas pagarinās pasažiera pārvietošanās laiku un radīs neērtības, intervijā biznesa portālam Nozare.lv sacīja Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs.

Viņš skaidro, ka autobusi var pievest pasažierus visur, kur ir ceļi, arī uz vilcienu pārsēšanās stacijām, kā to iesaka AS Pasažieru vilciens, taču svarīgākais jautājums esot, vai ir ko vest. "Pasažieru vēlmes šeit ir galvenais nevis politiski lēmumi. Šāds piedāvājums varētu nozīmēt, ka Rīgā, piemēram, varētu vēlēties, lai autobusi un trolejbusi pieved pasažierus pie tramvaja pieturas, un iedzīvotāji būtu priecīgi," ironizē Salkazanovs.

"Tie, kas runā par komercpārvadājumiem Latvijā, paši neizmanto sabiedrisko transportu, un arī viņu bērni to nedara, jo viņu dzīves līmenis ir stipri virs vidējā," norāda Salkazanovs, tādējādi norādīdams, ka komercpārvadājumu biļešu cenas varēs izmantot tikai retais, jo samazinājusies cilvēku pirktspēja, savukārt pārsēšanās rada pasažieriem neērtības.

Kā ziņots, šogad kopējais dotācijas apjoms sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem, salīdzinot ar 2011.gadu, ir samazināts par pieciem miljoniem latu jeb 10%. Pēdējo četru gadu laikā finansējums ir sarucis no 74,4 miljoniem latu 2008.gadā līdz 46,5 miljoniem latu 2012.gadā.

Autotransporta direkcija 2011.gadā aprēķināja un Satiksmes ministrija pārskaitīja sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai, lai kompensētu valsts budžeta dotācijas zaudējumus, 40,55 miljonus latu, tajā skaitā papildu dotācijas 245 524 latu apmērā plānošanas reģioniem nesegto zaudējumu kompensēšanai par 2010.gadu un daļējai zaudējumu segšanai par 2011.gadu.

Kompensācijas zaudējumu segšanai pārvadātājiem par valsts noteiktajiem braukšanas maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā, pārvadājot pasažierus ar 100% atlaidi, bija 10,8 miljonu latu apmērā, tajā skaitā papildu dotācijas no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem 2,2 miljonu latu apmērā.

Pārvadājumos ar autobusiem reģionālajos starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutos 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, par maksu pārvadāto pasažieru skaits ir pieaudzis par 0,17%, tādējādi saglabājot arī ieņēmumu pieaugumu par 1,2%.

Republikas pilsētu nozīmes maršrutos par maksu pārvadāto pasažieru skaits ir samazinājies par 3,46%, un līdz ar to ieņēmumi samazinājušies par 4,63%. Savukārt reģionālajos starppilsētu nozīmes pārvadājumos pa dzelzceļu par maksu pārvadāto pasažieru skaits būtiski nav mainījies - samazinājies par 0,2%, bet ieņēmumi pārskata periodā samazinājušies par 2,35%, salīdzinot ar 2010.gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē