Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Rudzītis: Grūti izskaidrot, ja pretī ir cilvēki, kuri nesaprot metaforas

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis, kuru pēc publikācijas personīgajā blogā viestursrudzitis.lv no savām rindām nolēma izslēgt Latvijas psihoterapeitu biedrība (LPB), ceturtdien intervijā portālam Diena.lv skaidroja, ka ir pārprasts un viņa ierakstam ir bijusi metaforiska, nevis tieša nozīme.

Rudzīša publikācija Vai ir izgudrots kas labāks par vardarbību? izsauca ažiotāžu, jo tā, kā apgalvoja LPB prezidente Baiba Purvlīce, "pauž uzskatus, kas vardarbību pret sievieti cenšas parādīt pozitīvā gaismā un attaisno vardarbību, pamatojot ar paša izveidotu uzskatu sistēmu". Izteikumu dēļ LPB lēmusi Rudzīti izslēgt no biedrības un atņemt viņam izsniegto sertifikātu. 

Pats Rudzītis par savu ierakstu saka, ka ir pārprasts un nav aicinājis uz vardarbību, bet tagad jau ir grūti izskaidrot bloga nozīmi, ja "nevar rēķināties, ka pretī ir cilvēki, kuri spēj uztvert lietas abstrakti, simboliski un metaforiski". 

Viņš norāda, ka apgalvojumi ir izrauti no konteksta - cilvēki, interpretējot un neiedziļinoties, esot "izveidojuši jaunu stāstu", kas tik ļoti atšķiras no sākotnējās domas, ka psihologs vairs "pats sevi tajā neatpazīst".

Biedrības lēmumu komentējot, viņš norādīja: "Mans uzdevums nav kārtot kaut kādus, kā es uzskatu, no pirksta izzīstus konfliktus, mans uzdevums ir darīt to, ko es daru." Rudzītis norāda, ka "ir iestājies kaut kāds ārprātīgs emocionālais fons, kur nevar izrunāt racionālas lietas", un tādēļ viņš to šobrīd necentīsies darīt.

LPB lēmums Rudzītim atņemt sertifikātu, viņaprāt, neietekmēs viņa darbību, jo visu nosakot cilvēki - ja pie viņa nāks, tad viņš turpinās sniegt konsultācijas. "Ja cilvēki uzskatīs, ka biedrība ir atmaskojusi šausmīgu šarlatānu, un vairs nenāks pie manis, tad tas ietekmēs," skaidroja psihoterapeits, vienlaikus piebilstot - šis sertifikāts tikai demonstrē, ka kolēģi viņu atzīst, taču viņam esot arī citi sertifikāti.

LPB direktore Purvlīce norādīja, ka biedrība norobežojas no Rudzīša izteikumiem, kā arī atgādināja, ka "fiziska vardarbība pret jebkuru: pret vīrieti, sievieti, bērnu, neatkarīgi no motivācijas, ir sabiedrībā pieņemto likumu un normu pārkāpums, un ka terapeits, kurš pauž pret vardarbību tolerantus uzskatus un simpatizē varmākas motīviem, lai kādi tie arī būtu, var nodarīt būtisku kaitējumu psihoterapijas klienta psihei".

Rudzītis patlaban savā blogā jau plānojot nākamo ierakstu, kas saistīts ar viņa topošo grāmatu Dieviete, kam ir tiešs sakars ar šobrīd sacelto ažiotāžu un, pēc viņa domām, ieraksta pārāk vienkāršotu interpretāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē