Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

RP progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieviešanu atbalstīs, kad IIN likme būs 16%

Reformu partija (RP) progresīvā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieviešanu atbalstīs, kad IIN likme visiem sasniegs 16%, sacīja RP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

"Piecu procentu samazinājums ir ievērojams, taču mēs IIN gribētu samazināt vēl par četriem procentiem, tos pārnesot [kā nodokļus] uz nekustamo īpašumu," pauda politiķis, skaidrojot, ka darba devējam par katru vienu latu, kas papildus tiek maksāts darbiniekam, ir jāmaksā 46 santīmi, un tas ir vērtējams kā milzīgs slogs.

RP konceptuāli neiebilst pret progresīvā nodokļa ieviešanu, taču priekšnosacījums tā ieviešanai ir, lai vidējais darba spēka nodoklis tiek samazināts. Pretējā gadījumā līdz ar progresīvā nodokļa ieviešanu paaugstināsies motivācija maksāt aplokšņu algas, prognozēja Dombrovskis.

Politiķis uzskata, ka, lai risinātu nevienlīdzības problēmas, pareizais solis ir mazināt darbaspēka nodokļu slogu un to pārlikt uz patēriņu un nekustamo īpašumu. Viņš šo jautājumu komentēja saistībā ar Eiropas Komisijas pārmetumiem iedzīvotāju ienākumu nodokļa samazināšanas jautājumā.

Deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP) piebilda, ka koncepts vienmēr ir bijis, ka progresīvais nodoklis ir jāattiecina uz nekustamo īpašumu. Maksājot par sev piederošu nekustamo īpašumu, bagātniekiem par dārgāku īpašumu iznāks maksāt vairāk, savukārt nabadzīgajiem par mazāk vērtīgu īpašumu - mazāk.

"Tieši nekustamā īpašuma nodoklī pēc būtības ir daudz lielāka progresivitāte, nekā iedzīvotāju ienākumu nodoklī. Uzņēmumu īpašnieki, visticamāk, saņem dividendes nevis maksā lielas algas - IIN [progresivitāte] viņus skartu mazāk, nekā nekustamā īpašuma nodoklis," akcentēja politiķe.

Kā ziņots, IIN līdz 2015.gadam tiks samazināts par 5%. IIN likme šogad būs 24%, kas ir par vienu procentpunktu mazāk nekā pērn. IIN likmi samazināt plānots arī nākamajos divos gados - no 2014.gada IIN likme būs 22%, bet no 2015.gada - 20%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē