Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rinkēvičs: Piecus gadus ilgušajam Sīrijas konfliktam iespējams tikai politisks risinājums

Piecus gadus ilgušajam Sīrijas konfliktam ir iespējams tikai politisks risinājums, Londonā notiekošajā starptautiskajā donoru konferencē par atbalstu Sīrijai un tās kaimiņvalstīm norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība).

Konferencē ministrs izteica atbalstu ANO īpašā sūtņa Sīrijā Stafana de Misturas centieniem turpināt sarunas starp Sīrijas valdību un opozīciju, lai panāktu politisko pārejas procesu, un izteica cerību, ka Ženēvā sākušās sarunas par Sīrijas konflikta noregulējumu būs rezultatīvas, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Ministrs informēja par Latvijas plānoto iemaksu 50 000 eiro apmērā ANO augstā komisāra bēgļu jautājumos Reģionālā reaģēšanas plāna palīdzības fondā Sīrijas bēgļiem. Vienlaikus Rinkēvičs aicināja konferences dalībniekus koncentrēties ne tikai uz pašreizējās humānās krīzes seku risināšanu ar finanšu ieguldījumu palīdzību, bet tiekties uz ilgtermiņa risinājuma izstrādi un ekonomiskās izaugsmes iespēju radīšanu Sīrijā un kaimiņvalstīs, kuras uzņēmušas no karadarbības cietušos sīriešus.

"Svarīgi bēgļiem, kas atraduši patvērumu reģiona valstīs, nodrošināt veselības aprūpes, darba, izglītības iespējas, tādējādi dodot šiem cilvēkiem nākotnes attīstības perspektīvas," pauda ārlietu ministrs.

Humānā situācija Sīrijā un tās kaimiņvalstīs, īpaši Libānā, Jordānijā un Turcijā, turpina pasliktināties, uzsvēra Rinkēvičs. "Šobrīd jau gandrīz 18 miljoni cilvēku reģionā ir nepieciešama humānā palīdzība. Taču palīdzības sniegšana grūti sasniedzamās un aplenktās teritorijās ir ļoti ierobežota," norādīja ministrs.

Konferences dalībnieki aicināja konfliktā iesaistītās puses pārtraukt uzbrukumus civiliedzīvotājiem un nodrošināt, lai humāno palīdzību saņemtu visi konfliktā cietušie. Tāpat būtiski ne tikai nodrošināt tūlītēju pārtikas piegādi un piekļuvi veselības aprūpei, bet arī meklēt risinājumus ilgtspējīgai attīstībai reģionā.

Ekonomiskās aktivitātes veicināšana un darbvietu radīšana, kā arī izglītības pieejamība ir priekšnoteikums bēgļu uzturēšanās apstākļu uzlabošanai un atgriešanās iespējai Sīrijā, kā arī iesaistei valsts atjaunotnē, norādīja Ārlietu ministrijā.

Šī ir ceturtā donoru konference Sīrijas bēgļu atbalstam. Latvija ir piedalījusies 2015.gada konferencē Kuveitā un 2012.gada sanāksmē Marokā. Arī iepriekšējos gados Latvija ir sniegusi finansiālu atbalstu Sīrijas humānās krīzes risināšanai reģionā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē